Renowacja skrzynek i politurowanie.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Renowacja skrzynek i politurowanie.

Post autor: Wiech »

Teraz denaturat jest też biały,
Ale jak czytałem stare przepisy na politury w książce z początku XXw mojej prababci to podstawą politur w tamtych czasach była żywica kopalowa, szelak był tylko do niektórych.
Czy ktoś z was próbował takiej politury kopalowej.?

Wiesław
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Jakiej gradacji papierem najlepiej zmatowić powłokę Elektrita Fidelio przed rozpoczęciem renowacji zachowawczej?
Jak to jest z tym etapem zacierania porów, czy przy renowacji zachowawczej też należy go robić? Spotkałem się z opinią stolarzy, że gdy tylko zmatowimy starą powłokę to niema takiej potrzeby, jedynie kiedy zaczynamy politurować od gołego forniru.
kogigogi

Post autor: kogigogi »

Jakiś czas temu wyczytałem gdzieś w internetach że na koniec politurowania poleruje się skrzyneczkę wapnem/kredą wiedeńskim z kwasem siarkowym. Właśnie wykonałem taki zabieg na 2 sztukach , jedna niedawno skończona (tydzień) politura , druga a z pół roku temu kładziona.Efekt znakomity politura nabrała jeszcze więcej opalizującego blasku i głębi , wygląda świetnie choć namachać trzeba się sporo.Wapno wiedeńskie zakupione na allegro 1 kg-6,90 zł , kwas do akumulatorów 7 zł ,rozcieńczyłem do stężenia 8-10 %.
kogigogi

Jednak łatwiej i nieco lepsze efekty są na politurze kładzionej wcześniej , myśle że tak z kilka miesięcy niech politura dojrzeje zanim wykona się ten zabieg a i namachać się trzeba mniej.
Lepikur
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Lepikur »

Witam,
będąc aktualnie na wakacjach na Mazurach zakupiłem na targu staroci radio Saba Freiburg Autonatic 7 (końcówka lat 50).
IMG_8465.JPG
O ile mechanicznie/elektronicznie daje rade, tak skrzynka wymaga pracy. Mam do Was dwa pytania:
1) najgorzej wyglada dół, musiała złapać dużo wilgoci. Odkleja sie warstwa wierzchnia od desek w spodzie. Co to jest za warstwa? Można takie coś dokupić i dokleić? Czy może lepiej z tego zrezygnować, usunąć tą warstwę i po prostu te deski zaimpregnować?
IMG_8475.JPG
2) drugi problem to lakier (notabene, to jest lakier czy politura? Dość mocno sie łuszczy. Najlepiej sie tego pozbyć chemicznie czy standardowo delikatnie ogrzać i zeskrobać?
IMG_8476.JPG
IMG_8477.JPG
kogigogi

Lepikur pisze: wt, 7 sierpnia 2018, 17:51 Odkleja sie warstwa wierzchnia od desek w spodzie. Co to jest za warstwa?
To nie deska to płyta spodnia zrobiona ze sklejki.To co się łuszczy to jedna z warstw sklejki.
Lepikur pisze: wt, 7 sierpnia 2018, 17:51 Można takie coś dokupić i dokleić
Można kupić fornir/obłóg sosnowy i pouzupełniać , wcześniej trzeba by było, popracować i podoklejać odpadające fragm
enty na wikol+ścisk przez deskę jakąś.
Lepikur pisze: wt, 7 sierpnia 2018, 17:51 usunąć tą warstwę i po prostu te deski zaimpregnować?
Można jeżeli to pojedyncza warstwa
Lepikur pisze: wt, 7 sierpnia 2018, 17:51 to jest lakier czy politura?
Lakier , ja na początku przygody ,,radyjkowej,, zrywał bym lakier do gołego forniru (chemicznie lepiej np; w zielonej butelce 3V3) , Dziś naprawił bym odpryski lakieru np ;pył pumeksowy+politura szelakowa (jeżeli są niewielkie) potem według poradnika o politurowaniu kolegi Janusza - Zagore1 tu-viewtopic.php?f=11&t=22026 położył bym politurę zachowawczą. Uwierz mi stare radio ma wyglądać na stare a ta siateczka spękań doda mu tylko uroku.Zpodaj jeszcze jakiś zdjęć więcej stanu powłoki lakierniczej radia. A tych złotych paseczków tak łatwo nie odtworzysz.
Lepikur
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Lepikur »

