Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wiem, ale muszę ciąć kosztytraxman pisze:Myślałem o cynowaniu chemicznym.
To tylko test do pokazania jak mi soft podpowiada połączenia, bo cos mi w tym nie pasujetraxman pisze:Mstaniszczak Co to za szczątkowe płytki, nie uwzględniasz zmian o których pisałem?
Hmmm... po rozpuszczeniu proszku z tego co pamiętam do cynowanie trwa szybko - jakieś 5 min, czy jakoś takMarvel pisze:i jestem niecierpliwy
TO w zasadzie nie widzę sensu tych netówtraxman pisze:To są nety, symboliczne połączenia, widoczne tylko, abyś wiedział co z czym jest połączone (jest to najkrótsza możliwa droga), w żadnym wypadku nie należy tego traktować jako propozycji gotowej ścieżki. Co proponuje program widoczne jest dopiero po użyciu autoroutera, ale to jest dopiero dramat.
Jeśli nety Ci nie potrzebne, to w sumie łatwiej i taniej będzie rysować ołówkiem na kartceMStaniszczak pisze:TO w zasadzie nie widzę sensu tych netów
Chodziło Ci o to że te nety wskazują co z czym mogę połączyć, ale nie drogę jaką w tym celu ma przybierać ścieżka? Jeśli tak to ciągle mi nie pasuje że np. net od rezystora na screenach wcześniej za każdym razem łączą się zupełnie inaczej z innym kondensatorem, podczas gdy ze schematu wynika że R1 ma być między C3 i C4;-)traxman pisze:To są nety, symboliczne połączenia, widoczne tylko, abyś wiedział co z czym jest połączone (jest to najkrótsza możliwa droga), w żadnym wypadku nie należy tego traktować jako propozycji gotowej ścieżki.
Nie co z czym możesz, tylko co z czym MUSISZ, inaczej płytka nie będzie odpowiadać schematowi. Jeżeli masz optymalizację połączeń to wyświetli ten net zgodnie z aktywną regułą.MStaniszczak pisze: Chodziło Ci o to że te nety wskazują co z czym mogę połączyć, ale nie drogę jaką w tym celu ma przybierać ścieżka?
Się zrobi:-) Ale zanim to zrobię, to pytania dodatkowe dotyczące dalszej części.traxman pisze: dodatkowo połącz żłąćza JP1, JP4, JP3 w jeden rząd, kable z kilku stron płytki to masakra przy pomiarach.
R1, daj bliżej krawędzi, dalej od elektrolitów.
A można zostawić tą baterię? Kupiłem nieco kondensatorów pod ten zasilacz właśnie - ładnie niebieskie BC Components 100uF 31x32;-) Głównei dla wyglądu - co by nie mówić ładne są. Szkoda że nei wiem gdzie dostać podobne 47uFna C7 i C8;-) Wiem, zboczony jestem;-)traxman pisze: Długa ta masa wyszła, no ale co zrobić.
Przyjrzałem się schematowi, po jaką cholerę składa tam baterię elektrolitów, daj 3x 220uF/400V snapin 26x40n - to standard
Z opisu na audiotonie wynika że R1 służy do ustawienia napięcia (tam jest to R101), poprzez dobranie go z zakresu 0k4-1k.traxman pisze: , R1-0.56Oma nie służy do niczego, wywal go,
Czyli R3 na schemacie dać między C4 a C5 ?traxman pisze: zamiast niego daj pomiędzy złączem zasilania J2 a mostkiem rezystor 4.7-10Om/2W, osłodzisz życie mostkowi łagodząc prąd udarowy przy załączeniu zasilania, R3, przenieś na C4, po co grzać niepotrzebnie R6 i zwiększać tętnienia, a i tak rozładuje kondensatory po wyłączeniu zasilania.