Naprawione. Jest nowa wersja oprogramowania, ma rampę do napięcia żarzenia, aby uniknąć udaru prądu przy załączaniu Uh.
Wystawia w kilkusekundowych odstępach %Uh.
Zmienione wersje wyżej w poście.
Dodatkowo dla zabezpieczenia przed skutkami zwarcia A-G3-G2 w lampie należy przeciąć połączenie dla Ua oraz Ug2 zasilacza i płytki procesora.
Pomiędzy złączem wyjściowym +Ua zasilacza Ua, a wejściem układu pomiaru Ua i Ia na płytce procesora uPC należy włączyć diodę 1N4007. Podobnie należy postąpić w torze Ug2. Dla zabezpieczenie układu pomiaru prądu należy włączyć połączone anty-równolegle diody 1N4007 równolegle z bocznikiem pomiaru prądu Ig2 oraz Ia (najlepiej nalutować na wyprowadzenia złącz od spodu płytki).
Obiecane zdjęcie - skończyłem obudowę - PCt pozbył się boków
Z grubsza wygląda jak ciosane siekierą lub MIR po upadku, ale działa.
Drugie zdjęcie w "akcji"
traxman pisze:Odkrycie sezonu to:
Kema Za-550 Zink/Alu do malowania - koncentrat cynku i proszku aluminium fajna srebrna piaskowata faktura i szybko schnie.
Wreszcie dorwałem ten specyfik, i to w mojej własnej wiosce w sklepie naziemnym za 22 PLN/ 400ml (inny producent, ale też aluminium-cynk) Jest niesamowity Na foto jedna warstwa na czarnej (w sensie surowej) blasze. Tylko trzeba dobrze i długo mieszać, żeby się oba składniki dobrze zmieszały, bo powstają ciemniejsze smugi z cynku
Załączniki
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Witam!
Jest to mój pierwszy wpis na tym zacnym forum. Chciałbym się przywitać i przy okazji wyrazić podziw dla wiedzy, wytrwałości i cierpliwości wielu z tutejszych użytkowników. Liczę także na wyrozumiałość dla nowego kolegi.
A teraz już do konkretów. Bardzo zaimponował mi projekt testera/charakterografu. Jestem bardzo zainteresowany budową tego cacka. Koszty jakie padły wcześniej są dla mnie do przełknięcia, przy założeniu jakiegoś etapowania (jak tutaj wielokrotnie przeczytałem - także mi się nigdzie nie spieszy). Nie jestem zaawansowanym elektronikiem, można powiedzieć że to tylko hobby i to w zalążku (choć lamp trochę liznąłem). Dlatego raczej mogę biernie uczestniczyć w projekcie. No chyba, że mogę okazać się pomocny przy projektowaniu docelowej obudowy .
Jak już pisałem wcześniej chcę wykonać dla siebie taki przyrząd. I w związku z tym mam następujące pytanie. Czy będą wspólnie zamawiane PCB ew. inne cęści? I drugie pytanie czy w związku z moim żadnym udziałem w projekcie będzie mi wolno zbudować sobie ten miernik?
Zbudować i używać na własne potrzeby (niezarobkowo) możesz bez problemu, nie wolno go powielać w celach zarobkowych.
Nie będą zamawiane żadne elementy do miernika, trzeba wszystko poskładać samodzielnie.
Witam ponownie wszystkich
Niestety zdrowie i pene problemy osobiste nie pozwolily mi na kontynuacje tego tematu. Ale ciesze sie ze temat zyje i chyba ma sie dobrze
ps. przeczytam go sobie od poczatku
Niezły numer... Skoro VTTester wyszedł 500zł plus robocizna, to 1000 zł za charakterograf to jak za darmo. A robocizna to i tak pewnie był drugi 1000 zł.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com