Ghost pisze:Dokładnie o taki sound mi chodzi. Dobrze w takim razie postaram się najpierw uruchomić wersję podstawową. Czy mógłbyś mi podać jakieś linki do tych modów jeśli oczywiście je znasz. Ewentualnie może VacuumVoodoo by się wypowiedział co w tym piecu ulepszył bo brzmi naprawde genialnie i czuję że to jest dokładnie to czego szukam i oczekuje od mojego wzmacniacza.
Wplyw modu na brzmienie w tym nagraniu to jakies 20%, reszta to gitarzysta.
A mod to glownie zmiana prowadzenia masy czyli odbrumienie wzmacniacza i usztywnienie zasilacza (2x wiekszy 1-y kondensator za prostownikiem).
Do tego 2-3 inne drobne sztuczki
Mam nadzieje ze nie macie mi za zle ze nie publikuje schematow moich rozwiazan ale to jest to z czego place moje rachunki.
Aleksander Niemand
Ja bym tego JCMa rozwiązał tak: nie grzebał bym pomiędzy standardowymi 3 stopniami, tylko dowalił łagodny boost na początku (jeśli musi być lampowy) wysokie Rc(10k) i niskie Rb (47k) bez kondensatora bocznikującego, da to wzmocnienie ok 10dB, sądzę że powinno starczyć.
Dobra czyli wychodzi na to że muszę zacząć od rozebrania dodatkowych bajerów i uruchomić wersję podstawową.
Wicker mógłbyś to rozwiązanie o którym mówisz przedstawić w postaci schematu ?
Painlust - Co do tej jednej nieużywanej triody to planowałem na niej zrobić pętlę zgodną z załączonym schematem ale chyba się ostatecznie zdecyduję na tą krzemową o której mówił Marvel
Wielkie dzięki Wicker. A powiedz mi jeszcze tylko czy to wyprowadzenie z 7 pinu tej dodatkowej lampy to idzie od razu na gniazdo input i czy w tym przypadku stosuje się tylko jedno gniazdo wejściowe ? Bo nie za bardzo wiem jak to potem pociągnac do gniazd wejściowych.
Ghost pisze:Bo nie za bardzo wiem jak to potem pociągnac do gniazd wejściowych.
Dlatego ciągle powtarzam: zrób według oryginalnego schematu, niech najpierw zadziała. Skoro nie wiesz, to będziesz się bujał jeszcze rok a tak dobrze się projekt zapowiadał...
Na siatce pierwszej triody (pin 7) standardowy antyparazyt 68k i standardowy 1M do masy.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Tak jest panie generale. Poprawiony schem wrzucony post wcześniej. No nic wydaje mi się że na chwilę obecną nic wiecej nie wymyśle. W weekend popracuje nad projektem i dam znać jak efekty.
Tak jeszcze z ciekawości zapytam. Można by połączyć modyfikacje Wickera z tą która jest we wrzuconym przeze mnie wcześniej pdf ? Byłoby to o tyle logiczne, że wtedy cała dodatkowa lampa byłaby wykorzystana.
Ghost pisze:Myślicie że takie coś miałoby rację bytu ?
Sorry, ale poruszasz się jak dziecko we mgle... Składanie preampu z różnych kawałków różnych schematów jest trochę trudniejsze niż budowanie z klocków lego... Wyszedł ci pięciostopniowy preamp plus wtórnik. Ja na razie jestem na etapie czterech stopni, więc nie pomogę, bo to dla mnie za trudne...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com