Podłączenie tremolo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Podłączenie tremolo
Nie rozumiem o co chodzi. Wszystko jest zgodnie ze schematem.
Edit: Co do miernika, to najpóźniej w poniedziałek pożyczę od kogoś cyfrowy.
Edit: Co do miernika, to najpóźniej w poniedziałek pożyczę od kogoś cyfrowy.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 250...374 postów
Proponuję sprawdzić zmianę prądu lamp podczas kręcenia tym potencjometrem, jeśli układ działa to powinien spadać i wracać do spoczynkowego w "rytm" generatora.
BTW im mniejszy prąd spoczynkowy tym efekt jest lepiej słyszalny, dla 6V6 najlepiej 18-22mA na lampę..
Druga sprawa - skąd bierzesz ujemne napięcie, tak samo jak na schemacie?
BTW im mniejszy prąd spoczynkowy tym efekt jest lepiej słyszalny, dla 6V6 najlepiej 18-22mA na lampę..
Druga sprawa - skąd bierzesz ujemne napięcie, tak samo jak na schemacie?
W prawidłowo skonstruowanym układzie prąd spoczynkowy lamp mocy w znikomym stopniu (przy "zatrzymanym" generatorze) winien zależeć od położenia potencjometru Depth. Podtrzymuję - opisane przez Kol. Danilewicza zjawisko jest (pomijając błędy w pomiarze napięć, wynikające z posiadania "miernika do kitu") związane z tworzeniem się oporowego dzielnika napięcia, którego jeden koniec podłączony jest do zasilacza "biasu" (zakładam, że bezbłędnie), a drugi - "niewiadomogdzie" z punktu widzenia "ucieczki" owego "napięcia biasu". Warto wziąć pod uwagę notę katalogową 6V6, gdzie czytamy, że przy "automatycznym biasie" opór siatkowy nie powinien być wyższy niż 500kom, a przy "ufiksowanym" już nie więcej niż 100kom. Ale tak gadać, to można do kolejnego wieczora. Biez miernika, nie razbieriosz.
-
- 250...374 postów
Zgadza się, pisałem o sytuacji gdy generator jest załączony i działa poprawnie..Canio pisze:W prawidłowo skonstruowanym układzie prąd spoczynkowy lamp mocy w znikomym stopniu (przy "zatrzymanym" generatorze) winien zależeć od położenia potencjometru Depth.
Zdaje się, że kwestię miernika można obejść mierząc prąd lamp mocy zamiast pomiaru ujemnego napięcia na siatkach.
Jeśli będzie stały przy zatrzymanym generatorze i majtaniu potencjometrem to znaczy, że problemem jest miernik a nie błąd w układzie..
- zgadza się. Jednak Kol. Danilewicz pisał, że kręcenie potencjometrem Depth powoduje zaczerwienienie anod, ergo wzrost prądu spoczynkowego. Tu jest pies buried.seler pisze:(..) Zdaje się, że kwestię miernika można obejść mierząc prąd lamp mocy zamiast pomiaru ujemnego napięcia na siatkach.
Jeśli będzie stały przy zatrzymanym generatorze i majtaniu potencjometrem to znaczy, że problemem jest miernik a nie błąd w układzie..
-
- 1875...2499 postów
A czy aby C15 lub C16 nie sa z lekka zakatarzone i nie cieknie im DC z nosa?
Aleksander Niemand
-
- 375...499 postów
Kondensatory na 100% są ok. Podczas kręcenia potencjometrem depth (dioda odlutowana) -Us1 zmienia się o 4V, a to chyba za dużo. Zastanawia mnie jeszcze kwestia prądu spoczynkowego tych lamp. Nie wiem czy dobrze wykonuję pomiar, ale podczas kręcenia potencjometrem biasu zmienia się od 5,5 mA do 8,2 mA. W katodzie dolutowałem rezystory 1 om dla łatwiejszego pomiaru prądu. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że tremolo nie działa.
Edit:
Pomiary wykonywane miernikiem cyfrowym MU-02d. Przy pomiarze prądu zakres ustawiony na 20 mA.
Edit:
Pomiary wykonywane miernikiem cyfrowym MU-02d. Przy pomiarze prądu zakres ustawiony na 20 mA.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 250...374 postów
Ale chyba nie mierzyłeś spadku napięcia na rezystorze z miernikiem ustawionym na pomiar prądu?Danilewicz pisze:W katodzie dolutowałem rezystory 1 om dla łatwiejszego pomiaru prądu. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że tremolo nie działa.
5mA to jakby za mało.. przy Us2=250V i Us1=-20V powinienieś mieć 20mA.
Możesz rozrysować twój zasilacz ujemnego napięcia?
-
- 375...499 postów
Zasilacz ujemnego napięcia jest taki sam jak na schemacie. A prąd mierzyłem przykładając sondy miernika do końcówek rezystora 1 om. Miernik ustawiony na zakres 20 mA.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 250...374 postów
Spadek napięcia na rezystorze mierzysz z miernikiem ustawionym na mV.. 1mV na rezystorze 1 Om = 1mA prądu.
-
- 375...499 postów
W takim razie, nie wiem jakim cudem, ale prąd dla jednej lampy wychodzi 57.5 mA
. Przy napięciu biasu wynoszącym -20V. Nie wiem co jest nie tak.

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 250...374 postów
Proponuję odłączyć tremolo i podać -Us bezpośrednio na siatki (przez rezystory), te 50mA to dla jakiego Ua i Us2? Zajrzyj w katalog po typowe wartości.
C18 na pewno jest dobrze podłączony - plusem do masy?
C18 na pewno jest dobrze podłączony - plusem do masy?
-
- 375...499 postów
Ua=350V
Ug2=339V
Kondensator podlutowany w dobrą stronę. Ominąłem układ tremolo, ale nadal nie mogę uzyskać -Us1 mniejszego niż -20V. Czyli na dobrą sprawę nic się nie zmienia :/
Edit:
W sumie, to z -Us1 wcześniej wszystko było ok. Czy przyczyną może być to, że przeczyściłem potencjometr spirytusem?
Ug2=339V
Kondensator podlutowany w dobrą stronę. Ominąłem układ tremolo, ale nadal nie mogę uzyskać -Us1 mniejszego niż -20V. Czyli na dobrą sprawę nic się nie zmienia :/
Edit:
W sumie, to z -Us1 wcześniej wszystko było ok. Czy przyczyną może być to, że przeczyściłem potencjometr spirytusem?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 250...374 postów
Zmień R40 na 50k (2W), albo najlepiej zbij zenerem Us2 do 300V - lampy się ucieszą..Danilewicz pisze:Ua=350V
Ug2=339V
Ostatnio zmieniony ndz, 27 stycznia 2013, 22:22 przez seler, łącznie zmieniany 2 razy.