Atom 5W clean mod - dążenie do doskonałości
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Atom 5W clean mod - dążenie do doskonałości
No tak, to w takim razie moja uwaga nabiera po prostu bardziej ogólnego charakteru 

Więc powiem na jakim jestem etapie.
Wzmacniacz Atom 5W w wersji clean mod Marvela. Obudowa, chassi, gałeczki, itp. gotowe i na swoim miejscu, wzmacniacz gra, ale jest jeszcze mały przydźwięk (100Hz, sprawdziłem) słyszalny po przystawieniu ucha do głośnika. W warunkach normalnego grania może być, ale jak będę chciał nagrać sygnał przez mikrofon to może on przeszkadzać. Poza tym po rozkręceniu master volume poza połowę spore szumy.
Zabrałem się najpierw za przydźwięk.
Co poczyniłem?
1. Kombinowałem z róznymi ustawieniami TG, test przesłuchu również i przydźwięk się nie zmniejsza.
2. Przy włączonym tylko żarzeniu oczywiście cisza.
3. Po właczeniu przydźwięk.
4. Po wyłączeniu żarzenia i pozostawieniu anodowego przydźwięk zanika, więc chyba od żarzenia problem pochodzi (dobrze myślę?)
5. Dolutowałem kondensator 47uF w miejscu zasilania siatki drugiej EL84 i bez zmian.
Myślę o sprawdzeniu żarzenia poszczególnych stopni, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Proszę o sugestie.
Wzmacniacz Atom 5W w wersji clean mod Marvela. Obudowa, chassi, gałeczki, itp. gotowe i na swoim miejscu, wzmacniacz gra, ale jest jeszcze mały przydźwięk (100Hz, sprawdziłem) słyszalny po przystawieniu ucha do głośnika. W warunkach normalnego grania może być, ale jak będę chciał nagrać sygnał przez mikrofon to może on przeszkadzać. Poza tym po rozkręceniu master volume poza połowę spore szumy.
Zabrałem się najpierw za przydźwięk.
Co poczyniłem?
1. Kombinowałem z róznymi ustawieniami TG, test przesłuchu również i przydźwięk się nie zmniejsza.
2. Przy włączonym tylko żarzeniu oczywiście cisza.
3. Po właczeniu przydźwięk.
4. Po wyłączeniu żarzenia i pozostawieniu anodowego przydźwięk zanika, więc chyba od żarzenia problem pochodzi (dobrze myślę?)
5. Dolutowałem kondensator 47uF w miejscu zasilania siatki drugiej EL84 i bez zmian.
Myślę o sprawdzeniu żarzenia poszczególnych stopni, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Proszę o sugestie.
a czym symetryzujesz żarzenie?
Preamp żarzony stałym symetryzowany rezystorami 150 ohm, końcówka zmiennym, bez symetryzacji.
Myślę jeszcze, czy symetryzację stałego mam podłączoną do masy we własciwym punkcie (do punktu wspólnego na chassi), ktoś pisał na forum, że lepiej na płytce przy pierwszej lampie.
Myślę jeszcze, czy symetryzację stałego mam podłączoną do masy we własciwym punkcie (do punktu wspólnego na chassi), ktoś pisał na forum, że lepiej na płytce przy pierwszej lampie.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
A czy ten przydźwięk jest z końcówki? Znaczy po skręceniu mastera?
przydźwięk jest stały, nieważne, czy master na 0 czy na maxa, nie wiem właśnie, czy od końcówki czy preampu
Ostatnio zmieniony czw, 6 września 2012, 15:00 przez osopal, łącznie zmieniany 1 raz.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
No to oczywiste, że albo coś z masami albo od zasilania końcówki. Zasilanie i żarzenie preampu jest tu niewinne. Czyli stawiam na symetryzację żarzenia końcówki - najlepiej potencjometrem z możliwością regulacji 

Przydźwięk usunięty, zrobiłem tak jak pisał jeden z kolegów we wcześniejszym poście - przeniosłem zasilanie siatki drugiej EL 84 na drugą lampę preampu. Jest radość. Szum , który był bardzo duży też zniknął, pozostał jedynie taki bardzo ciuchtki efekt skwierczenia, ale słyszalny tylko z uchem przy głośniku i to bardzo słobo. Pewnie lamy do podmiany.
Jutro zamieszczę zdjęcia całego combo. Dziękuję wszystkim życzliwym kolegom za dobre rady i cierpliwość.
Jutro zamieszczę zdjęcia całego combo. Dziękuję wszystkim życzliwym kolegom za dobre rady i cierpliwość.
Oto owoc mojej pracy, dużo błędów, jak się robi coś pierwszy raz, ale chyba nie jest źle.
Do czego ta krateczka z tyłu?
krateczka oczywiście do oddychania 

Trzymasz w środku jakieś zwierzęta
. Jeśli nie to bajer zbyteczny, ale niech ci będzie.

Jakie koszta? Bo nie wygląda to na tanie
Jak brzmi z takim głośnikiem? Zapodałbyś jakieś próbki ;D

Jak brzmi z takim głośnikiem? Zapodałbyś jakieś próbki ;D
Koszt materiałów to ok 600 zł.
Głośnik 200 zł., niestety nie stać mnie na tolex, więc skaj 18 zł. za metr, tkanina z przodu za 6 zł.metr, sklejka 18mm - 50 zł., TG z odzysku, sieciowe 90 zł.,chassi od teścia, narożniki i inne elementy 150, panel i logo 60 zł.
Próbki za jakiś czas, mogę powiedzieć tylko, że głośniczek jest bardzo przyjazny (blues, jazz) i ja jestem z zakupu zadowolony.
Głośnik 200 zł., niestety nie stać mnie na tolex, więc skaj 18 zł. za metr, tkanina z przodu za 6 zł.metr, sklejka 18mm - 50 zł., TG z odzysku, sieciowe 90 zł.,chassi od teścia, narożniki i inne elementy 150, panel i logo 60 zł.
Próbki za jakiś czas, mogę powiedzieć tylko, że głośniczek jest bardzo przyjazny (blues, jazz) i ja jestem z zakupu zadowolony.
- Razor89
- 500...624 posty
Ładne combo
Mogłeś pomalować przednią ściankę od środka na czarno. Moim zdaniem ładnie by to wyglądało.