Remont TV Turkus

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Remont TV Turkus

Post autor: Marek7HBV »

Kształt U może być spowodowany cieniem szyjki przy złym ustawieniu półapki jonowej {odwrócona o 180 stopni}.Praktycznie większość elektronów ulega odbiciu lub pochłonięciu przez szkło i dlatego jasność może być nikła.Należy wykonać test z wyłączeniem odchylania V - ma być cienki, jasny pas przechodzący poziomo przez środek ekranu.Oczywiście należy krótko męczyć :lol: . Istnieje też możliwość przemieszczenia całej wyrzutni pod wpływem wstrząsu. :D
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A tak ogólnie , to trzeba coś takiego stosować - bo opisy słowne są niewiele warte.
test.jpg
:D
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Po kolei, napięcia na szyjce kineskopu zgodne z wartościami na schemacie z wyjatkiem katody, płynna zmiana napięcia dla regulacji ostrości, miernikiem wykonałem pełen test kineskopu, emisja jak na zdjęciu ok, nie wskazał zwarcia grzejnik katoda, ani zwarci między pozostałymi elektrodami, moje obawy to kwestia pułapki jonowej, tak jak pisałem kręcenie niewiele zmienia, magnesy wyglądają licho, druga kwestia to zastanawiam się czy jest możliwe takie uszkodzenie cewki WN że przy podłączeniu do miernika pokazuje niby że WN jest, a po podłączeniu do kineskopu przysiada, miernik WN to moja samoróbka, w lazurytach itp zawsze dobrze mierzył, jednak nie ufając swojej konstrukcji zrobiłem starą metodą test iskry, odłączyłem anodę kineskopu zbliżyłem do masy, iskra jest ładna wyraźna ciągnie się tak na oko około 10mm, więc hyba jest OK ale pewności nie mam, pójdę porobię pomiary i wrzucę zdjęcia. Dodam że męczy mnie układ generatora na PCC85, niby pracuje, ale napięcia na schemacie w 2 miejscach nie pokrywają się z tym co mierzę, różnica jest znaczna, męczy mnie też wzmacniacz wizji, według schematu powinno być 100V na katodzie kineskopu, a jest 70V o ile dobrze pamiętam, to jedyna odchyłka wartości na szyjce kineskopu
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Obraz kontrolny niewiele mi pomoże, bo go ledwo zobaczę i to wieczorem, już podłączyłem generator obrazu kontrolnego i były ładne ledwo widoczne plamy niereagujace na jakiekolwiek regulacje :roll:
EF22
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: EF22 »

Na aukcjach widziałem conajmniej 2 Turkus przerobione z 14 cali na 17 cali, przecięta i podwyższona obudowa, wymieniony kineskop na MW43-69 i ramka kineskopu.
Nalepka pochodzi ze Szmaragda, bo pierwszy Szmaragd to układowo to samo co Turkus tylko większy kineskop.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Jeśli piszesz, że napięcie na katodzie jest nieprawidłowe (jaka wartość na katodzie, a jaka na siatce pierwszej?) to czego się spodziewasz? Jeśli napięcie na katodzie (mierzone względem masy) było wyższe niż na siatce to kineskop przecież będzie zatkany...
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Telewizor właśnie ożył ładny, czysty wyraźny obraz, powód bardziej błachy niż można było sobie wyobrazić porządne przeczyszczenie fajki doprowadzającej WN do kineskopu i potraktowanie chemią i przeczyszczenie z nalotu złącza anody kineskopu i jest obraz, dała wyregulować się pułapka jonowa, szerokość obrazu, mogę odpalać "Wojnę domową " i podróż w czasie o kilkadziesiąt lat do tyłu, usterkę zdradziło w ciemności ciche syczenie i rozłażące się po kineskopie słabo widoczne wyładowania wokół podłączenia anody, oraz przyjemny zapach ozonu który od kilku dni towarzyszyłmi jak TV męczyłem i poruszanie kablem WN na włączonym TV i nagle pojawiał i znikał obraz, że nie zwróciłem uwagi na swoje zmysły i najbardziej oczywistą żecz w takim przypadku, temat uważam za zamknięty, wystarczyło wszystko dokładniej wyczyścić. Pośpiech i narwaństwo które są moimi zarówno wadami jak i zaletami dały znów o sobie znać.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

