Budowa lampowego odbiornika KF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jacekk
- 1250...1874 posty
Re: Budowa lampowego odbiornika KF
Podobne rozwiązanie jest zastosowane w odbiorniku G3RNL. Tam jest użyta ECF 82 trioda użyta jako mieszacz z doprowadzeniem VFO do katody. Pentoda pracuje jako wzmacniacz w.cz ze strojonymi obwodami i ARW.
Mam zamiar zbudować kiedyś ten układ, tylko nie wiem jaką p.cz wybrać.
Mam zamiar zbudować kiedyś ten układ, tylko nie wiem jaką p.cz wybrać.
Na p.cz EF183 powinne być dobre ale slyszalem że na 465khz lubią się wzbudzać.Właśnie z tego odbiornika zaadoptowalem sobie dwustopniowy wzmacniacz p.cz.Ciekawe czy to nie będzie za mało.Ciekawe jaką sprawność przemiany ma mieszacz na triodzie z tego G3RNL.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Lampa EF183 ma duże nachylenie charakterystyki, co może powodować wzbudzanie. Zalecane są w tym miejscu lampy EF89 i EF85.
Lampa EF183 ma duże nachylenie charakterystyki, co może powodować wzbudzanie. Zalecane są w tym miejscu lampy EF89 i EF85.
Ratujmy stare tranzystory!
- jacekk
- 1250...1874 posty
Tylko że EF 183 to w zasadzie nowsze wydanie EF85.
Odpalalem właśnie BFO.Ruszyło bez problemu:)
Nadal nie wiem jaki zrobić mieszacz:( Można stosować ECH 81 bez arw?Albo ustalać jej napiecie arw ręcznie?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli chcesz robić demodulator SSB na ECH81 to ona doskonale się do tego nadaje, w obwód anodowy zamiast filtru p. cz. włącza się filtr dolnoprzepustowy m. cz. W obwód katodowy należy włączyć równolegle połączony rezystor i kondensator.
Jeśli chcesz robić demodulator SSB na ECH81 to ona doskonale się do tego nadaje, w obwód anodowy zamiast filtru p. cz. włącza się filtr dolnoprzepustowy m. cz. W obwód katodowy należy włączyć równolegle połączony rezystor i kondensator.
Demodulator już mam zrównowazony pierscieniowy.Trudze się z mieszaczem bo nie mam pomysłu z czego i jak go wykonac.Jedyną sensowna lampą jaką dysponuje w tym celu to ECH 81 no może jeszcze PCC 88.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jak na drugi mieszacz to ECH81 się nadaje. Trzeba tylko zastosować rezystor w katodzie lampy, jeśli ma pracować bez ARW. Na PCC88 też można zrobić mieszacz w układzie kaskodowym. Najlepsza tu będzie jednak pentoda o dużym nachyleniu. Nachylenie lampy pracującej jako mieszacz jest trzy razy mniejsze niż w układzie pracy wzmacniacza.
Jak na drugi mieszacz to ECH81 się nadaje. Trzeba tylko zastosować rezystor w katodzie lampy, jeśli ma pracować bez ARW. Na PCC88 też można zrobić mieszacz w układzie kaskodowym. Najlepsza tu będzie jednak pentoda o dużym nachyleniu. Nachylenie lampy pracującej jako mieszacz jest trzy razy mniejsze niż w układzie pracy wzmacniacza.
Witam.
AZ12-dzieki za odpowiedz.Masz jakiś pomysł na wykorzystanie części triodowej ECH 81?(jedna wspolna katoda).
AZ12-dzieki za odpowiedz.Masz jakiś pomysł na wykorzystanie części triodowej ECH 81?(jedna wspolna katoda).
- AZ12
- 3125...6249 postów
Jest to trioda o małym wzmocnieniu. Można ją użyć jako oporowy stopień wzmocnienia sygnału p. cz. do demodulatora diodowego do ARW lub jako stopień wzmocnienia m. cz.
- ciasteczkowypotwor
- 500...624 posty
- Kontakt:
Może warto by było zerknąć na odbiorniki Drake?
Zapraszam po serwisówki:
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
ciasteczkowypotwor-masz moze schemat odbiornika Drake lub chociaz wycinek czesci mieszajacej?
Naczytalem sie o mieszaczach na lampach wielosiatkowych i nie do konca wiem jaka kolejnosc sterowania siatek zastosowac.Czy VFO na 3 siatke a sygnal antenowy na 1-ponoc klasyka,czy moze odwrotnie bo takie rozwiaania tez sa praktykowane.
Naczytalem sie o mieszaczach na lampach wielosiatkowych i nie do konca wiem jaka kolejnosc sterowania siatek zastosowac.Czy VFO na 3 siatke a sygnal antenowy na 1-ponoc klasyka,czy moze odwrotnie bo takie rozwiaania tez sa praktykowane.
Witam.
Zrobiłem mieszacz na heptodzie z ECH81.Cały odbiornik nie chce reagować na dołączenie głowicy.Nie ma regulacji VFO,tak jak by mieszacz był nie obecny.Robiłem też testy na PCC88 w roli mieszacza-również bez efektów.Istnieje jakiś sposób który by wymuszał działanie tego stopnia lub w miarę jednoznacznie potwierdzał co jest nie tak?
Zrobiłem mieszacz na heptodzie z ECH81.Cały odbiornik nie chce reagować na dołączenie głowicy.Nie ma regulacji VFO,tak jak by mieszacz był nie obecny.Robiłem też testy na PCC88 w roli mieszacza-również bez efektów.Istnieje jakiś sposób który by wymuszał działanie tego stopnia lub w miarę jednoznacznie potwierdzał co jest nie tak?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
W myśl powyższej filozofii można by powiedzieć że EF 184 to w zasadzie nowsze wydanie EF80. A PCC88 to w zasadzie nowsze wydanie PCC84. Te lampy różnią się od siebie tak istotnym szczegółem konstrukcyjnym jak siatka napinana występująca w EF183, EF184 i PCC88 a nie występująca w pozostałych. Konsekwencją powyższego jest dwukrotnie większe nachylenie w lampach nowocześniejszej budowy. Pokrewieństwa należy zatem doszukiwać się pomiędzy lampami EF80 i EF85, przy czy ta druga jest regulacyjnym wydaniem pierwszej. Analogicznie jest w przypadku odpowiednio EF184 i EF183.jacekk pisze:Tylko że EF 183 to w zasadzie nowsze wydanie EF85.