Miernik zniekształceń nieliniowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik zniekształceń nieliniowych
nixie2 -warunkiem wzbudzenia się czegokolwiek jest zapewnienie -w wykonanym sprzężeniu zwrotnym dodatnim-
własciwej amplitudy napięcia -lub prądu -i przesunięcia fazowego o 180 stopni .
Wynika z tego ,że jeden wzm. NE5432 ma dokonać obrotu wskazu napięcia o 90 stopni -a drugi wzmacniacz -
zaraz za nim -/przy tych samych parametrach RC /-tez o 90 stopni .Razem będzie 180 stopni.
Wzmocnienie jest wieksze od jedności -cudów nie ma -wzbudzić się musi .Ale wzbudza się w prostokącie /fala prostokatna/.W związku z tym -sygnał idzie na precyzyjny prostownik dwupołówkowy -prostujący już od "zera" -i otrzymany sygnał obniża wzmocnienie w petli sprzeżenia dodatniego .Przy obserwacji tego obniżania wzmocnienia oscyloskopem ,
widać jak w pewnym momencie ulega zmianie kształt i otrzymuje sie przebieg sinusoidalny -symetryczny względem
zera zasilania. Przejście jest zauważalne i bez problemu można nawet ustawić ten 1V na przyrządzie cyfrowym.
Jedyna wada to zgranie podzakresów - tak aby były zgodniejsze z miernikiem zniekształceń , który sie sprawdza .
Stąd na obrazkach -przy przełączniku takie girlandy pojemności.
. ..nie wydaje się aby zyskało się na przestrajaniu pojemnościami -ale spróbować można .
W przyrzadzie BM543 -nastawia się częstotliwość pokretłem skalowanym -przez strojenie kondensatorem
/2x500/x2 =2x0...1000pF/cos koło tego
Korzystając z ksiazki "Układy elektroniki przemysłowej" Prof. dr inż. TADEUSZA ZAGAJEWSKIEGO - aby pomóc szukającym wyjasnień i ustalić jakies pojęcia poczatkowe.
Informacje zamieszczane w innych zródłach moga byc mylące.
własciwej amplitudy napięcia -lub prądu -i przesunięcia fazowego o 180 stopni .
Wynika z tego ,że jeden wzm. NE5432 ma dokonać obrotu wskazu napięcia o 90 stopni -a drugi wzmacniacz -
zaraz za nim -/przy tych samych parametrach RC /-tez o 90 stopni .Razem będzie 180 stopni.
Wzmocnienie jest wieksze od jedności -cudów nie ma -wzbudzić się musi .Ale wzbudza się w prostokącie /fala prostokatna/.W związku z tym -sygnał idzie na precyzyjny prostownik dwupołówkowy -prostujący już od "zera" -i otrzymany sygnał obniża wzmocnienie w petli sprzeżenia dodatniego .Przy obserwacji tego obniżania wzmocnienia oscyloskopem ,
widać jak w pewnym momencie ulega zmianie kształt i otrzymuje sie przebieg sinusoidalny -symetryczny względem
zera zasilania. Przejście jest zauważalne i bez problemu można nawet ustawić ten 1V na przyrządzie cyfrowym.
Jedyna wada to zgranie podzakresów - tak aby były zgodniejsze z miernikiem zniekształceń , który sie sprawdza .
Stąd na obrazkach -przy przełączniku takie girlandy pojemności.
. ..nie wydaje się aby zyskało się na przestrajaniu pojemnościami -ale spróbować można .
W przyrzadzie BM543 -nastawia się częstotliwość pokretłem skalowanym -przez strojenie kondensatorem
/2x500/x2 =2x0...1000pF/cos koło tego
Korzystając z ksiazki "Układy elektroniki przemysłowej" Prof. dr inż. TADEUSZA ZAGAJEWSKIEGO - aby pomóc szukającym wyjasnień i ustalić jakies pojęcia poczatkowe.
Informacje zamieszczane w innych zródłach moga byc mylące.
Ostatnio zmieniony wt, 22 czerwca 2010, 17:56 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki KaW, coś jakąś pomroczność miałem chyba. Nie skojarzyłem 2 jak byk widocznych przesuwników 
Czy z układu IC2B wychodzi tylko sygnał przesunięty o 90 stopni? Sygnały 0 i 180 stopni są odejmowane od siebie?

