Jak to ? kubafant stażysta ?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Jak to ? kubafant stażysta ?

Post autor: Romekd »

Krzysztof_M pisze: sob, 25 marca 2023, 10:59 Marka zrozumiałem tak, że kubafant zdegradowany do różowego koloru dla juniorów jest w jakiś sposób przykry dla tych juniorów.
Jemu wcale nie chodziło o obronę kubafanta.

Ja niestety nie wyczułem intencji Marka. Sądziłem, że jakąś rolę odgrywa tu sam kolor. Dostałem nawet w tej sprawie dwa telefony, z prośbą czy kolor dla kubafanta nie może być np. niebieski (nie wiem co ludzie tak jakoś nerwowo podchodzą do różowego)... Niestety, nie może :(
Krzysztof_M pisze: sob, 25 marca 2023, 10:59
Idąc dalej tym tropem zacytuję Wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Degradacja_(wojsko)
Degradacja (łac. degradatio)[1] – w wojsku odebranie dotychczasowego stopnia wojskowego i nadanie stopnia szeregowego.
Wedle logiki Marka, szeregowcy powinni się paskudnie czuć widząc doświadczonego oficera zdegradowanego do szeregowca.
Nie rozumiem Marka, logika mi obca, ale szanuję, ponieważ napisał się sporo w tej kwestii.

Ja i tak proponowałbym bany tak jak wyżej wspominałem, banicja to też stary sposób na radzenie sobie z ludźmi nieszanującymi innych oraz zasad w grupie, do której weszli.
Hough!
Widzisz Krzyśku, danie bana, nawet trwającego tylko jeden tydzień, uniemożliwi ukaranemu korzystanie ze skrzynki pocztowej, wypowiadania się w wątkach działu "Ogłoszenia", a także zwróceniu się do moderatorów z prośbą o jakiekolwiek wyjaśnienie sprawy (myślę, że taka prośba do mnie lub innego moderatora dla tego konkretnego ukaranego jest (w jego odczuciu) zniewagą /musiałby się zniżyć do mojego poziomu :wink: ; żadna ze źle nastawionych do mnie osób, również do Tomka i Grzegorza, nigdy nie zgłaszała żadnych uwag do moderatorów i admina - samo to już o czymś świadczy...

Ukarany banem użytkownik zostanie terminowo odcięty od możliwości robienia na Forum czegokolwiek, więc taka kara może uderzyć również w innych naszych Użytkowników. Jednak czasowa "degradacja" wydaje się karą mniejszą niż terminowe lub całkowite /bezterminowe/ zbanowanie (całkowite wyrzucenie "żołnierza" z wojska). Gdyby tak ukarana osoba napisała kilka merytorycznych postów, niezawierających "szydery", skierowanej do innych, dawna "ranga" zostałaby mu szybko przywrócona, natomiast tu działanie "pokrzywdzonego" było dokładnie odwrotne... :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Romku, ja doskonale rozumiem Twoje argumenty przeciwko banowi.
Różnice w zdaniu polegają u nas na tym na czym się skupiamy.
Ja uważam, że ban jest dla ochrony forum i społeczności. Jest mniejszym złem, ponieważ w imię ogółu izolujesz chorą tkankę.
Jak amputacja kończyny objętej gangreną.

Brak bana z Twojej strony to pochylenie się nad banowanym a zaniedbanie w jakiś sposób potrzeb społeczności.
Znamy się od dawna, wiem, że jesteś człowiekiem, który chciałby wszystkim dogodzić, więc nawet jak kogoś karzesz i nawet wtedy gdy zalazł Tobie personalnie za skórę, to nadal robisz to na chłodno i z "po letku" z wyczuciem :)

Niestety to prawdopodobnie nie działa, musiałbyś zostać sprzedawcą pączków aby wszyscy byli zadowoleni z tego co robisz (a i tak pewnie jakiś procent będzie obrażony).

