Soldano slo + 2xel84 ?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wincenty
125...249 postów
125...249 postów

Re: Soldano slo + 2xel84 ?

Post autor: Wincenty »

VacuumVoodoo pisze:Tak, ale z ta drobna roznica ze rezystancja wewnetrzna prostownika lampowego zmienia sie wraz wielkoscia pobieranego pradu. [...]
Oczywiście - masz rację, chodziło mi jedynie o to, że szeregowy rezystor zmniejsza
napięcie w sposób zależny od poziomu prądu, symulując w ten sposób (niedokładnie)
jedną z cech prostowników lampowych. Zabawne jest, że z jednej strony stosuję
diody UF5408, żeby (czasami) zaraz potem wstawić jakieś 100R ;)
VacuumVoodoo pisze:Firma DBX kiedys miala w programie studyjny kompresor z dynamicznie sterowanymi stalymi czasowymi. Cos mi intuicja mowi ze warto by taki stompbox zmajstrowac :wink:
A to powinno być "zadanie forumowe" dla Pitera :)
___//--RS--\\___
Awatar użytkownika
Tavil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Tavil »

Zdecydowałem się na zmianę konstrukcji w stronę atoma. Pcb będzie projektu marvela. Popełniłem juz chasis i pewne przymiarki do montarzu. W załączniku efekt ostatnich poczynań.
Załączniki
DSC00019.JPG
DSC00022.JPG
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Tavil pisze:W załączniku efekt ostatnich poczynań.
Rozmieszczenie dobre. Tylko mam wątpliwości, czy TS jest wystarczająco stabilnie zamontowany. Jak Ci się oderwie, to narobi bałaganu. I staraj się unikać chińskich potencjometrów.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tavil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Tavil »

Ts dostanie jeszcze inne mocowanie. Blaszka zostanie obcięta i wyszlifowana i będzie 4 blaszki. Potencjometry są tylko tymczasowo. Natomiast mam pytanko gdzie w krakowie można dostać dobre potencjometry?
Yassith
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Yassith »

Gielda na Balickiej ?
black dragon
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: black dragon »

Witam wszystkich!!
Mam w tej chwili na warsztacie preamp Soldano SLO, zrobiłem dokładnie według wersji krązącej w necie. O ile kanał czysty działa bez zarzutu,to z przesterowanym jest problem. Przy większym ustawieniu Gain, i mocniejszym waleniu w struny ,preamp zatyka się na kilka -kilkanaście sekund. 2 pierwsze lampy preampu to 6n2p i 6n2p eb, sprawdzałem je zamiennie.Napiecie zasilania całego preampu to ok 300 v. Czy miał ktos podobny problem z Tym preampem,jakies pomysły?Może to kwestia zbyt niskiego napiecia zasilania.
Załączniki
slo_pcb1.pdf
(63.12 KiB) Pobrany 162 razy
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

black dragon pisze:preamp zatyka się na kilka -kilkanaście sekund. 2 pierwsze lampy preampu to 6n2p i 6n2p eb, sprawdzałem je zamiennie.Napiecie zasilania całego preampu to ok 300 v. Czy miał ktos podobny problem z Tym preampem,jakies pomysły?Może to kwestia zbyt niskiego napiecia zasilania.
1. Sprawdź wartości elementów, czy gdzieś się nie pomyliłeś, albo czy któryś rezystor nie jest uszkodzony. Szczególnie chodzi o elementy w katodach lamp. Np. pierwszy z brzegu rezystor łatwo przez pomyłkę dać 1R8 zamiast 1k8, bo "k" jest mało widoczne w pdf-ie ;-)
2. Jeśli masz tylko jedną lampę EW (cyrylicą EB) to dawaj ją zawsze jako pierwszy stopień preampu. Ma o wiele mniej szumów niż wersja cywilna, czyli bez EW.
3. Napięcie preampu raczej za niskie nie jest. Bardzo podobny preamp śmiga na 250V i mniej. Ale za wysokie może być i wtedy zmienia się punkt pracy, co może skutkować "zatykaniem się" przy większych amplitudach sygnały na siatkach pierwszych triod.

