Nowy projekt - dwukanałowy pięciowatowiec.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Nowy projekt - dwukanałowy pięciowatowiec.
Zmniejszyłem wzmocnienie pierwszego stopnia zastępując rezystor anodowy 100k rezystorem 56k. Jakoś odczuwalnie to na zmianę w brzmieniu nie wpłynęło. Wzmacniacz wraca do własciciela.
Moge włożyć kij w mrowisko?

Ten czysty kanał z typowym Fenderem nie ma duzo wspólnego oprócz tego że ma 2 stopnie.
No dobra, trochę zbliżony do Tweeda, pewnie duzo środka pasma, dołu, mulenia i blocking distortion. Osobiście z humbuckerem do tego bym się nie wpinal chyba ze przez wejście 'low'.
Jak kiedyś złożyłem 5E3 to po tygodniu przerobiłem bo na aa763
Ale akurat ten kanał gra i to bardzo dobrze.
To była tylko dygresja że nie jest to typowy Fendrowy clean.
Jak gra dobrze to dobrze
Jak gra dobrze to dobrze

Ksantyp wrzucił test gitary :https://www.youtube.com/watch?v=mS2xiat ... ploademail
od 39:30 test jest na moim SINie. Jakoś cienko wyszedł.
Zresztą Konrand też wrzucił filmik z testem gitary:
https://www.youtube.com/watch?v=fAgKGzDQt5U
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Oglądałem oba wcześniej. Ksantyp wspominał że w gitarce przetwornik jest blisko mostu więc pewnie dlatego z basem kiepsko.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
No ale te pierdzipudełko wcześniej gra z większym mięsem. Za to na jakiej gitarze by nie grał to jego Mesa SR gra okropnie. Jakby miala zajechane lampy.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dlatego ja wstaiwam USZ i Presence. Bez tego zapomnij o jakimkolwiek basie na bambitrafie. Nawet to pomierzyłem. Pewnie jeszcze preamp ma tu duże znaczenie.
Robiłem go eksperymentalnie z tego co mialem na szasce którą miałem.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Jak byś chciał zrobić coś z panelami takimi jak mój PCL-owiec to mam dwa niepotrzebne. Mogę Ci je oddać. W sam raz dla jakiegoś małego wzmaka. To tak na marginiesie.
W miksie by to dobrze siadło. Szczerze mowiac - nie lubie kranka (bo srodek podciety i to nie tam gdzie trzeba), wiec nastawialem sie ze bedzie gorzej a tak naprawde to z tego testu tylko 5150III go przebija.
Co do podbicia basu dla małej koncowki SE jest alternatywa dla USZ i presence w postaci prostej kompensacji RC po stronie pierwotnej transformatora wyjsciowego (podrecznikowa wrecz, czesto spotykana we wzmacniaczach audio), tylko trzeba inaczej dobrac filtr, zwlaszcza jesli sie chce uzyskac dobre rezultaty dla mocnego przesteru. Typowe wartosci elementow beda za "ciemne". Jak ktos nie zna a zainteresowalo to mozna poszukac pod haslem conjuctive filter, ewentualnie zerknac do RDH4.
Co do podbicia basu dla małej koncowki SE jest alternatywa dla USZ i presence w postaci prostej kompensacji RC po stronie pierwotnej transformatora wyjsciowego (podrecznikowa wrecz, czesto spotykana we wzmacniaczach audio), tylko trzeba inaczej dobrac filtr, zwlaszcza jesli sie chce uzyskac dobre rezultaty dla mocnego przesteru. Typowe wartosci elementow beda za "ciemne". Jak ktos nie zna a zainteresowalo to mozna poszukac pod haslem conjuctive filter, ewentualnie zerknac do RDH4.
'All the stars in the north are dead now.'
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No właśnie to prowadzi też do ogólnej tezy, że jeśli ktoś chce sklonować jakiś preamp, a zupełnie pomija kwestię USZ, to tak naprawdę go nie klonuje, bo finalnie to USZ weryfikuje w ogromnym stopniu voicing i ilość gainu

Ale abstrachując od tego zagadnienia i faktycznie trochę braku dołu, to fajnie to brzmi, gęsto i agresywnie

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ten wzmacniacz u Ksantypa był nagrywany na paczce 1x12". Na 4x12" dołu jest więcej.