Czy z układu IC2B wychodzi tylko sygnał przesunięty o 90 stopni? Sygnały 0 i 180 stopni są odejmowane od siebie?
Pytanie o te fazy -po IC2B -jest eleganckie .Ja popatrzyłem na to i myślę że IC2B -juz wydaje sygnał końcowy.
Nie zastanawiałem się nad tym -chociaż nalezałoby .Jest w tym schemaciku kilka sprzęzeń -nawet ten IC2B
też sięga do do do tyłu .Jak będzie trochę czasu i potrzeby, to się to sprawdzi dokładniej .W tej chwili nie wiem.
Dla mnie było ważne ,że zadziałało , po uzupełnieniu wskazaniem częstotliwości - zasadnicza rolę żródła sygnału spełnił.
Zmiana amplitudy -biorąc niskie f i wyższe f -wyniesie ok. 10-20% -ale to jest zmiana w skali "pasma" .Nie ma natomiast jakichś zmian w otoczeniu ustalonej f .
Przy lepszym i staranniejszym wykonaniu -pewnie w SMD -bo są i precyzyjne elementy SMD -byłaby to miniaturka .
Najwazniejszy jest tu dobrze wykonany zasilacz .Za dużo energii traci się na tych mini stab. 78,79 L015 .Lepsze jest rozwiązanie na el. dyskretnych .
Nie zastanawiałem się nad tym -chociaż nalezałoby .Jest w tym schemaciku kilka sprzęzeń -nawet ten IC2B
też sięga do do do tyłu .Jak będzie trochę czasu i potrzeby, to się to sprawdzi dokładniej .W tej chwili nie wiem.
Dla mnie było ważne ,że zadziałało , po uzupełnieniu wskazaniem częstotliwości - zasadnicza rolę żródła sygnału spełnił.
Zmiana amplitudy -biorąc niskie f i wyższe f -wyniesie ok. 10-20% -ale to jest zmiana w skali "pasma" .Nie ma natomiast jakichś zmian w otoczeniu ustalonej f .
Przy lepszym i staranniejszym wykonaniu -pewnie w SMD -bo są i precyzyjne elementy SMD -byłaby to miniaturka .
Najwazniejszy jest tu dobrze wykonany zasilacz .Za dużo energii traci się na tych mini stab. 78,79 L015 .Lepsze jest rozwiązanie na el. dyskretnych .
Jasne że sygnał końcowy, tylko czy to jest sygnał pochodzący z pierwszego przesuwnika, bo sygnał z IC2A jest odejmowany od sygnału z IC1B (przeciwne fazy)?KaW pisze:Pytanie o te fazy -po IC2B -jest eleganckie .Ja popatrzyłem na to i myślę że IC2B -juz wydaje sygnał końcowy.
Wszystko jest po kolei. Sygnał wyjśćiowy wchodzi na zespół stabilizacji i wraca na fotorezystor w postaci porcji światełka czerwonego ....
Cudów nie ma .Działa.Aby sciśle powiązać układ z jakimś dokładnym opisem trzeba poćwiczyć układy i rachunki ze wzm. operacyjnymi ...
W obecnym czasie sa b.dobre wzm. operacyjne .Dawniej takich nie było -były tylko takie jakie /z łaski/ ktoś tam zakupił dla całego RWPG.
Dołaczam dane wzm. oper. MC33078
Cudów nie ma .Działa.Aby sciśle powiązać układ z jakimś dokładnym opisem trzeba poćwiczyć układy i rachunki ze wzm. operacyjnymi ...
W obecnym czasie sa b.dobre wzm. operacyjne .Dawniej takich nie było -były tylko takie jakie /z łaski/ ktoś tam zakupił dla całego RWPG.
Dołaczam dane wzm. oper. MC33078
- Załączniki
-
- MC33078.pdf
- (99.04 KiB) Pobrany 217 razy
Coś tam porobiłem i stoję bo nie mam fotorezystora, muszę jutro kupić. Uruchomiłem bez stabilizacji amplitudy, nie mam przełączników zakresu i potencjometru, pozwierałem więc odpowiednie piny złącz i mam Vpp=27V, 227.3Hz THD+N=0.03%, 2.358kHz, THD+N=0.04%, przy 23.15kHz THD+N=0.25% warto więc przyjrzeć się temu generatorowi dokładniej.
Sensowniej i powtarzalniej było by jednak z tym transoptorem VTL - czy Ktoś ma coś takiego w zasobach i mógłby podesłać?
