Poprawiłem, dam zworę bezpośrednio do masy.
Pozdrawiam,
A.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Poprawiłem, dam zworę bezpośrednio do masy.
Przyznam szczerze, że przestałem już wierzyć w to, że ten prościutki do bólu układ uda się Koledze w ogóle złożyć poprawnie. Stabilizator dałoby się zmontować w 10 minut na płytce uniwersalnej, po czym w kolejny kwadrans dokładnie przetestować i dobrać wartości wszystkich istotnych elementów. Oczywiście najpierw należałoby dokładnie zrozumieć zasadę jego działania, a woli zdobycia takiej wiedzy wcale u Kolegi nie widzę...
Obawiam się, że bezmyślne budowanie układów zaprojektowanych przez kogoś innego nie jest specjalnie kształcące. Uruchomisz, zadziała i czego się z tego nauczysz? Równie dobrze możesz przepisywać tekst napisany po Japońsku. Jak starannie skopiujesz wszystkie znaki to będzie sensowny tekst, ale czy nauczysz się w ten sposób Japońskiego? Jak nie zadziała to co z tego, że odpowiadamy na Twoje pytania, skoro i tak nie rozumiesz, dlaczego odpowiedź jest taka a nie inną? Pytałeś w innym wątku, czy jeden typ tranzystora można podmienić na inny, ale czy zajrzałeś wcześniej do ich kart katalogowych i zastanowiłeś się czym się różnią? Chyba nie. Czego więc moja odpowiedź Cię nauczyła?Olkus pisze: ↑wt, 2 listopada 2021, 20:32 Dziękuję za odpowiedź.
Złożyć poprawnie to kiedyś mi się uda, ale na pewno nie w tym roku.
A czy to nie jest tak że wiedzę na temat działania układu zdobywa się w praktyce podczas podczas jego budowy?Wydaje mi się że praktyka do zdobywania wiedzy jest najlepsza, ale może nie mam racji.