Moj pierwszy projekt

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Moj pierwszy projekt

Post autor: TooL46_2 »

Ok, wracajac do tematu 8-)

W zalaczniku kolejna propozycja. Zmodyfikowalem troche punkt pracy koncowki -- przesunalem ja tak, ze troche dluzej bedzie pracowac w klasie B co powinno zaowocowac troche wieksza moca niz poprzednia propozycja. Nowy punkt spoczynkowy: Ua = 315V, Ia = 29mA, Ug2 = 300V, Ig2 ~=5mA, Ug1 = -18V. Dla tak policzonego punktu pracy wrzucam tez schemat koncowki z nadzieja na konstruktywna krytyke 8)

Mam tez pytanie. Jak policzyc wartosci rezystorow siatek 1? Na razie zaaplikowalem wartosci ze schematu od Marvela.

Zalaczniki wylecialy. Jak sie (i je tez ;)) w koncu poprawie i wzmak zacznie dzialac to wrzuce poprawna wersje :P
Ostatnio zmieniony wt, 23 lutego 2010, 12:19 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Jedyna moja wątpliwość, to Ua=315V. Nie wiadomo, czy tyle faktycznie będzie. Z lampą prostowniczą bywa różnie. Okaże się po uruchomieniu wzmacniacza. Zresztą na wielu schematach jest adnotacja "voltages may vary +/- 20%" :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zgoda, ale od czegos musze zaczac ;) Wiec ostatecznie, wg tego co piszesz, to moze byc 250V-375V :mrgreen: Zreszta, nie podchodze jeszcze bardzo blisko z krzywa dla klasy A do hiperboli Pamax wiec jakis zapas powinienem miec ;)

A co z drugim pytaniem? 8)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Sprawdzaj w locie: R12=680 wspolny dla obu lamp, 2x(Ia+Ig2)xR12= 46V co jest nierealne bo przy 46V na S1 lampy beda dosc dokladnie zatkane (cut-off) a Ty chcesz miec Ug2=-18V.
Krzywe w karcie katalogowej sa pokazane dla Ua & Ug2 wzgledem katody, u Ciebie katoda nie jest na 0V.

Jak wyznaczyc punkt pracy dla stopnia mocy PP i inne podstawy w przystepny sposob wylozyl pan Crowhurst kiedys tam jak jeszcze do przedszkola chodzilem, tu sa te lekcje do pobrania:
http://www.audioxpress.com/resource/aud ... /index.htm

A tu sciagawka na str 2: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6V6GTA.pdf

Przyjemna i pozyteczna lektura :)

Osobiscie uwazam ze w gitarowcu koncowka mocy w klasie A nie ma sensu. Dlaczego? Bo jak ja przesterujesz to wchodzi w obszar klasy B a przeciez wszyscy, z malymi wyjatkami, chca miec brzmienie przesterowanej koncowki mocy.
Ostatnio zmieniony pn, 22 lutego 2010, 13:12 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TooL46_2 pisze:Mam tez pytanie. Jak policzyc wartosci rezystorow siatek 1?
Tego się o ile wiem za bardzo nie liczy. Jeśli już koniecznie chcesz, to możesz policzyć jaka będzie średnia wartość tego rezystora na podstawie iluś schematów z 6V6. :wink:

Ostatnio jeden kozak się chwalił, że w całym wzmacniaczu nie dał ani jednego rezystora antyparazytowego i jest ok. :|
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

VacuumVoodoo pisze:Sprawdzaj w locie: R12=680 wspolny dla obu lamp, 2x(Ia+Ig2)xR12= 46V co jest nierealne bo przy 46V na S1 lampy beda dosc dokladnie zatkane (cut-off) a Ty chcesz miec Ug2=-18V.
Eh, ale ze mnie d...a wolowa :oops: No jasne, ze tak... Dam 270ohm/5W :oops:
Krzywe w karcie katalogowej sa pokazane dla Ua & Ug2 wzgledem katody, u Ciebie katoda nie jest na 0V.
Racja... Dobrze kombinuje -- wystarczy przesunac krzywa obciazenia dla klasy A w lewo (zmniejszy sie wartosc napiecia Ua wzgledem katody o te wspomniane 18V)? Napiecie na katodzie nie powinno sie b. zmieniac w rytm zmian pradu pobieranego przez lampe z uwagi na ten kondensator 100uF.
(...)tu sa te lekcje do pobrania
Dzieki za to -- zaraz sciagam ;)
Osobiscie uwazam ze w gitarowcu koncowka mocy w klasie A nie ma sensu. Dlaczego? Bo jak ja przesterujesz to wchodzi w obszar klasy B a przeciez wszyscy, z malymi wyjatkami, chca miec brzmienie przesterowanej koncowki mocy.
Chcialem zrobic AB z tym, zeby w prace w klasie B koncowka przechodzila dosc szybko. Dlatego bias ustawilem na dosc niski prad spoczynkowy (jak dla 6P6S -- w karcie podaja 41mA---z glowy pisze---z tego co pamietam). Czy mam rozumiec, ze powinienem ustawic bias na wyzszy prad? Jak tak probowalem, to krzywa dla pracy w klasie B wychodzi dosc daleko od hiperboli maksymalnej mocy admisyjnej anody...
Marvel pisze:Tego się o ile wiem za bardzo nie liczy.
Ok. :) Zostawie zatem to, co jest. Jak mi sie bedzie koncowka przytykac to po prostu zmienie na wieksze ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W tak zwanym miedzyczasie pobawilem sie szaska. Uklad i otworowanie tak jak zakladalem na poczatku -- szaska jest waska i plytka wiec jest tak a nie inaczej. Mam nadzieje, ze jednak bedzie dobrze :roll: Otwory pod lampki i kondensator ciete przebijakami (sprawilem sobie tez do oktali). Musze przyznac, ze to bardzo uzyteczne narzedzia (jak to pan Janek pokazywal) :) Wyciecie wszystkich otworow pod lampy zajelo mi moze 20 minut (lacznie z wierceniem otworow pod srube). Juz gdzies wklejalem, ale w zalaczniku oprocz szaski wspomniany (jeden z) przebijakow.

