Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Olkus »

cirrostrato pisze: pt, 3 września 2021, 13:40 A nie można, zamiast stosu krzemu, zastosować np. trafo 300W z napięciem wtórnym 300V z odczepami plus prostownik, prosto, tanio, pewnie. Wiem, nienowocześnie.......
Mam już tą przetwornicę zrobioną - nie po to się męczyłem by ją zrobić a teraz walczę z uruchomieniem, by teraz wziąść trafo sieciowe. W takim trafie dotakowo trzeba by nawinąć sporo zwoi a w przypadku toroida nie jest łatwo.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Powodzenia, ciekawe ile ci to jeszcze zajmie czasu i jakie będą końcowe efekty. Ja mam różne trafa, jak potrzebuję konkretne napięcie zasilam je przez autotrafo regulowane 1,5kW, proste i niezawodne a tanie (przynajmniej jeszcze kilka lat temu....). Pozdrawiam.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

cirrostrato pisze: pt, 3 września 2021, 15:18 Powodzenia, ciekawe ile ci to jeszcze zajmie czasu i jakie będą końcowe efekty. Ja mam różne trafa, jak potrzebuję konkretne napięcie zasilam je przez autotrafo regulowane 1,5kW, proste i niezawodne a tanie (przynajmniej jeszcze kilka lat temu....). Pozdrawiam.
Jak ktoś ma to czemu nie, ja nie mam dużo traf. A tanie też nie są...

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
cirrostrato pisze: pt, 3 września 2021, 15:18 Powodzenia, ciekawe ile ci to jeszcze zajmie czasu i jakie będą końcowe efekty. Ja mam różne trafa, jak potrzebuję konkretne napięcie zasilam je przez autotrafo regulowane 1,5kW, proste i niezawodne a tanie (przynajmniej jeszcze kilka lat temu....). Pozdrawiam.
Wadą tego rozwiązania jest brak stabilizacji napięcia. Jeśli mieszka się w bloku i ma w miarę stabilne napięcie w sieci, transformator z wieloma odczepami do bardzo wielu zastosowań będzie wystarczająco dobry, choć oczywiście nie do wszystkich. U mnie napięcie w gniazdkach zmienia się w dopuszczalnych przez normę granicach ±10%, jednak zmienność napięcia jest na tyle wysoka, a amplituda znaczna, że korzystając z sieci elektrycznej nie da się nawet wystarczająco dokładnie sprawdzić przekładni żadnego sieciowego transformatora. Można tego dokonać korzystając np. z karty komputerowej z wieloma wejściami, gdzie komputer będzie rejestrował jednocześnie kilka napięć na uzwojeniach. Natomiast korzystając nawet z kilku dobrych mierników cyfrowych nie da się tego zrobić dokładnie, bo każdy nich dokonywać będzie pomiaru w różnych momentach. Kiedyś próbowałem nawet tak robić, rejestrując film kamerą i porównując wskazania kilki mierników na "stopklatce"... Było to bardzo upierdliwe... W pewnym momencie musiałem jednocześnie obserwować wskazania 11. mierników. O ręcznym zapisywaniu wskazań przy ciągle wahającym się napięciu w sieci można oczywiście zapomnieć - daremny trud...
pomiary.jpg

