Lampowy wzmacniacz słuchawkowy firmy SinusAudio z lampami ECC82 i 6N6P

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Lampowy wzmacniacz słuchawkowy firmy SinusAudio z lampami ECC82 i 6N6P

Post autor: Romekd »

Czołem.
Einherjer pisze: czw, 3 października 2019, 10:26 :arrow: taipan3 Mając te same lampy można zrobić SEPP, kiedyś wałkowaliśmy ten temat tutaj: viewtopic.php?f=8&t=29780
Zastanawiam się o ile lepsze okazałyby się parametry układu zrealizowanego w konfiguracji SEPP od parametrów wzmacniacza opisanego w tym wątku. To, że układ SEPP jest lepszym rozwiązaniem, jest dla mnie oczywiste, ale z drugiej strony słuchawki o impedancji 32 Ω stanowią bardzo trudne obciążenie dla każdego układu OTL z małymi lampami (6N6P)... :roll:
Na znanym portalu aukcyjnym można znaleźć chińskie wzmacniacze SEPP OTL (w dużo niższej cenie) z tymi samymi lampami wyjściowymi, ale w aukcji jest wyraźnie zaznaczone, że urządzenie doskonale współpracuje tylko ze słuchawkami wysokoomowymi...

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sl ... 8081813916

... oraz wykonane bardziej estetycznie:

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sl ... 8079991516

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Romekd pisze: pt, 4 października 2019, 12:45 To, że układ SEPP jest lepszym rozwiązaniem, jest dla mnie oczywiste,
Zapewne tak. Ale trudno zrobić by było taki SEPP pozbawiony sprzężenia zwrotnego [da się na chwilę,póki parametry lamp się nie rozjadą :lol: ], a to może być coś co zniechęci ,,poważną,, klientelę :cry:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Myślę, że we wzmacniaczu SinusAudio celowo zastosowano wtórnik katodowy na dwóch połączonych równolegle systemach lampy 6N6P, z pełną świadomością wad i zalet takiego rozwiązania... Zapewniło to bardziej "lampowe brzmienie" urządzenia niż to, które oferują układy bardziej rozbudowane, wyposażone dodatkowo w pętle ujemnego sprzężenia zwrotnego. Mojemu znajomemu takie brzmienie zdecydowanie bardziej odpowiada, choć mnie już niekoniecznie... Mój znajomy powiedział mi dzisiaj wprost, że nie chciał urządzenia, które miałoby brzmienie jak jego wcześniejsze wzmacniacze na półprzewodnikach... :roll:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Romekd pisze: pt, 4 października 2019, 12:45 Zastanawiam się o ile lepsze okazałyby się parametry układu zrealizowanego w konfiguracji SEPP od parametrów wzmacniacza opisanego w tym wątku. To, że układ SEPP jest lepszym rozwiązaniem, jest dla mnie oczywiste, ale z drugiej strony słuchawki o impedancji 32 Ω stanowią bardzo trudne obciążenie dla każdego układu OTL z małymi lampami (6N6P)... :roll:
Można zrobić wzmacniacz z transformatorami wyjściowymi, ale będzie on droższy i cięższy. Przy zastosowaniu głębokiego ujemnego sprzężenia zwrotnego zniekształcenia powinny być niewielkie.
Ratujmy stare tranzystory!
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

:arrow: Marek7HBV
Można zrobić SEPP z lampami wyjściowymi pracującymi w konfiguracji wtórnika i bez globalnego USZ, kwestia zamiany miejsca podłączenia bootstrapu. Tylko, że efekt nie będzie specjalnie lepszy niż w omawianym wzmacniaczu. O wiele lepiej sprawuje się układ w konfiguracji WK i globalnym sprzężeniem zwrotnym.

:arrow: RomekD,
całkiem możliwe, że masz rację. Taki układ da najbardziej "lampowe" brzmienie (a właściwie zniekształcenia) podobnie jak "duże" wzmacniacze SE bez USZ. Jak ostatni raz miałem okazję zbudować słuchawkowy SEPP to nie miałem czym go porządnie zmierzyć. Wychodziło <0.5 % na 32 Om (5 mW, 1 kHz) z około 20dB USZ. Teraz mam czym zmierzyć, ale nie mam czasu :( Zasadnicza zaleta jest taka, że SEPP pozostaje "słuchalny" nawet jak się go obciąży słuchawkami 16 Om (próbowałem). Chociaż zaprzęganie lamp do bezpośredniego napędzania tak małej impedancji nie jest najlepszym pomysłem. Można też zrobić "brute force", pierwszy lampowy układ jaki skonstruowałem to właśnie słuchawkowy OTL WK na ECC88 i wtórnik na 6N13S.