Hej kolego,
dzięki za Twoj wpis.
Dużo mi rozjaśnił odnośnie sposobu renowacji tego radia, szczególnie w kwestii odrestaurowania zostawiajac jak najwiecej oryginalności. Bede starał sie zostawić istniejący lakier. Górna cześć jest w miarę ok, dolna cześć radia dostała w dupę i tam bede musiał wypełnić te ubytki. Dołączam kilka dodatkowych fotek.
Dzięki za wszelkie komentarze.
IMG_8510.JPG
IMG_8511.JPG
IMG_8512.JPG
IMG_8513.JPG
IMG_8514.JPG
IMG_8516.JPG
IMG_8517.JPG
kogigogi

Patrząc na zdjęcia to radio jest zachowane w naprawdę dobrym stanie , te drobne ,,buby,, to drobnostka wystarczy skrzynkę dobrze umyć odtłuścić delikatnie przeszlifować - ja szlifuję papierem wodnym na mokro z naprawdę nieduża ilością wody 360 (ostrożnie delikatnie i tylko ino ino , i uważaj na złote paski ) potem taka pasta z pumeksu+politura i tak do wypełnienia ubytków. Kilka razy na nieduże ubytki kładem kawałek kalafonii i delikatnie roztapiałem go np. lutownicą- z dobrym efektem.Jak już uzupełnione porównane to dalej tak jak pisze kolega Zagore1, efekt końcowy jak się przyłożysz będzie bardzo dobry.Proponuje zakup gotowej politury 15 % 0,25 litra spokojnie wystarczy niezbyt jasnej , odwoskowionej np.orane i z pół litry spirytusu , pracuj na początek ze stężeniem ok. 10 % w miarę postępu schodząc do 4 %(tak na ,,oko,,). Na początku politura możę się nieco mazać czy gryźć z lakierem , wtedy przerwa do następnego dnia i pomału po kilka warstw. Ja w takich przypadkach nakładam kilkadziesiąt warstw szlifując kilkukrotnie pomiędzy warstwami papierem wodnym na mokro 800 i 1200, tydzień miłej i fajnej roboty po 1 godzinie dziennie i skrzynka piękna będzie.
Ostatnio zmieniony ndz, 19 sierpnia 2018, 12:24 przez kogigogi, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Moim zdaniem jedynie renowacja zachowawcza. Stan jest na tyle dobry, że szkoda usuwać oryginalnej powłoki.
Mateusz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Mateusz »

Witam, jak można naprawić powłoke w mojej Sabie ? Góra i boki są ok, tylko ten przód szpeci
Załączniki
20181005_132117-1.jpg
kogigogi

A jaką technikę chcesz zastosować ? proponował bym politurę szelakową .
Mateusz
250...374 postów
250...374 postów

Też myslałem nad politurą, rozumiem że ten obdrapany lakier mam tylko zmatować papierem i na to politura ? Czy do gołego drewna ?
kogigogi

Mateusz pisze: sob, 20 października 2018, 20:52 Czy do gołego drewna
Nie nie nie ...
Mateusz pisze: sob, 20 października 2018, 20:52 rozumiem że ten obdrapany lakier mam tylko zmatować papierem i na to politura ?
Mniej więcej , musisz tak szlifować żeby te miejsca na styku lakieru z gołym fornirem ,,zabliźnić,, czyli żeby nie było wyczuwalnych uskoków pod paluchem .Całość delikatnie zmatowić najlepiej papierem od 360 wzwyż , uważaj lakier twardszy fornir miększy nie poprzecieraj go , bez demontażu skrzynki raczej tego nie widzę żeby dobrze wyszło ,
Ostatnio zmieniony ndz, 21 października 2018, 06:30 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
Mateusz
250...374 postów
250...374 postów

Tzn będe musiał pościągać metalowe elementy z obudowy ?
kogigogi

Mateusz pisze: sob, 20 października 2018, 21:16 Tzn będe musiał pościągać metalowe elementy z obudowy
No tak , jak chcesz mieć ładnie i dobrze , choć samą ramkę ewentualnie zostaw w okół niej delikatnie i starannie działaj. Zapoliturować musisz całość przód z bokami radio jest ,, okrągłe ,, i nie ma gdzie odciąć stare od nowego.Jeżeli chcesz naprawdę dobrze zrobić i mieć satysfakcję z wykonanej pracy i efektu końcowego zdemontuj całą skrzynkę do golasa i wtedy masz dostęp i możliwości poprawnego wykonania pracy , zresztą politurę nie zrobisz w dzień , dwa trzy sporo więcej czasu to zajmuje ale warto.
ODPOWIEDZ