Dziękuję! No niestety, moje google-fu jest co najwyżej przeciętne...
Marzy mi się wzmacniacz na dużych lampach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Marzy mi się wzmacniacz na dużych lampach
Nie ma żadnych zagranicznych EF21, jest odpowiednik EF22 w serii U - UF21. Pierwotnie seria loktalowa miała mieć cokół dziewięciosztyftowy i taka prototypowa EF21 powstała, ale nie była w seryjnej produkcji. Wybuch wojny pokrzyżował te plany, a dziewieciosztyftowe talerzyki poszły do EF50.Tomek Janiszewski pisze: ↑pt, 24 marca 2023, 21:59 Spotykane za granicą lampy EF21 stanowiły normalne EF22 pod wcześniejszym oznaczeniem.
Polska literatura wzmiankuje o EF22P, która była właśnie nieregulacyjna i najprawdopodobniej była protoplastą polskiej EF21. Jak dotąd EF22P istnieje tylko na papierze.
Ciekawe, bo zawsze mi się wydawało, że nazwa "loctal" pochodzi od połączenia "lock" i "octal" czyli ośmiokrotny.
Swoją drogą, bardzo ciekawe jest jak niektóre standardy cokołów przetrwały bardzo długo, mimo niedoskonałości, bo były popularne, a inne przyjęły się słabo, lub wcale, mimo swojej przewagi technicznej, jak np. popularna EL34 vs. praktycznie niespotykana EL60.
Olu,
Czasami takie przeświadczenia bywają mylne. Oto dobry przykład: Wbrew pozorom, gdy zmieszamy cynę z amoniakiem nie otrzymamy tą drogą (niestety!) cynamonu

Możliwe, że pierwotnie tak właśnie było. Trzeba by znaleźć jakąś nie za bardzo wczesną reklamę lamp Sylvanii, w której może to być wyjaśnione. Natomiast w bardzo wczesnych reklamach z 1938 roku cokół ten jest opisywany jako "special" lub "8-8". A Philips po prostu już nie kombinował z nazwą po dołożeniu jednego pinu.
Zastanawiam się, czy można by to zrobić aż tak prosto:
W zasadzie więcej nie trzeba o ile zastosuje się kompensację czestotliwości przy USZ.Jedynie sterowanie za pomocą ECC83 wydaje się za skromne. 

Witam.
Do tego transformatory kształtkowe z karkasami z preszpanu
, kondensatory papierowe zarówno do filtrowania napięcia jak i sprzęgające, tak aby zachować klimat epoki
dlaczego nie " poszaleć ".
Ale to moja opinia, i oczywiście nie musisz się do niej stosować, ale było by super. Powodzenia w realizacji projektu.
Pozdrawiam.
Oczywiście, że tak. Ale ja zastosowałbym zamiast lampy ECC 83 inną triodę, taką aby pasowała gabarytami i wyglądem do lampy 845.
Do tego transformatory kształtkowe z karkasami z preszpanu

Ale to moja opinia, i oczywiście nie musisz się do niej stosować, ale było by super. Powodzenia w realizacji projektu.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 2500...3124 posty
Już pomijając wygląd, to ECC83 może mieć problem z dostarczeniem odpowiednio dużej amplitudy sygnału na siatkę sterującą 845.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dokladnie. Tutaj jednak potrzeba duzego sygnalu by wysterowac 845. W tego typu konstrukcjach w drugim stopniu calkiem niezle sprawdzaja sie pentody, chocby E80L lub 6V6/EL84.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Patrzę sobie na charakterystyki ECC83 i rzeczywiście, w takim super prostym układzie byłoby "ciasno".
Zakładając 1/2 Ub = 430 V, Ua2 w okolicy 270-280 V oraz Ra2 = 100 k, powinno się ledwie udać. Oczywiście druga harmoniczna będzie duża, ale powinna się dość dobrze skompensować z drugą harmoniczną lampy mocy.
Nie wiem tylko jak duży może być Rg3, który może nieco popsuć sytuację. Można by ewentualnie połączyć dwa systemy ECC83 równolegle...?
Druga opcja to źródło prądowe dla drugiego stopnia, albo tak jak proponujecie, pentoda. Tylko czy taki stopień nie będzie miał problemów z pasmem sterując triodę o sporych pojemnościach?
Zakładając 1/2 Ub = 430 V, Ua2 w okolicy 270-280 V oraz Ra2 = 100 k, powinno się ledwie udać. Oczywiście druga harmoniczna będzie duża, ale powinna się dość dobrze skompensować z drugą harmoniczną lampy mocy.
Nie wiem tylko jak duży może być Rg3, który może nieco popsuć sytuację. Można by ewentualnie połączyć dwa systemy ECC83 równolegle...?
Druga opcja to źródło prądowe dla drugiego stopnia, albo tak jak proponujecie, pentoda. Tylko czy taki stopień nie będzie miał problemów z pasmem sterując triodę o sporych pojemnościach?
Przyjmując ostrożnie, że rezystancja wewnętrzna ECC83 ze źródłem prądowym wyniesie 50k, a pojemność wejściowa lampy 845 będzie w okolicach 100pF, częstotliwość graniczna wyniesie niewiele ponad 30kHz, jeżeli dobrze liczę. A to nie będzie wspaniały wynik...
Zakładając że ma to być wzmacniacz raczej ,,do wyglądu,, , niż do uzyskania dużej mocy , wystarczy zastosować tradycyjnie 6SNx lub ECC82.Wejściowa rezystancja triody mocy będzie niska {rezystor minusa} i nawet przy względnie niskim napięciu sterującym potrzebny prąd przekroczy możliwości ECC83 {z zachowaniem niskich zniekształceń}.Gdybym robił wzmacniacz na tej lampie {845} , to skorzystałbym z oferty Kolegi cirrostrato oferującego EF21
.Oczywiście zaraz pentody wzbudzą niezadowolenie
, ale w ramach kompromisu stopień sterujący można zrobić na przerobionej pentodzie w triodę.Nie będzie to klasyk triodowy [i to bez USZ
}, lecz dobrej jakości układ i na dodatek dobrze wyglądający
.