To na pożegnanie wątku daj jeszcze jakąś foteczkę.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Za chwilę będzie :D
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Fajnie że działa 8) . A jeśli chodzi o prostowniki wysokiego napięcia w telewizorach {zwłaszcza czarno-białych} , to należy pamiętać że pojemnością jego jest tylko kineskop.Mierzenie na samym kablu jest obarczone błędami i dlatego sondy miernicze wyposażone są w ostry kolec, którym można sięgnąć pod ,,kapę,, i wbić się przez brud do elektrody. :D
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Szanowni koledzy, szanowny Alku, szanowne grono członków forum, odwołuje sukces bo był krótkotrwały, już od teraz zapomnijmy o tamtym poście, to już jest zamierzchła przeszłość :evil: teraźniejszość jest ciekawsza. Po około 15minutach pracy, mój Turkus powiedział, mam cię gdzieś, więc prosiłbym nie zamykać tematu, widać że to pierwszy telewizor który bardzo mnie nie lubi, nie będę na forum powtarzał słów które wypowiedziałem jak sobie zaraz po naprawie znów wysiadł. Podłączyłem dekoder, modulator, włączyłem znaną komedię "Gdzie jest generał" dopieściłem obraz, głos i nagle kineskop zamienił się w wielką żarówkę, bijąca mocnym niebieskawo białym światłem w moją twarz, do tego znikł głos i pojawił się cichy szum, szybko zmniejszyłem jaskrawość, bo jak widać na załączonych zdjęciach na środku ekranu już są ślady po wypaleniu dziurki, usiadłem i uległem nazwijmy to rozdrażnieniu nerwowemu któremu upust dałem w niekulturalnym słowotoku, nawet nie chce mi się myśleć co wysiadło, a jestem blisko odstawienia tego TV na półkę, bo zamiast dawać mi uspokojenie zaczyna wyprowadzać mnie z równowagi. Nie ma kompletnie obrazu, kineskop świeci jak żarówka, nie ma nawet tych tak zwanych mrówek jakie towarzyszą przy braku podłączenia anteny, wygląda jakby głowica lub tor p.cz poszły sobie na chorobowe, jeżeli ktoś ma jeszcze siły i chęci, bez złośliwego dogryzania mi pomóc, jestem otwarty na sugestie, jeżeli ktoś ma dość, tak jak ja zaczynam mieć proszę zapomnieć o tym temacie, i wybaczyć że zająłem tyle miejsca na forum.
1.jpg
Chsis od spodu
2.jpg
świecący kineskop na biało
3.jpg
4.jpg
5.jpg
I tak parę fotek nie wiem po co
Jak ktoś chce mi coś jeszcze podsunąć jakąś sugestię, pomysł to jestem otwarty na propozycję, wszelkie słowa krytyki, chylę czoło przed mądrzejszymi głowami odemnie bo ja już nie wiem czy dalsze prace nad tym TV mają sens
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Sprawdź rezystor o wartości 3,12k znajdujący się w anodzie wzmacniacza wizji PL83 :wink:
Podaj napięcie na katodzie kineskopu i siatce pierwszej.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Załączona siatka obrazowa wygląda jak brak sterowania kineskopem z katody.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Powyższa uwaga jest słuszna. Mógł paść rezystor 3,12 kilooma w anodzie lampy wzmacniacza wizji. Mógł paść też jakiś rezystor w zasilaczu i nie masz któregoś napięcia anodowego.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Turkus musi poczekać co najmniej do czwartku, zacząłem w niedzielę cykl dniówek, więc po 12 godzinach, plus dojazd i powrót do pracy, nie mam dla niego czasu, ale dziękuję za odzew i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn, 17 kwietnia 2023, 08:36 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W języku polskim piszemy "co najmniej", a nie "conajmniej". https://polszczyzna.pl/co-najmniej-conajmniej-ktora-forma-poprawna/
ODPOWIEDZ