Forum i demokracja jest dobrym połączeniem - gdy jest zastęp "policjantów" do pilnowania porządku.
Ale ponieważ jesteś sam to albo masz dobre serce i twardą d...pę albo ... zaczniesz się mniej przejmować tym co myśla inni a zaczniesz realizować plan utrzymywania porządku.
Twoje obecne podejście kosztuję Cię bardzo dużo a nie przekłada się niestety na jakość, ponieważ problemy nie znikają.
Jesteś za dobry - to krytyka w tym wypadku. Od serca, ze szczerej troski, z przyjaźni.

Inna możliwość? Wylew, zawał, nerwica ... do wyboru :(

P.S. tygodniowy ban nie jest ograniczeniem możliwości obrony - odwleka ją tylko w czasie, pozwala się karanemu zastanowić. Jeśli nie wykorzysta tej okazji to jego sprawa.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Dziękuję Krzyśku za szczerą wypowiedź. Powiem krótko - przekonałeś mnie! :)
Moderacja wkrótce będzie ostrzejsza, zresztą takie, bardziej kategoryczne działanie, proponowało mi już (od wielu lat) kilkunastu naszych Użytkowników. Zobaczymy jak sprawdzi się to w praktyce... :wink:

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kikor »

Romekd pisze: sob, 25 marca 2023, 12:34 Moderacja wkrótce będzie ostrzejsza
Ciekawe czy wraz z tym będzie bardziej obiektywna :?:
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

kikor pisze: sob, 25 marca 2023, 14:03 Ciekawe czy wraz z tym będzie bardziej obiektywna
Oraz czy moderaror nadal bedzie dzielił na : tych co dzwonią , na znajomych , na popleczników, na tych co przekonują ....
A co z resztą ? ano tu jest straszak :
Romekd pisze: sob, 25 marca 2023, 12:34 Moderacja wkrótce będzie ostrzejsza
I żeby była jasnosność kolego Romku , nie chodzi aby patrzeć przez palce na przewinienia , zasłużył -kara regulaminowa.Mnie interesuje żeby nie była STRONNICZA , bo w tej kwesti masz wiele jeszcze do zrobienia w mojej ocenie.Tak na marginesie jestem ze Świdnicy oraz mam tyle lat co Ty.
Kłaniam się.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Krzysztof_M pisze: sob, 25 marca 2023, 10:59 Marka zrozumiałem tak, że kubafant zdegradowany do różowego koloru dla juniorów jest w jakiś sposób przykry dla tych juniorów.
Jemu wcale nie chodziło o obronę kubafanta.
Do tego momentu dobrze zrozumiałeś moje słowa :)
Oto wyobraźmy sobie, że jestem forumowym stażystą. Rozumiem ograniczenia nakładane na
stażystę. Godzę się na nie. W końcu chcę przystąpić do forum a to część regulaminu forum.
I teraz widzę jak doświadczony użytkownik ( nie stażysta w każdym bądź razie )
"Jeździ" sobie po moderatorze, jak nie przymierzając...
Jaka kara go spotyka ?
Ano zrównanie jego statusu z moim...
( Jednocześnie dowiaduję się, że status stażysty traktowany jest przez moderację jako rodzaj kary ).
Jak miałbym się czuć w tej sytuacji?

Co do obrony kubafanta...
Napisałem niejednokrotnie, że w tej sytuacji nie widziałbym innego wyjścia niż ban.
I nadal nie widzę. Tylko dlaczego nikt tego nie usłyszał w ferworze tej walki?

