Regeneracja "magicznych oczek"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Regeneracja "magicznych oczek"
Dziękuję. Na razie jednak wyjaśniona została tylko sprawa ciemnienia samego luminoforu i to w oczkach polskiej produkcji. Dobrze by było te badania rozszerzyć na lampy zagraniczne i wyjaśnić, dlaczego katody lamp EM11 czy 6E5C zatruwają się w sposób (chyba) nieodwracalny
. Piszę "chyba", bo co do tego nabieram też pewnych wątpliwości.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zagraniczne oka typu EM4 i inne o podobnej konstrukcji (AM2, EM1 itp) też plamią luminofor w czasie eksploatacji, więc zapewne z podobnego materiału są wykonane.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Bardzo ciekawy artykuł! Próbowałem reanimować radzieckie oczka o ani jedno nie zaświeciło, nawet podżarzone i przeanodowane. To może potwierdzać iż zużywają się całkowicie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Ja jednak podejrzewam, że jest poważna różnica materiałowa i ona odpowiada za niepowodzenie regeneracji.
... delikatnie przeżarzyłem EM 4 ze śmietnika. Emisja z 0,5 mA wzrosła do nominalnej. Świecenie niestety nie powróciło, ale gram dalej
.

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 1875...2499 postów
Ktoś się kiedyś pytał do kiedy były robione przez zwle oczka EM4 , sprawdziłem na lampie którą mam i jest z 1960 r .
Czy ktoś próbował regenerować EM11 produkcji RFT i z jakim skutkiem ?
Czy ktoś próbował regenerować EM11 produkcji RFT i z jakim skutkiem ?
- kubafant
- 2500...3124 posty
Mam późniejsze niż 1960. Chyba 1962 jak dobrze pamiętam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
... regenerowałem z mizernym skutkiem EM11. W jednej z kilku lamp udało się podnieść emisję, natomiast swiecenie nie zmieniło się. Podobnie z EM 4.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 6250...9374 posty
Najlepszym sposobem regeneracji według mnie jest, nieustająco to powtarzam, zakup ,,nowych'', ceny to insza inszość, problemem jest upolować takie szpeja, nie mówcie, że się nie da, są wystawiane tylko jeśli w dość miłych cenach (temat dyskusyjny...) znikają po kilku chwilach z aukcji....
-
- 3125...6249 postów
Tak sobie myślę,czy by nie dało się wykorzystać pojedynczych wskaźników cyfrowych VFD of kalkulatorów na zasadzie oka magicznego DM70/71.
Czy ktoś tego próbował? Wykorzystanie albo dwu pionowych segmentów albo poziomych i sterowanie siatką, jak DM70.Bez digitalizacji i całego odczytu częstotliwości.Chodzi o to, aby się zmieścić w otworze na oko okrągłe.Może nawet na zasadzie mikro-peryskopu czy pryzmatu.Violeta miała u nas DM70 z lampami E.Jako najbliższy wzór zasilania.Temat podwójnej triody mostkowej i neonówki już kiedyś tutaj wspominałem.To by było najlepsze,ale koloru zielonego chyba się nie uzyska z tego.Wątpię,aby dało się zamienić filtrem optycznym pomarańczowe świecenie na jasnozielone,ale może ktoś z Kolegów jest dobry z optyki i mu się to uda?
Generalnie były wskaźniki neonowe dostrojenia,m.in.taka "kiełbasa" w jednym z modeli AGI u nas po wojnie sprzedawanej.
Czy ktoś tego próbował? Wykorzystanie albo dwu pionowych segmentów albo poziomych i sterowanie siatką, jak DM70.Bez digitalizacji i całego odczytu częstotliwości.Chodzi o to, aby się zmieścić w otworze na oko okrągłe.Może nawet na zasadzie mikro-peryskopu czy pryzmatu.Violeta miała u nas DM70 z lampami E.Jako najbliższy wzór zasilania.Temat podwójnej triody mostkowej i neonówki już kiedyś tutaj wspominałem.To by było najlepsze,ale koloru zielonego chyba się nie uzyska z tego.Wątpię,aby dało się zamienić filtrem optycznym pomarańczowe świecenie na jasnozielone,ale może ktoś z Kolegów jest dobry z optyki i mu się to uda?
Generalnie były wskaźniki neonowe dostrojenia,m.in.taka "kiełbasa" w jednym z modeli AGI u nas po wojnie sprzedawanej.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie trzeba kombinować, bo nie ma problemu z nabyciem zielonych neonówek (a właściwie to "argonówek").
