Podłączenie tremolo

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: Podłączenie tremolo

Post autor: Danilewicz »

Nie rozumiem o co chodzi. Wszystko jest zgodnie ze schematem.
Edit: Co do miernika, to najpóźniej w poniedziałek pożyczę od kogoś cyfrowy.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
o-----c

Post autor: o-----c »

Zostajemy z problemem do jutra.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Proponuję sprawdzić zmianę prądu lamp podczas kręcenia tym potencjometrem, jeśli układ działa to powinien spadać i wracać do spoczynkowego w "rytm" generatora.
BTW im mniejszy prąd spoczynkowy tym efekt jest lepiej słyszalny, dla 6V6 najlepiej 18-22mA na lampę..
Druga sprawa - skąd bierzesz ujemne napięcie, tak samo jak na schemacie?
o-----c

W prawidłowo skonstruowanym układzie prąd spoczynkowy lamp mocy w znikomym stopniu (przy "zatrzymanym" generatorze) winien zależeć od położenia potencjometru Depth. Podtrzymuję - opisane przez Kol. Danilewicza zjawisko jest (pomijając błędy w pomiarze napięć, wynikające z posiadania "miernika do kitu") związane z tworzeniem się oporowego dzielnika napięcia, którego jeden koniec podłączony jest do zasilacza "biasu" (zakładam, że bezbłędnie), a drugi - "niewiadomogdzie" z punktu widzenia "ucieczki" owego "napięcia biasu". Warto wziąć pod uwagę notę katalogową 6V6, gdzie czytamy, że przy "automatycznym biasie" opór siatkowy nie powinien być wyższy niż 500kom, a przy "ufiksowanym" już nie więcej niż 100kom. Ale tak gadać, to można do kolejnego wieczora. Biez miernika, nie razbieriosz.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Canio pisze:W prawidłowo skonstruowanym układzie prąd spoczynkowy lamp mocy w znikomym stopniu (przy "zatrzymanym" generatorze) winien zależeć od położenia potencjometru Depth.
Zgadza się, pisałem o sytuacji gdy generator jest załączony i działa poprawnie..

Zdaje się, że kwestię miernika można obejść mierząc prąd lamp mocy zamiast pomiaru ujemnego napięcia na siatkach.
Jeśli będzie stały przy zatrzymanym generatorze i majtaniu potencjometrem to znaczy, że problemem jest miernik a nie błąd w układzie..
o-----c

seler pisze:(..) Zdaje się, że kwestię miernika można obejść mierząc prąd lamp mocy zamiast pomiaru ujemnego napięcia na siatkach.
Jeśli będzie stały przy zatrzymanym generatorze i majtaniu potencjometrem to znaczy, że problemem jest miernik a nie błąd w układzie..
- zgadza się. Jednak Kol. Danilewicz pisał, że kręcenie potencjometrem Depth powoduje zaczerwienienie anod, ergo wzrost prądu spoczynkowego. Tu jest pies buried.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

A czy aby C15 lub C16 nie sa z lekka zakatarzone i nie cieknie im DC z nosa?
Aleksander Niemand
375...499 postów
375...499 postów

Kondensatory na 100% są ok. Podczas kręcenia potencjometrem depth (dioda odlutowana) -Us1 zmienia się o 4V, a to chyba za dużo. Zastanawia mnie jeszcze kwestia prądu spoczynkowego tych lamp. Nie wiem czy dobrze wykonuję pomiar, ale podczas kręcenia potencjometrem biasu zmienia się od 5,5 mA do 8,2 mA. W katodzie dolutowałem rezystory 1 om dla łatwiejszego pomiaru prądu. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że tremolo nie działa.
Edit:
Pomiary wykonywane miernikiem cyfrowym MU-02d. Przy pomiarze prądu zakres ustawiony na 20 mA.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
seler
250...374 postów
250...374 postów

Danilewicz pisze:W katodzie dolutowałem rezystory 1 om dla łatwiejszego pomiaru prądu. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że tremolo nie działa.
Pomiary wykonywane miernikiem cyfrowym MU-02d. Przy pomiarze prądu zakres ustawiony na 20 mA.
Ale chyba nie mierzyłeś spadku napięcia na rezystorze z miernikiem ustawionym na pomiar prądu?
5mA to jakby za mało.. przy Us2=250V i Us1=-20V powinienieś mieć 20mA.
Możesz rozrysować twój zasilacz ujemnego napięcia?
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Zasilacz ujemnego napięcia jest taki sam jak na schemacie. A prąd mierzyłem przykładając sondy miernika do końcówek rezystora 1 om. Miernik ustawiony na zakres 20 mA.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
seler
250...374 postów
250...374 postów

Spadek napięcia na rezystorze mierzysz z miernikiem ustawionym na mV.. 1mV na rezystorze 1 Om = 1mA prądu.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

W takim razie, nie wiem jakim cudem, ale prąd dla jednej lampy wychodzi 57.5 mA :shock: . Przy napięciu biasu wynoszącym -20V. Nie wiem co jest nie tak.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
seler
250...374 postów
250...374 postów

Proponuję odłączyć tremolo i podać -Us bezpośrednio na siatki (przez rezystory), te 50mA to dla jakiego Ua i Us2? Zajrzyj w katalog po typowe wartości.
C18 na pewno jest dobrze podłączony - plusem do masy?
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Ua=350V
Ug2=339V
Kondensator podlutowany w dobrą stronę. Ominąłem układ tremolo, ale nadal nie mogę uzyskać -Us1 mniejszego niż -20V. Czyli na dobrą sprawę nic się nie zmienia :/
Edit:
W sumie, to z -Us1 wcześniej wszystko było ok. Czy przyczyną może być to, że przeczyściłem potencjometr spirytusem?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
seler
250...374 postów
250...374 postów

Danilewicz pisze:Ua=350V
Ug2=339V
Kondensator podlutowany w dobrą stronę. Ominąłem układ tremolo, ale nadal nie mogę uzyskać -Us1 mniejszego niż -20V. Czyli na dobrą sprawę nic się nie zmienia :/
Zmień R40 na 50k (2W), albo najlepiej zbij zenerem Us2 do 300V - lampy się ucieszą..
Ostatnio zmieniony ndz, 27 stycznia 2013, 22:22 przez seler, łącznie zmieniany 2 razy.