:arrow: AZ12,
moim zdaniem jak już koniecznie chcemy mieć lampowy wzmacniacz dla niskoomowych słuchawek to najlepiej sprawdzi się klasyczny audiofilski triodowy SE. Jeśli przy nominalnych 8 omach trioda wyjściowa pracowała przy impedancji obciążenia powiedzmy 3 razy większej od jej impedancji wewnętrznej to po podłączeniu słuchawek 32 Om będzie to już 12 razy. Bardzo wydatnie zmniejszy to zniekształcenia, moc także, ale i tak będzie jej za dużo i trzeba będzie ją ograniczyć. Najlepiej od strony wejścia, żeby nie dawać rezystorów w szereg ze słuchawkami (chociaż wiele fabrycznych sprzętów je ma). Kolega saico, nasz specjalista od małych wzmacniaczy, mógłby coś takiego zrobić, chociaż nikt by pewnie tego potem nie kupił.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam.Tak z nudów nie na temat jak zwykle
2xPCC84 WZMACNIACZ SŁUCHAWKOWY
2xPCC84 WZMACNIACZ SŁUCHAWKOWY
Jak zwykle zrobiony z odpadów.Do 32 omowych słuchawek na pewno się nie nadaje,choć z z 10 omowym obciążeniem da się słuchać.Na 100 omach maksymalnie 5Vpp-powyżej zaczyna ograniczać sygnał.Sprzężenie zwrotne jest mile widzianą opcją,ale bez niego na 200 omach jest na moje ucho :lol: dobrze :o
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Lampa ECC84 jak większość triod w. cz. nie jest najlepszym wyborem we wzmacniaczu m. cz. ze względu na mały współczynnik amplifikacji. Lepiej zastosować ECC81, nie są aż takie drogie.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

AZ12 pisze: pt, 4 października 2019, 21:06 Witam ponownie

Lampa ECC84 jak większość triod w. cz. nie jest najlepszym wyborem we wzmacniaczu m. cz. ze względu na mały współczynnik amplifikacji. Lepiej zastosować ECC81, nie są aż takie drogie.
Też prawda,lecz kierowałem się tym co mam pod ręką i docelowo widziałbym dwie PCC84 połączone równolegle[prąd 25mA] sterowane przez ECC83[ale skończy się na PCF802 :lol:].A to wszystko dlatego że mam sporo potelewizyjnych lampek :roll: i w sumie taki wzmacniacz wyjdzie za grosze :wink:
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie przeszkadza w tym układzie, że ekran międzysystemowy ECC84/PCC84 jest wewnętrznie połączony z jedną z siatek?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