Korzystając ze zwykłej sieci elektrycznej nie da się przeprowadzić praktycznie żadnych badań. Od pewnego momentu zacząłem korzystać z falownika, który może mi dostarczać dowolnego napięcia zmiennego o programowanej częstotliwości z bardzo dużą dokładnością.
Tego co mam w sieci elektrycznej nie zniosły nawet lampy elektronowe w kilku warsztatowych przyrządach... :?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Zdaje się, ze widzę BM869. Ostatnio sprawdzaliśmy takim skoki prądu stałego. Na zakresie mA wyniki były absurdalne i zupełnie różne od FLUKE289, więc sprawdziliśmy 3 mierniki BM869 przy 1.5mA (z baterii przez rezystor). Po uruchomieniu CREST mierniki pokazywały np. MIN=-2.2mA i MAX=5.3mA, czyli 1.5+/-3.7mA. Na zakresie uA wskazania były zbliżone do FLUKE: 1500+/-30uA (na zasilaczu).
Tomek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Tomasz Gumny pisze: pt, 3 września 2021, 16:23 Zdaje się, ze widzę BM869. Ostatnio sprawdzaliśmy takim skoki prądu stałego. Na zakresie mA wyniki były absurdalne i zupełnie różne od FLUKE289, więc sprawdziliśmy 3 mierniki BM869 przy 1.5mA (z baterii przez rezystor). Po uruchomieniu CREST mierniki pokazywały np. MIN=-2.2mA i MAX=5.3mA, czyli 1.5+/-3.7mA. Na zakresie uA wskazania były zbliżone do FLUKE: 1500+/-30uA (na zasilaczu).
To mnie zaciekawiło. Podaj mi parametry tego przebiegu, dla którego wskazania mierników porównywaliście. Mam je również, więc chętnie porównam wskazania i sprawdzimy czy to jakaś dziwna wada Brymena ? :roll:
mierniki.jpg
Pozdrawiam
Romek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Romekd u mnie napięcie sieci też nie jest stabilne, potrafi być od około 225V do 250V. Tak więc nie wiem jak autotransformator by się sprawdził. A poza tym te transformatory drogie są.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Zmierz prąd rzędu 2mA z baterii przez rezystor na zakresie mA i sprawdź, co wskażą po CREST i MIN/MAX.
Tomek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Tomasz Gumny pisze: pt, 3 września 2021, 17:06 Zmierz prąd rzędu 2mA z baterii przez rezystor na zakresie mA i sprawdź, co wskażą po CREST i MIN/MAX.
Miałeś rację! Podłączyłem oba mierniki szeregowo z wyjściem zasilacza Rigol DP832A, na którym ustawiłem prąd wyjściowy 1 mA. Wskazania średniej wartości prądu DC na obu miernikach są identycznie, co może dobrze świadczyć o ich dokładności mimo upływu lat.
porównanie.jpg

Jednak po przełączeniu zakresów na pomiar miliamperów i wciśnięciu przycisku "CREST" w Brymenie oraz przycisku "MIN MAX" we Fluku, otrzymałem wskazania jak w załącznikach poniżej, czyli podobne do tych, które Ty uzyskałeś u siebie.
min.jpg
max.jpg

Fluk wszystkie trzy wartości wyświetlał identyczne
Trochę mnie to zasmuciło. Zastanowię się co może być przyczyną takiej reakcji Brymena... :roll:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Zdaje się, że wpływ na wyświetlaną wartość ma nawet to, co ustawisz na górnym wyświetlaczu.
Przy prądzie nominalnym 1.5mA, jeśli mam tam:
%4..20mA, to MIN=-2.0mA, MAX=5.6mA
~mA, to MIN=-4.8mA, MAX=2.7mA
I są to wyniki są powtarzalne.
Tomek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Tomasz Gumny pisze: pt, 3 września 2021, 17:37 Zdaje się, że wpływ na wyświetlaną wartość ma nawet to, co ustawisz na górnym wyświetlaczu.
Przy prądzie nominalnym 1.5mA, jeśli mam tam:
%4..20mA, to MIN=-2.0mA, MAX=5.6mA
~mA, to MIN=-4.8mA, MAX=2.7mA
I są to wyniki są powtarzalne.
Dziękuję Tomku za link do dyskusji na EEVblog, podesłany mi w PW. Myślę że sprawa różnej reakcji obu mierników na pomiar chwilowej wartości maksymalnej i minimalnej jednak się wyjaśniła. Funkcja CREST w Brymenie to wychwytywanie bardzo krótkich (dłuższych niż kilkaset μs /pow. 800 μs/) zmian mierzonej wartości i przy takich pomiarach faktycznie odczytom towarzyszy pewien błąd. W mierniku Fluka badane są zmiany trwające 100 ms, a więc znacznie dłuższe i dla takich pomiarów błędu nie zauważyłem. W Brymenie do ich detekcji i pomiaru służy funkcja REC, która również pozwala zarejestrować wartość maksymalną, minimalną oraz średnią i przy korzystaniu z której żadnych błędów nie dostrzegłem. To co w mierniku FLUKE 289 nieco mnie irytuje to lekkie "pływanie" wyświetlanej wartości (w Brymenie wyniki są bardziej stabilne) i ten "kontrast" ekranu Fluka, widoczny w załączniku (nie wiem, może da się go jakoś "podkręcić"...). Odchyłki wskazań przy pomiarach CREST faktycznie są powtarzalne (wartość "dodana" przez miernik, inna na plus inna na minus; występuje również bez napięcia i prądu, przy zwartym wejściu), ale różne w każdym z egzemplarzy moich mierników BM869s. Co ciekawe, w starszych miernikach Brymena (BM859CF i BM859CFa) błąd przy pomiarach CREST jednak nie występuje lub jest niższy.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Jurek O »

