Alek pisze: Jeden dziadek na wolumenie powiedział jednak, że trafo TVL30 powinno z tym działać
No tak - oryginalnie był dość rzadki obecnie trafo WN - z ptzełączanym (za pomocą rezoteksowego przełącznika) "focusem" - często bywam na złomie - średnio co środę - kiedyś znalazłem takmie coś, pokiwałem głową i wywaliłem - może jeszcze znajdę...
Jutro idę na cotygodniową wycieczkę do składnicy złomu - rozejżę się z pewnością - choć jak znam życie - jak się czegoś szuka to akurat ni choinki... a potem w trójnasób....
ironia losu....
Po założeniu cewek oraz transformatora linii od Szmaragda pojawiła się siatka obrazowa. Niestety, nie sposób niczego odebrać, bowiem gdy tylko zacznie pracować stopień końcowy odchylania poziomego słychać szum z głosnika. Wcześniej słychać głos TVP1. Przypuszczam, że powodem mych kłopotów jest brak metalowej osłony transformatora. Możliwe też, że powodem jest to, że jest pewna różnica między transformatorami od Szmaragda i Szafira. Nie wiem już co z tym począć
Faktycznie kolego może "siać" z układu odchylania poziomego. Choć wątpię. W moim Neptunie 311 poziom też nie ma blachy ekranującej i jakoś nic się złego nie dzieje. Ja bym popatrzył na układ odchylania. może przeskakują gdzieś iskry, przebicia itp.
blache jak znajde też Ci prześle ale nie wiem czy będzie pasować. U mnie w Berylu 102 zakłócenia były z układy WN ale to dlatego że wywaliłem lampę prostowniczą i dałożyłem diodę WN i niedokładnie izolowałem połączenia. Może Twoja cewka Alku ma przebicie w jakimś niewidocznym miejscu.
Dobra to ja ide po trafko i gałki i szukam jakiegoś pudełka...
Pozdrawiam Marcin.