Beryl 102 - ożywiony. Prośba o pomoc w dalszej naprawie

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Beryl 102 - ożywiony. Prośba o pomoc w dalszej naprawie

Post autor: atom1477 »

sanatron pisze:Może za niski poziom sygnału albo zakłócenia od przetwornicy (ma beztransformatorowy zasilacz).
Tzn. jest przetwornica Buck? Nie Flyback?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
sanatron
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: sanatron »

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o brak klasycznego transformatora zasilającego. Zasilacz jest impulsowy a nie liniowy. Oczywiście jest to nadal zasilacz transformatorowy, ale działający na innej zasadzie. I teraz tylko kwestia jak z filtrowaniem i "sianiem" zakłóceniami. Prosty detektor na tranzystorze polowym pokazuje mi, że poziom zakłóceń wokół tego modulatora jest znacznie wyższy niż koło pracującego zasilacza liniowego. Być może ma to znaczenie w tym przypadku, np. wyższe harmoniczne jakoś się przedostają do sygnału.

Czy jest jakiś modulator VHF, który możecie polecić do pracy ze starszymi odbiornikami? Chciałbym zrobić testy porównawcze, ale nie chcę wydawać pieniędzy w ciemno na "wynalazki". Macie doświadczenie w ożywianiu takich telewizorów, więc być może są jacyś "modulacyjni faworyci"? Na razie szukam jeszcze jakiegoś "video testu", pojawiają się jakiś czas. On powinien dać mi chyba najczystszy obraz do strojenia TV.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

A ile napięć daje ten zasilacz?
Może można go łatwo odłączyć i podłączyć jakiś liniowy? (przynajmniej do testów.)
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
ODPOWIEDZ