USB DAC na PCM270x

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: USB DAC na PCM270x

Post autor: MStaniszczak »

A można liczyć na schemat:-)? W przypadku TOSLINK-ów zasilanie idzie z USB?
traxman

Post autor: traxman »

Reszta jak wcześnie, nadajnik TOSLINKA:
SPDIF.png
SPDIF.png (2.65 KiB) Przejrzano 736 razy
traxman

I wersja ostateczna:
2704mx.jpg
PCM2794MX.png
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

qdlaczian pisze:
dolphin123 pisze:traxman może najlepiej jakbyś wycenił uruchomiony moduł, bo wielu może mieć problemy z smd a chciałoby mieć takie maleństwo.
Bez przesady to nie jest takie małe, spokojnie da się lutować grotem.
Dopiero dzisiaj patrze na plytke od traxmana i mysle ze spokojnie swoja lutownica PT936 dałbym rade;)

I tu pytanie do traxmana, czy sprawdzałeś jaka różnica jest przy zmianie konda wyjściowego z 4,7 na inną wartość ?

Dobrze ze przysly potwory.... PCM2912 i SP-056N02
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Kondensator wyjściowy trzeba dobrać w zależności od Rwe następnego stopnia, u mni eto przeważnie 100k, więc nie ma specjalnie potrzeby zwiększania. Na nowych płytkach dodałem pady pod elektrolit, gdyby zaszła potrzeba pracy np. ze słuchawkami. W zasadzie jest to pełna aplikacja PCM. Najwyższy czas zabrać się za PCM i zewnętrzny przetwornik DA (mam TDA1543) no i może jakiś stopień wyjściowy na lampie, co by bardziej audiofilsko było?
Układzik zapuszkowany - macie jakieś proste sposoby na napisy???
Załączniki
Puszka.jpg
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

traxman pisze: Układzik zapuszkowany - macie jakieś proste sposoby na napisy???
Najprościej to chyba druk na folii samoprzylepnej. Na gładkiej powierzchni wygląda znośnie, np tak:
Obrazek
traxman

Kiedyś robiłem termotransfer z folii, czasem coś się postrzępiło - muszę sprawdzić jak to wyjdzie teraz (aceton w końcu mam, więc próbować można...)
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Akurat wczoraj próbowałem przenosić toner z wydruku na folii przy pomocy grzałki ze stacji lutowniczej. Ustawiłem tylko niższą temperaturę i "jeździłem" grotem przez kartkę papieru. Nawet całkiem znośnie wyszło. Tylko metoda nadaje się raczcej do nanoszenia niewielkich pojedynczych napisów.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

traxman pisze: Układzik zapuszkowany
Gdzie taką puszeczke dostałeś ? :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

W sklepie :P, ale musiałem zapłacić, więc raczej nie dostałem :cry:
http://mse.beep.pl/listtest.php?grupa=OBU03
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

obudowy można w TME znaleźć, właśnie przeglądałem :mrgreen:

układzik bardzo ciekawy, jestem w tym temacie troszkę noga, ale konstrukcja wydaje się być tak prostą że może pokuszę się na popełnienie czegoś takiego, czy oprócz optycznego SPDIF próbowałeś bawić się z Coaxialem ? Jak ogólnie układzik się sprawuje ? Czy nowsze wersje - 2706,2707 różnią się jakoś zasadniczo od 5 ? I gdzie dorwać ten układ i ile orientacyjne kosztuje ?
pozdrawiam,
Paweł
traxman

Scalak to 15PLN, reszta kilka PLN, wyjścia transformatorowego nie próbowałem bo nie mam takiego sprzętu, wszystko na Toslinkach, ale to nie problem 74HCU04 i transformator 1:1. Układ jest prosty jedynym problemem może być wlutowanie scalaka. PCM'ki jakościowo są podobne, różnice sa w interfejsach i dodatkowych opcjach typu HID/I2S/EEPROM itp te w tqfp są łatwiejsze do przylutowania bo mają większy rozstaw.
traxman

Sprawdziłem termotransfer z papieru kredowego, wyszło poprawnie, tylko trzeba bardzo długo grzać aluminiową obudowę.
Puszka.jpg
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Traxman, a jak usunąłeś kredę? Skoro termotransfer z papieru kredowego to mi zawsze zostają białe podbarwienia choćbym nie wiem jak to szorował. Przyszło mi ostatnio do głowy, żeby spryskać po wyszorowaniu rozpuszczalnikiem nitro (zrobiłem próbę, ale bez pryskania, tylko postawiłem kropelkę rozpuszczalnika śrubokrętem) i efekt był pozytywny. Pomijam już kwestię polakierowania bezbarwnym - pewnie przyniosłoby to najlepsze efekty, ale alu wolałbym nie lakierować.

Pozdrawiam
Sebastian
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
traxman

Odrywam na sucho, jak jest wrzące, wtedy pozostają minimalne ilości kredy, którą można zmyć mydłem lub kwaskiem cytrynowym. Można spróbować później zamoczyć na sekundę w acetonie, to kiedyś podnosiło mi kontrast kliszy do naświetlania, bo dziurki po zaprasowywaniu zalewają się tonerem - ale to trzeba robić z wyczuciem bo może napis się odkleić i rozpuścić.
ODPOWIEDZ