Pozostalo mi teraz tylko wywiercic otwory pod srubki lamp, TG i turreta. Turret zostal skrocony (per sugestia Marvela) wiec teraz wszystko powinno sie zmiescic (zobaczymy :lol:). Prosze sie tez (bardzo) nie smiac -- szaska byla gieta przeze mnie przy uzyciu 4 sciskow stolarskich, dwoch kawalkow drewna i mlotka gumowego :oops: wiec idealnie prosta to ona nie jest, ale na front i tyl i tak mam juz przygotowane plakietki wiec wiele byc widac nie powinno.

Po wierceniu szaske 'wykapalem' przy uzyciu plynu do mycia naczyn :lol: i prysnalem lakierem do rdzy i aluminium (o dziwo cos takiego udalo mi sie tutaj dostac :shock: ). Zdziwilem sie, bo schnie w ciagu 5 minut :shock: Efekt w zalaczniku.

W miedzyczasie okazalo sie, ze TS ma dzielone napiecie zarzenia tylko do lampy prostowniczej (mimo, iz opis na pudelku mowi co innego :?) wiec zarzenie pozostalych lamp bedzie zmiennym, podniesionym do potencjalu ca. 80-90V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Zrób zdjęcie z przymierzonymi lampami i trafami.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziwne z tym TS-em. Na naklejce na trafie co jest napisane? Ściągnij może datasheet ze strony Hammonda. Może jest jakiś dziwny patent z wyprowadzeniami, np. wspólny środek na jednym kablu dla dwóch uzwojeń? A w ogóle to nie wiem, czy te 5V to nie jest odczep na uzwojeniu 6,3V.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziwne dziwne... Ale to nic :) Damy rade ;) Opis podaje, ze oba powinny miec wyprowadzone srodki. Sprawdzalem miernikiem -- miedzy srodkiem uzwojenia 5V i jednym koncem jest 2.5VAC.

Bylby sens srodkow wyprowadzania srodkow obu uzwojen jednym kablem? Rozkrecilem pokrywy ale nijak dojrzec nie moglem... Kacper -- moglbys ew. cos podpowiedziec? Sorry, ze tak palcem wskazuje :)

W zalaczniku z lampami i trafami ;) Jeszcze nic nie przykrecone. TS na razie dynda ;)

EDIT: Wlasnie pomierzylem -- uzwojenie zarzenia 6V3 nie ma wyprowadzonego srodka i.e. nie ma polaczenia ze srodkiem 5VAC
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kacper Ci niewiele powie, bo nie on go nawijał :wink: Wg. katalogu, MUSI mieć wyprowadzony środek:
http://www.hammondmfg.com/pdf/5c0028.pdf
Nie rozbieraj go, tylko pomierz. I nie pod napięciem, tylko omomierzem. Sprawdź, czy środek 5V nie jest środkiem dla innych uzwojeń żarzenia.

Co do ustawienia, to złamałeś jedną żelazną zasadę. Ale może Ci się uda get away with it. :wink:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Juz pomierzylem. Vide edit poprzedniego postu.
Marvel pisze:złamałeś jedną żelazną zasadę.
Ktora to? :mrgreen: Aha, zapomnialem dodac, ze na lampach przedwzmacniacza beda jeszcze kubki.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Odległość lampy od lampy równa co najmniej średnicy tej większej lampy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jutro zmierze bo juz jedna noga w lozku jestem ;) Moze nie jest tak zle (nie pamietam teraz dokladnie :)) Calkowicie o tym zapomnialem...

Odmeldowuje sie! Do jutra (mojego)/wieczora (Waszego) :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Marvel pisze:Odległość lampy od lampy równa co najmniej średnicy tej większej lampy.
Może tyle nie ma ale myślę, że przeszkadzać to zbytnio nie będzie szczególnie przy 6P6S/6V6.