Oto wielu starszych kolegów odeszło w związku z Covid... Wielu zwykły upływ czasu zabrał z naszego grona.
Poświećmy trochę uwagi warunkom na jakich nowi użytkownicy mogą do nas dołączyć.
Nie zakładajmy z góry, że nowy użytkownik będzie absolutnie początkującym w dziedzinie...
Że nie przyniesie ze sobą nic oprócz pytań.
Nie często bywam na forum ale chciałbym spotkać kolejnego traxmana na przykład...
Czy tacy ludzie zdecydują się dołączyć jeśli będziemy widzieli już tylko przedszkole?
Moim zdaniem nie...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kikor pisze: sob, 25 marca 2023, 19:07 Nie wiem co taliego Kuba uczynił , być może cos przegapiłem , cobtakiego uczynił ze bez przerwy,, psy ma nim wieszacie ,,?
Hmm. Jedni Koledzy podejrzewają, że bronię kubafanta. Inni, że wieszam na Nim jakieś zwierzęta...
Co takiego uczynił pytasz?
Otóż moim zdaniem dokonał nie lada "osiągnięcia".
W jednej krótkiej wypowiedzi zaprezentował kompletny brak szacunku dla moderatora forum ( Romkad )
Dla Kolegi z forum ( również Romkad )
A w dodatku wypowiedź miała charakter manifestu. Była skierowana do bliżej nieokreślonej publiki.
( Niczym przekupka na targu )
I istnieje uzasadnione podejrzenie, że taka "refleksja" miała na celu jedynie pogłębienie lub spowodowanie sporu.
Romek uznał, że zasługuje na karę ponownego przyznania statusu stażysty.
Ja uważam, że to niewłaściwa kara. Bo pogłębia proces degradacji forum.
Uważam, że niestety, ale poza banem innego rozwiązania, które nie przyniosłoby potencjalnej szkody społeczności po prostu nie ma.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

kikor pisze: [...]I żeby była jasność kolego Romku , nie chodzi aby patrzeć przez palce na przewinienia , zasłużył -kara regulaminowa. Mnie interesuje, żeby nie była STRONNICZA , bo w tej kwestii masz wiele jeszcze do zrobienia w mojej ocenie. Tak na marginesie jestem ze Świdnicy oraz mam tyle lat co Ty.
Kłaniam się.[edytowane przez Alek]
kikor pisze: sob, 25 marca 2023, 19:07 Nie wiem co takiego Kuba uczynił , być może cos przegapiłem , co takiego uczynił ze bez przerwy, psy ma nim wieszacie ? [edytowane przez Alek]
kikor pisze: Romku :!: edytuj :D byk na byku :!: sobota ze szwagrem :wink:
:arrow: kikor

Nie jest dla mnie czytelne, co właściwie jest oczekiwanym przez Ciebie rezultatem.
W jednym poście inkryminujesz o brak bezstronności moderacji (w tym przedmiocie moim zdaniem warto podjąć dyskusję) czyniąc to kulturalnie. Jednak za chwilkę, nie czekając w ogóle na stanowisko moderatora w tym zakresie de facto sobie z tego moderatora dworujesz.

Osiągnąłeś tyle, że błędy poprawiłem Ci przy okazji cytowania, a mnie przekonałeś, że chcesz dolewać nawet nie oliwy, ale n- heksanu do ognia :? .

:arrow: Mark

Kubafant zadeklarował, że dopóki nie zostanie zdjęte ukaranie kolorem, nie będzie zabierał głosu na forum. Tym samym zachodzi silne ujemne sprzężenie zwrotne: kolor nie będzie zdjęty dopóty, dopóki czynione wpisy nie będą zgodne z przyjętymi tu zasadami. Ponieważ zgodnie z deklaracją użytkownika wpisów nie będzie, de facto nastąpiło bezterminowe samozbanowanie użytkownika.

Oczekiwanie takich czy innych użytkowników, że moderator powinien jako pierwszy zdjąć ukaranie kolorem jest absurdalne i przypomina sytuację, w której dziecko bije piec, gdy się o niego uderzy :roll: .
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Alek pisze: sob, 25 marca 2023, 21:01 Oczekiwanie takich czy innych użytkowników, że moderator powinien jako pierwszy zdjąć ukaranie kolorem jest absurdalne
I formalnie po prostu niemożliwe do przeprowadzenia ;)
Skoro Romek ukarał kubafanta statusem stażysty, to teraz nie może znieść tego statusu bez postów ze strony kubafanta.
Inaczej byłby to policzek i brak poszanowania dla innych stażystów ( istniejących i potencjalnych ). Prawda?