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Gdzie można nabyć te zielone "argonówki",Kolego Thereminator?
Wiem,że to technicznie wykonalne, bo miałem epizod pracy przy montażu
reklam tzw.neonowych w przeszłości.
Może nam Kolega ALEK wyprodukowałby wizualny analog "zielonego oka":-)?
Argon miewają spawacze,ale oni zwykle nie mają pompy próżniowej:-)
Wiem,że to technicznie wykonalne, bo miałem epizod pracy przy montażu
reklam tzw.neonowych w przeszłości.
Może nam Kolega ALEK wyprodukowałby wizualny analog "zielonego oka":-)?
Argon miewają spawacze,ale oni zwykle nie mają pompy próżniowej:-)
- Thereminator
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/zaroweczka-ne ... 7727982771
https://allegro.pl/oferta/zaroweczka-ne ... 7728026992
https://allegro.pl/oferta/zaroweczka-ne ... 7677963840
Większych zielonych, "żarówkokształtnych" - nie widziałem.
https://allegro.pl/oferta/zaroweczka-ne ... 7728026992
https://allegro.pl/oferta/zaroweczka-ne ... 7677963840
Większych zielonych, "żarówkokształtnych" - nie widziałem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Jak już kombinować z ,,neonami'' to może spojrzeć łaskawiej na IN-9, są i na razie dość tanie.
-
- 3125...6249 postów
Bardzo dziękuję,Kolego Thereminator,za podanie linków.
Na "teraz" widzę tymczasowe wyjście:użycie silnie powiększającego szkła o średnicy dającej się zamontować
w skrzynce odbiornika za otworem na ekran "oka",a za szkłem-rzeczoną "argonówkę" np.w układzie sterowania
mostkowego przez jakąś duotriodę,wszystko zmontowane najlepiej cylindryczne spiętrzone (totem-pole) w opcji
oka cylindrycznego z ekranem czołowym u góry bańki.Nie będzie co prawda owego centralnego kołpaczka,aczkolwiek
można by jakąś centralną zasłonkę mikro dodać dla samego podobnego wyglądu,jak by Komuś tak bardzo zależało
na oddaniu w miarę dokładnie wyglądu oka próżniowego.Najbardziej zbliżona gabarytowo będzie do sterowania takim
"gazowym zielonym oczkiem" cylindrycznym w rodzaju EM4/34/11/6E5C lampa duotrioda 6H8C(6N8S).
Może być na pewno i 6H7C (6N7S),ale ta żre aż 0,81A na żarzenie.Nic, tylko żaróweczki skali dać 2x3,5V/0,2A w szereg
zamiast 2x 6,3V/0,3A równolegle w takim przypadku.Ciekawe,kto z Kolegów spróbuje takiej opcji?
Co do propozycji Kolegi Cirrostrato,to mam różne neonówki i będę próbował wersję z mostkiem duotriodowym.
Nie wiem,czy można optycznie przy pomocy filtra zamienić świecenie pomarańczowe na zielone?
Na "teraz" widzę tymczasowe wyjście:użycie silnie powiększającego szkła o średnicy dającej się zamontować
w skrzynce odbiornika za otworem na ekran "oka",a za szkłem-rzeczoną "argonówkę" np.w układzie sterowania
mostkowego przez jakąś duotriodę,wszystko zmontowane najlepiej cylindryczne spiętrzone (totem-pole) w opcji
oka cylindrycznego z ekranem czołowym u góry bańki.Nie będzie co prawda owego centralnego kołpaczka,aczkolwiek
można by jakąś centralną zasłonkę mikro dodać dla samego podobnego wyglądu,jak by Komuś tak bardzo zależało
na oddaniu w miarę dokładnie wyglądu oka próżniowego.Najbardziej zbliżona gabarytowo będzie do sterowania takim
"gazowym zielonym oczkiem" cylindrycznym w rodzaju EM4/34/11/6E5C lampa duotrioda 6H8C(6N8S).
Może być na pewno i 6H7C (6N7S),ale ta żre aż 0,81A na żarzenie.Nic, tylko żaróweczki skali dać 2x3,5V/0,2A w szereg
zamiast 2x 6,3V/0,3A równolegle w takim przypadku.Ciekawe,kto z Kolegów spróbuje takiej opcji?
Co do propozycji Kolegi Cirrostrato,to mam różne neonówki i będę próbował wersję z mostkiem duotriodowym.
Nie wiem,czy można optycznie przy pomocy filtra zamienić świecenie pomarańczowe na zielone?