Masz schemat? Bo robienie z samego rysunku płytki to trochę ryzyko...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
black dragon
5...9 postów
5...9 postów

No schemat mam,sprawdzę jeszcze elementy przy 2 pierwszych lampach.Przed chwilą spradziłem napiecia zasilania,przymaksymalnym rozkreceniu wszystkich potencjometrów,trzyma sie sztynowno.Spróbuje obnizyć anodowe,może to coś da.
black dragon
5...9 postów
5...9 postów

Zmniejszyłem napiecie anodowe do ok 255 V,i dalej to samo ,wsadziłem tez jako drugą 6n2p EW i żadnej zmiany nie usłyszałem.Sprawdze jeszcze wszystkie opory katodowe.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

black dragon pisze:Zmniejszyłem napiecie anodowe do ok 255 V,i dalej to samo ,wsadziłem tez jako drugą 6n2p EW i żadnej zmiany nie usłyszałem.Sprawdze jeszcze wszystkie opory katodowe.
Chyba źle mnie zrozumiałeś. Nie chodziło mi o to, że pierwszą przyczyną jest użycie cywilnej lampy zamiast wojskowej a drugą za wysokie o 40V anodowe. Obie te rzeczy nie są krytyczne dla działania preampu, wpływają tylko na brzmienie.

Powodem jest błąd montażu albo błąd w doborze elementów (100 razy da duży albo za mały kondensator na przykład).

Nie analizowałem tej płytki, ale popatrzcie na polaryzację osiowych elektrolitów odsprzęgających pierwsze dwa stopnie. Ewidentnie plus jest nie z tej strony narysowany.

Może daj zdjęcie tego, co złożyłeś. Jest to sam preamp czy masz też jakąś końcówkę mocy? Może to "zatykanie" nie powstaje w preampie?

Edit: sprawdź też kilka razy połączenie potencjometrów, szczególnie Gain. Zwróć uwagę na podłączenie odpowiedniej nóżki do masy. Ponieważ poty masz na kablach, to może z którejś strony masz np. zimny lut.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
black dragon
5...9 postów
5...9 postów

To jest na pewno wina preampu,podłączałem już go do lampowej koncówki mocy SE na 6p14p i PP na 6p14p,a także do koncówki tranzystorowej. Znam różnice miedzy wersją cywilną a wojskową tej lampy z praktyki. Jedna żecz która mnie martwi i która dopiero teraz zauważyłem to za wysokie napięcie żarzenia stałe ok 7,55 V.Chyba będę musiał odwinąć kilka zwoi. A moze to jest właśnie przyczyna?Sprawdze jeszcze raz montaż.
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

nie musisz odwijac uzwojenia, zbij te napiecie rezystorem. jego wartość wyliczysz z prawa ohma

sprawdź czy zamontowałes wszystkie rezystory przy siatkach poszczególnych stopni, czy maja odpowiednia wartosc itp.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

zimny lut ?
pozdrawiam,
Paweł
black dragon
5...9 postów
5...9 postów

3 razy sprawdzałem,żadnych zimnych lutów nie znalazłem wszystkie elementy o odpowiednich wartościach itp.Na próbe zbije jakimś rezystorem nap. żarzenia i zsobaczymy,a czy możliwe jest to ze zbyt wysokie napiecie żarzenia powodować może rozjeżdzanie się punktu pracy lamp poreampu?I co za tym idzie, dosyć szybkie zatykanie się preampu.Gitara jaką testuje ten preamp to standardowy 3 singlowy strat.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

black dragon pisze:3 razy sprawdzałem,żadnych zimnych lutów nie znalazłem wszystkie elementy o odpowiednich wartościach itp.
Masz jakiś problem ze zrobieniem zdjęcia? Jeśli nie poprawisz żarzenia, to rozwalisz wszystkie lampy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