Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

pierwszy

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: pierwszy »

fugasi pisze:... znalazłem tylko jedną fotografię twojej nawijarki.
Bylo na pewno wiecej, ale wkleje starsza wersje z licznikiem od magnetofonu :)
Wsrodku karkasu, pomiedzy "szpicami" nie ma nic poza oska.
Dopasowuje obcinajac kawalek laminatu, gdzie jest otwor centrycznie wiercony.
Nie mam takiego asortymentu i takiego przerobu jak KaKa, tak ze to nie jest specjalnie uciazliwe :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A dlaczego w wersji z licznikiem elektronicznym lewy szpic jest skierowany do środka karkasu a w wersji z licznikiem mechanicznym - na zewnątrz?
Kryje się za tym jakiś głębszy sens, czy wkręcasz je na chybił-trafił?
_
pierwszy

Postep musi byc :P
A tak na powaznie to przypadek, nie ma zadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Trzecia ręka (obok 2Ż27Ł bez "obudowy") :wink:
Załączniki
IMG_0138.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To jest dobre (kostka! Ja niepotrzebnie zwijałem oczko z drutu i wkręcałem wkręt w klocek) ale prawdziwa trzecia ręka powinna być jednocześnie czwartą ręką!
Bo co będzie trzymać np. kabelek, który ma być do wyprowadzenia kondensatora przylutowany? Pierwsza (moja) ręka trzyma lutownicę, druga (moja) ręka dzierży cynę, trzecia (sztuczna) - kondensator... no i czwarta, czwarta musi trzymać kabelek! :)
Dlatego ja mam dwie klamerki i dwa krokodylki. :)

Z innej beczki - macie jakieś pomysły w zakresie obudów zastępczych? Jeśli akurat w sklepie elektronicznym remanent albo kupujemy w 100% wysyłkowo (jak ja!) a tu układ trzeba w coś wbudować (np. zasilacz, bo 230 na wierzchu) to pozostaje własciwie tylko zlutowanie z laminatu albo... wykorzystanie pojemnika do przechowywania żywności. Stosuje się toto do góry nogami, cztery dystanse do wieczka i... prowizorka jest wieczna!
Ładnie zmontowana płytka drukowana w takiej przezroczystej gablotce wygląda bardzo sexy, szkoda ze nie mam cyfrówki. ;)
Załączniki
pojemniki.jpg
Ostatnio zmieniony pn, 8 września 2008, 16:42 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

fugasi pisze:To jest dobre (kostka! Ja niepotrzebnie zwijałem oczko z drutu i wkręcałem wkręt w klocek) ale prawdziwa trzecia ręka powinna być jednocześnie czwartą ręką!
Bo co będzie trzymać np. kabelek, który ma być do wyprowadzenia kondensatora przylutowany? Pierwsza (moja) ręka trzyma lutownicę, druga (moja) ręka dzierży cynę, trzecia (sztuczna) - kondensator... no i czwarta, czwarta musi trzymać kabelek! :)
Dlatego ja mam dwie klamerki i dwa krokodylki. :)
Dlatego też ja najpierw nabieram cyny na grot lutownicy 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Bo są dwie szkoły lutowania, ta której hołdujesz wychodzi tylko z transformatorówką. :P Na grot "kolby" choćbym chciał, to cyny nie nabiorę, skulnie się a nie przyczepi się, można go jedynie cienko pobielić - prawdopodobnie to wina spreparowanego odpowiednio grota.
_
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Ja z trochę innej beczki: jaki macie patent na mocowanie aluminiowego chassis do obudowy? Chyba najlepiej zastosować "cage nut" czyli nakrętkę w blaszanej "obudowie", którą zatrzaskuje się w kwadratowym otworze wyciętym w chassis. Tylko jakoś nie mogę w polskich sklepach znaleźć takich nakrętek. Co ciekawe, na TubeTown.de też ich już nie ma...
Edit. Jednak na TubeTown są. Ale to chyba grzech sprowadzać nakrętki z Niemiec... :| Można to kupić w PL, albo może jest jakaś alternatywa?
Obrazek
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

To są typowe nakrętki, stosowane do mocowania urządzeń sieci komputerowych w szafach „rakowych”. Można je kupić w sklepach, które rozprowadzają takowy sprzęt. Problem w tym, że są tylko w jednym rozmiarze, tak na oko na śrubę 5mm, z innymi się nie spotkałem.
pierwszy

Cos takiego :)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ATM pisze:To są typowe nakrętki [...] tak na oko na śrubę 5mm, z innymi się nie spotkałem.
Chciałem 4mm, więc 5mm też będą OK. Ale najważniejsze, że wiem, gdzie szukać :-)
macska pisze:Cos takiego :)
Coś takiego mam i używam, np. do mocowania uchwytu do drewnianej obudowy czy do mocowania głośników. Ale chodzi o to, że muszę zamocować nakrętkę w chassis tak, żeby potem móc się w nią wkręcić przez drewno - łeb śruby będzie wystawał od strony drewna.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Grunthell pakuje drewniane listwy po bokach chassis i przykręca toto długim wkrętem do obudowy. Lepsza by była walcowa nakrętka meblarska: łatwiej trafić, a gwint się nie zużywa..
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Hmm... ale jak właściwie wygląda to umocowanie chassis do obudowy za pomocą "cage nuta"? Gdzie to się wtyka - w rogi, przy krawędziach. w środek? Ma ktoś może jakąś fotę (albo potrafi szybciutko naszkicować)? No nie "widzę" tego... :roll:
_
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

fugasi pisze:Hmm... ale jak właściwie wygląda to umocowanie chassis do obudowy za pomocą "cage nuta"?
Wygląda tak, jak na dwóch pierwszych fotach. Na trzeciej jest mocowanie "na blaszkę" :-)
Załączniki
Bogner Uberschall
Bogner Uberschall
Diezel VH4
Diezel VH4
Soldano Atomic 16
Soldano Atomic 16
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

ATM pisze:To są typowe nakrętki, stosowane do mocowania urządzeń sieci komputerowych w szafach „rakowych”. Można je kupić w sklepach, które rozprowadzają takowy sprzęt. Problem w tym, że są tylko w jednym rozmiarze, tak na oko na śrubę 5mm, z innymi się nie spotkałem.

Są M5 i M6, te drugie są (u nas) popularniejsze. Do kupienia wszędzie, gdzie maja osprzęt rackowy.
ODPOWIEDZ