Romek odpal w końcu te dwa pudełka, bo ci je siłą zabiorę :lol:
Załączniki
pomiary.jpg
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Olkus pisze: pt, 3 września 2021, 15:37
Jak ktoś ma to czemu nie, ja nie mam dużo traf. A tanie też nie są...

Pozdrawiam,
A.
Przypommiala mi sie akcja, gdy z powodu przeprowadzki do wroclawia (2011 bodajze) wystawilem na allegro cale pudlo transformatorow, od 1zl. Jak sie okazalo, chetnych nie bylo, poszly po cenie wywolawczej - wpada gosc - mlody chlopak, wciskajac dyche, dla przyzwoitosci. Pozdrawiam i szanuje, a sama anegdota niech bedzie wskazowka ze mozna znalezc tanio.
'All the stars in the north are dead now.'
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Romekd pisze: Korzystając ze zwykłej sieci elektrycznej nie da się przeprowadzić praktycznie żadnych badań. Od pewnego momentu zacząłem korzystać z falownika, który może mi dostarczać dowolnego napięcia zmiennego o programowanej częstotliwości z bardzo dużą dokładnością.
Tego co mam w sieci elektrycznej nie zniosły nawet lampy elektronowe w kilku warsztatowych przyrządach... :?
Pozdrawiam
Romek
Witam.
Romku, jak filtrujesz napięcie wyjściowe tego falownika? czy obecność filtra nie wpływa na stabilność napięcia?
785mm
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Janusz pisze: sob, 4 września 2021, 00:10
Romekd pisze: Korzystając ze zwykłej sieci elektrycznej nie da się przeprowadzić praktycznie żadnych badań. Od pewnego momentu zacząłem korzystać z falownika, który może mi dostarczać dowolnego napięcia zmiennego o programowanej częstotliwości z bardzo dużą dokładnością.
Pozdrawiam
Romek
Witam.
Romku, jak filtrujesz napięcie wyjściowe tego falownika? czy obecność filtra nie wpływa na stabilność napięcia?
Napięcie filtruje kilkustopniowy filtr LC z cewkami nawiniętymi na pakietach z kilku sklejonych ze sobą rdzeni proszkowych. Jego obecność oczywiście wpływa na wartość napięcia wyjściowego AC, ale mój wspólnik pracuje obecnie nad tym problemem i myślę, że uda mu się go jakoś rozwiązać. Prototyp stabilizatora AC powstał na bazie starego falownika, do którego dodane zostało sterowanie tranzystorów w półmostkach IGBT. Jeden z półmostków (z jednej z faz wyjściowych) wykorzystany jest w aktywnym PFC, a dwa pozostałe tworzą układ wyjściowy. Szczytowa i skuteczna wartość napięcia wyjściowego jest analizowana przez procesor DSP, który odpowiednio steruje napięciem na wyjściu PFC (wypełnieniem impulsów sterujących bramkami tranzystorów) oraz fazą sygnałów sterujących pozostałych dwóch półmostków IGBT. Problem pojawia się tylko przy szybkich i znacznych zmianach poziomu obciążenia wyjścia. Zdjęcie poniżej przedstawia prototyp stabilizatora (układ sterowany jest z komputera przez złącze USB, ale może też pracować samodzielnie).
AC_stabilizator.jpg

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