Mam VTL5C1:
http://amptone.pl/product/Optocoupler_VTL5C1_1300-011
i mam jeszcze NSL-32. Mogę podesłać.
http://amptone.pl/product/Optocoupler_VTL5C1_1300-011
i mam jeszcze NSL-32. Mogę podesłać.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Sprawdzałem C3 to nie to samo co C1, niestety.
To ,że Czesi zrobili fototranzystor,to tylko tyle że zrobili.Nic się nie stanie jak Kol. zrobi sam -fotorez. jak na obrazku wyżej ,dioda tez .Rurka czarna termokurczliwa.fi6mm. do srodka i na żywym organiźmie poćwiczyć -patrzac na oscyloskop.
Tu lepszy bylby fototranzystor polowy.Nie wiem czy czasami USA nie ma czegos takiego .Możliwe ,że w HAMEGU jest coś takiego .
Wtedy faktyczxnie stabilność amplitudy na dolnych f byłaby lepsza...... Może w korpusie metalowego polowego zrobić otworek ?
Jak dokladne są pojemności przesuwników? . Wogóle zapomina się ,że dioda świecąca może działać do kilku MHz ..
A o co chodzi z tym C3...
Tu lepszy bylby fototranzystor polowy.Nie wiem czy czasami USA nie ma czegos takiego .Możliwe ,że w HAMEGU jest coś takiego .
Wtedy faktyczxnie stabilność amplitudy na dolnych f byłaby lepsza...... Może w korpusie metalowego polowego zrobić otworek ?
Jak dokladne są pojemności przesuwników? . Wogóle zapomina się ,że dioda świecąca może działać do kilku MHz ..
A o co chodzi z tym C3...
Ostatnio zmieniony wt, 22 czerwca 2010, 20:52 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
C3 to VTL5C3, C1 VTL5C1. Poskładałem fotoelement z przypadkowego fotorezystora i diody led. Układ stabilizuje amplitudę dobrze, ale konieczne jest dla wzbudzenia ustawienie potencjometru regulacji zniekształceń na najwyższej częstotliwości (23kHz) tak aby przebieg był stabilny, wtedy zniekształcenia są poniżej 0.15%. Niestety przy tak ustawionych warunkach stabilnej generacji układ przy zmniejszaniu częstotliwości zaczyna przycinać wierzchołki - zniekształcenia rosną do 0.75% przy 16Hz. Jeżeli ustawimy najlepsze zniekształcenia dla 16Hz to można zejść poniżej 0.1% ale na wyższych zakresach generacja jest niestabilna. Poczekam na VTL5 i sprawdzę co się poprawi. Jeżeli nie to potencjometr "zniekształceń" trzeba będzie rozbić na trzy podzakresy. Pewnie swoje do zniekształceń wnosi też kiepski podwójny potencjometr.
Załączam znaleziony podzespół .USA. H11F1 is super.
- Załączniki
-
- 76932.pdf
- (354.5 KiB) Pobrany 241 razy
Ostatnio zmieniony wt, 22 czerwca 2010, 20:53 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Jest tych zamienników 713 szt. ALE ...byłem niedawno w tme -i niestety nie obsługują detalu,,,.W zwiazku z tym trzeba znaleźć sprzedawcę /sklep/,poleconego przez nich ,który obsługuje detal.O tym wszystkim piszą /podobno/- w internecie /-w sensie -o takiej obsłudze -/,więc i ja piszę ,że taka obsługa podraża cenę detalu i jest do bani.
Nie ma co jechac na ul. Ustronną -tylko w środku ŁODZI -przy TVP2 -jest sklepik .
Może 1 szt kupię . Poszukam jeszcze .Wolałbym oryginał.
Nie ma co jechac na ul. Ustronną -tylko w środku ŁODZI -przy TVP2 -jest sklepik .
Może 1 szt kupię . Poszukam jeszcze .Wolałbym oryginał.
Ostatnio zmieniony wt, 22 czerwca 2010, 20:57 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja rozumiem, że sprzedawca w sklepie naziemnym TME może marudzić, że nie sprzedaje na sztuki, bo mu się nie chce. Ale nie ma żadnego problemu, żeby kupić jedną sztukę przez sklep internetowy TME. Oczywiście trzeba zapłacić za przesyłkę, ale za to zazwyczaj kurier przynosi zamówiony towar już następnego dnia.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Ale ten ostatni to chyba jednak nie fotorezystor.