:arrow: Marek7HBV
Zazdroszczę Ci takiej nudy. W układzie z 6N6P celowałem w prąd spoczynkowy w okolicach 20mA. Nieźle nadają się też subiminiaturki 6Ż5B połączone w triodę, tylko mają tendencję do wzbudzania się na MHz. Ze śmieciowych lamp to może jakaś PCLka z sekcją L połączoną w triodę? Kiedyś chyba OTLamp adekwatnie do swojego nicku proponował taki układ: download/file.php?id=2512
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Einherjer pisze: pt, 4 października 2019, 23:38 :arrow: Marek7HBV
Ze śmieciowych lamp to może jakaś PCLka z sekcją L połączoną w triodę?
PCL85/805 nadają się do takiego wzmacniacza słuchawkowego na 32 omy.Pentody połączone w triody bez problemu dadzą prąd spoczynkowy 60mA[a to pozwoli uzyskać prawie 100 mA szczytowego na wyjściu] przy 230-240V[sprawdzałem działanie pojedynczej we wtórniku i musi być ponad 100V].Niestety ,tak jak przy PCC84,triody sterujące są słabe i w sumie wychodzi coś co gra[i zadowoli mało wymagającego słuchacza] za parę groszy.A przede wszystkim jest niekoszerne :lol: bo lampy nie hołubione na audio forach i za tanie :roll: Taki wzmacniacz na PCL805 dość łatwo wyposażyć w transformator i nawet w triodzie wyszło by z 5W z parki. :P -mocny słuchawkowiec :lol:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Thereminator pisze: pt, 4 października 2019, 22:57 Nie przeszkadza w tym układzie, że ekran międzysystemowy ECC84/PCC84 jest wewnętrznie połączony z jedną z siatek?
Triody z ekranami połączonymi z siatkami wykorzystane są do wtórników,co zmniejsza ryzyko wzbudzenia.Nie są to idealne triody tak jak Kolega AZ12 wcześniej zauważył,ale ze śmieci też czasem coś można zrobić :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Einherjer pisze: pt, 4 października 2019, 15:25 :arrow: RomekD,
całkiem możliwe, że masz rację. Taki układ da najbardziej "lampowe" brzmienie (a właściwie zniekształcenia) podobnie jak "duże" wzmacniacze SE bez USZ. Jak ostatni raz miałem okazję zbudować słuchawkowy SEPP to nie miałem czym go porządnie zmierzyć. Wychodziło <0.5 % na 32 Om (5 mW, 1 kHz) z około 20dB USZ. Teraz mam czym zmierzyć, ale nie mam czasu :( Zasadnicza zaleta jest taka, że SEPP pozostaje "słuchalny" nawet jak się go obciąży słuchawkami 16 Om (próbowałem). Chociaż zaprzęganie lamp do bezpośredniego napędzania tak małej impedancji nie jest najlepszym pomysłem. Można też zrobić "brute force", pierwszy lampowy układ jaki skonstruowałem to właśnie słuchawkowy OTL WK na ECC88 i wtórnik na 6N13S.
Podczas ostatnich odsłuchów wzmacniacza przeanalizowałem dokładnie opinie o nim jego właściciela i wiem już dlaczego dźwięk z takiej konstrukcji jemu akurat odpowiada. Przy poziomie mocy, przy którym słucha on muzyki, wzmacniacz podbarwia dźwięk drugą harmoniczną (a także zniekształceniami IMD) i zapewnia lekką kompresję dynamiki. To powoduje, że nagle pojawiające się w muzyce jazgotliwe dźwięki o wyższych poziomach (obecne na wielu starszych nagraniach) są "zmiękczone" i "spłaszczane", przez co nie męczą tak słuchu, jak przenoszone przez półprzewodnikowy wzmacniacz o bardzo dużej dynamice, rewelacyjnym odstępie sygnału od szumów i zakłóceń oraz płaskim jak stół paśmie przenoszenia, ciągnącym się do setek kHz lub nawet MHz. Dobre wzmacniacze z bardzo dobrymi przetwornikami są bezlitosne dla błędów obecnych w wielu starszych nagraniach muzycznych. Mnie natomiast dźwięk ze wzmacniacza SinusAudio kompletnie nie odpowiada, gdyż nie zapewnia wiernego odtwarzania muzyki, a dla mnie te parametry są naprawdę istotne. Przesterowany lampowy wzmacniacz SE bez pętli ujemnego sprzężenia nie trzeszczy po przesterowaniu, a raczej zaczyna się dławić, gdyż wskutek pojawienia się prądu siatek lamp, składowa stała napięcia na nich (polaryzacja DC) ulega obniżeniu i stopnień wyjściowy przechodzi z klasy A do klasy AB, a przy jeszcze większym wysterowaniu zaczyna wchodzić w klasę C, co wywołuje szybki spadek średniego prądu anodowego lamp wyjściowych oraz zmniejszenie mocy wyjściowej.
Jakiś czas temu jeden z moich znajomych poprosił mnie o przegląd lampowego wzmacniacza. Stwierdziłem, że jest to konstrukcja bardzo prymitywna, więc wprowadziłem kilka modyfikacji, pozmieniałem punkty pracy lamp na poprawne i wprowadziłem pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego, której wcześniej w ogóle nie było. Parametry elektryczne wzmacniacza (potwierdzone pomiarami) uległy radykalnej poprawie, jednak mój znajomy po tygodniu użytkowania wzmacniacza przyniósł mi go ponownie, prosząc o przywrócenie układu do wersji pierwotnej, gdyż wcześniej brzmienie wzmacniacza bardziej mu się podobało... :cry: I co poradzić na to, że mamy różny gust w kwestii jakości dźwięku :( Nie będę przecież nikogo uszczęśliwiał na siłę...

Pozdrawiam
Romek
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Jestem ciekaw czy na PCL85 dało by się stworzyć takiego cudaka reklamowanego kiedyś w tubeCad.
Załączniki
12ax7 input 6bq5 headphone amplifier (complete).png
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zasilacz do tego wzmacniacza jest bardziej skomplikowany niż on sam :lol: .Widzę niekonsekwencję w pomyśle zrobienia wyjścia stałoprądowego i separacji miedzystopniowej oraz braku[może w zasilaczu?] stabilizacji ,,0,, wyjścia.Ale sam pomysł można by przetestować,,POSIADAJĄC SUPER ZASILACZ Z KILKOMA NIEZALEŻNYMI WYJŚCIAMI :lol: :wink: ,,Układ sugeruje Rob= ok 167 ? dla tych lamp.
ODPOWIEDZ