Ujemne sprzężenie zwrotne to niezły wynalazek. Powoduje stabilną pracę układu. Zabezpiecza przed pasożytniczymi oscylacjami...
I... O co usiłuję zawalczyć ględząc w tym wątku - poszerza pasmo przenoszenia ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Przychodzi mi się tedy zabrać głos po raz ostatni. Mam nadzieję, że wiadomość bez szwanku przejdzie cenzurę:

Przydałoby się jeszcze wspomnieć o redukcji szumów, choć w tym wypadku sprzężenie chyba okazało się dodatnie, bo tyle szumów /bzdur/ to dawno nie było. A w przypadku przedobrzenia ze sprzężeniem - powstaje wzbudzenie /rewolucja?/. Czego tu obecnym życzę. Obudźcie się ludzie i wyjdźcie z piwnicy w światło dnia.
Wnoszę o skasowanie konta. Wnoszę o usunięcie wszystkich moich wypowiedzi, w szczególności zaś tych, gdzie przedstawiam własne prace, schematy, wyniki pomiarów, oscylogramy, a także fotografie i opisy sprzętów z epoki, które są moją własnością.

Skoro tak źle wam ze mną było, nie ma potrzeby żebym się wam naprzykrzał.

J.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

kubafant pisze: sob, 25 marca 2023, 21:51 Skoro tak źle wam ze mną było, nie ma potrzeby żebym się wam naprzykrzał.
Też dołączam się do prośby Kuby o skasowanie konta , mnie łatwiej bo robię to nie pierwszy raz :lol: Towarzystwo wzajemnej adoracji ,beton triodowy ma się znakomicie :evil:
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

MarekSCO pisze: sob, 25 marca 2023, 19:58 Ja uważam, że to niewłaściwa kara. Bo pogłębia proces degradacji forum.
To forum dawno samo sie degraduje . I tu żaden Kuba czy jakiś inny Łepek :) wybacz Kuba temu sie nie przyczynia...Najwiecej szkodzą fotum psełdo mądrości moderatorów ,a właściwie przekonanie o ich ,,misji,,b :x
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Alku napisz coś ?
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

A tak ,,po za konkursem,, Za komuny w zakładach , rządzili ,, staży wyjadacze,,Których to nowo bogacki szef :lol: poklepał po ramieniu i rzekł sentencje życia ,, ja będę miał to i wy bedziecie mieli ,, :lol: Dziś w zakładach pracy to ,,liderzy,, moderatorzy :lol: :?:
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kubafant pisze: sob, 25 marca 2023, 21:51 choć w tym wypadku sprzężenie chyba okazało się dodatnie,
Kuba :)
Tak. Tylko że ja nie mówię jakie działa ale jakie trzeba wprowadzić, żeby było lepiej ;)
I może już zauważamy, że czas zadbać o sytuację na wejściu układu.
Poszerzyć pasmo przenoszenia o cokolwiek poza "naparzanką"...
Może Romek też zauważa, że fanatyczna walka o polską ortografię działa jak filtr pasmowy
i ogranicza do sygnałów z małego tylko wycinka świata...
Może nawet uda mi się Ciebie sprowokować do dyskusji i tym samym napiszesz jeszcze kilka postów
i formalnie będzie można z tą dziecinadą skończyć ;)
Może negative feedback już działa...
Jak oni się nazywali? Nie pamiętasz przypadkiem?
Ten który narysował schemat na "szczotce" NY Timesa, to Harold Stephen Black... A ten drugi ?
( Kiedyś, na tym forum przegadałem z Ukaniem cały wieczór o synchroskopach... Powinienem pamiętać to nazwisko. Ech... Skleroza )

PS: Jak ujemne sprzężenie nie zadziała i nie uspokoi "walk frakcyjnych", to przecież sam też nie będę tu siedział ;)
To jak? Próbować Cię wkurzyć, żebyś do mnie zagadał, czy po dobroci ;)
Pozdrawiam
Zablokowany