PL504 SRPP- czy poprawny schemat i warty zbudowania?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: PL504 SRPP- czy poprawny schemat i warty zbudowania?

Post autor: Marek7HBV »

Tak, udar. :D
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Szrot majster pisze: ndz, 29 grudnia 2024, 19:51
Wczoraj poszedł na śmietnik 9-letni TV Samsung 40 cali.....kot zwalił na niego wielki, szklany wazon(taki z lat 50/60-tych).....wazo ocalał, TV mogę na PSZOK oddać(na szczęście nie mój prywatny 4k z pokoju)
A nie lepiej wybebeszyć płytki (sprawne) ze środka i opędzić na allegro itp?
Kiedyś podobnie zrobiłem z zakupioną za 200 zł uszkodzoną plazmą, matryca sprawna (bo jej potrzebowałem) a resztę płytek sprzedałem za 400 zł :shock:
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

brencik pisze: ndz, 29 grudnia 2024, 22:47
Szrot majster pisze: ndz, 29 grudnia 2024, 19:51
Wczoraj poszedł na śmietnik 9-letni TV Samsung 40 cali.....kot zwalił na niego wielki, szklany wazon(taki z lat 50/60-tych).....wazo ocalał, TV mogę na PSZOK oddać(na szczęście nie mój prywatny 4k z pokoju)
A nie lepiej wybebeszyć płytki (sprawne) ze środka i opędzić na allegro itp?
Kiedyś podobnie zrobiłem z zakupioną za 200 zł uszkodzoną plazmą, matryca sprawna (bo jej potrzebowałem) a resztę płytek sprzedałem za 400 zł :shock:
Witam!
Jednak pójdzie na rozbiórkę, tylko matryca na śmietnik.
Akurat mi kasy brakuje, bo sobie kupiłem kosztowne prezenty na Święta
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Doszła obudowa....stalowa, z blachy około 1mm i polska, pokrywa stabilniejsza niż w tej chińskiej niebieskiej, bez problemu bebechy się zmieszczą na niej, a pod kratką idealnie wkomponuję listwy lutownicze a z boków zaś, PCB z rezystorami 150R 10W, będą miały dobre chłodzenie, transformatory pójdą do środka, zasilacz i tak będzie zewnętrzny.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Po niedzieli jadę do miasta po śruby M3, bo takich długich czarnych nie ma, a ceramiczne, rosyjskie podstawki Magnoval są grube, całe z fajansu/porcelitu czy coś w tym stylu.
Panel przedni i tylny są mocowane na śruby i bez problemu można dać do wycięcia otworów z przodu, tak też raczej zrobię, ewentualnie będą dyskretne wskaźniki
Zrzut ekranu z 2024-12-30 20-31-47.png
To i tak taki "bajerek", byle się wychylał.....lubię te wskaźniki, jak byłem dzieciakiem, to nowy sprzęt miał LED/VFD a ten starszy mierniki, nie miałem nigdy kasy nawet na stary amplituner z "wycieraczkami", stąd sentyment.
W temacie zasilacza, to jutro/pojutrze porobię PCB do zasilacza i rezystorów, bo i tak jest już na dole domu nowy TV :evil:
A akurat mnie bardziej rajcuje lutowanie i piłowanie/wiercenie tudzież internet i muzyka z basem do tego a nie filmy klasy "B", czy do us....j śmierci "Sami Swoi" :evil: , mam u siebie repatriantów(na Kociewiu sporo tego) i już mnie ten film zaczął wkurzać.
Ale bez śrub to nie robota, jak kiedyś "bez klapek Kubota to nie robota" :lol:
Jakieś M3 mam i to sporo, ale łeb krzyżakowy i chyba łeb z plasteliny, jak ojciec kupi, to mu najtańsze rzeczy wciskają.
Ale jak lekko się dokręci, to może....?
Gniazda i pierdółki do tego całego majdanu mam, choć obcinanie śrub Dremelem mi się średnio uśmiecha.
Co myślicie o tej obudowie?
https://allegro.pl/uzytkownik/elgig1
Jakby ktoś miał chęć na Polski wyrób a nie chiński z plasteliny, to polecam

A co do TV, to pisałem, że jest nowy 4k Samsung 55 cali....ojcu chcieli wcisnąć QLED/OLED....przy TVN24 by się zrobił powidok jak na CRT
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
No i prace dziś poszły do przodu :D
TOP.jpg
BOTTOM.jpg
Otwory wycinałem wiertłem stopniowym przy złożonej obudowie.....stąd nie porobiły się zwichrowania blachy, chłodziłem też specjalnym sprayem WURTH do obróbki skrawaniem.
Brak farby na dole skutkiem wygładzania ale to bez znaczenia a nawet i punkt masy jest.
Podstawki głupio odrysowałem, stąd położenie w dwóch kierunkach ale jest prosto.
Od spodu przykręciłem listwę lutowniczą, rezystory 150R dam po bokach, bo na listwie mogą kabelki i elementy przypalać, dam je na narysowanej PCB, te 10k mam ładne cermetowe i pójdą na listwę.
Przewody do anod PL500 dam LgY 0,75mm2 i w koszulce olejowej, będą ceramiczne kapturki.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
I rezystory są, PCB malowane markerem i trawione w B327
REZYSTORY.jpg
W sobotę będą śruby, w międzyczasie obsadzę łączówkę.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Pięknie zdewastowana obudowa!
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

brencik pisze: czw, 2 stycznia 2025, 17:53 Pięknie zdewastowana obudowa!
Witam!
Jakby było wycinane wodą, to by było lepiej.....nie stać mnie na takie luksusy.
Poza tym.....co tu jest dewastacją?
Że od spodu zeszlifowany lakier?
A co sam zrobiłeś ostatnio, że kogoś oceniasz :evil: :?:
Niech to Moderacja oceni czy DIY czy dewastacja?
Póki co, to bzdury piszesz na Forum a ja kilka działających i dobrze grających wzmacniaczy zbudowałem :evil: :evil: :evil:
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Rzeczywiście, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, widzę postęp.
Obawiam się natomiast dwóch problemów:

Pierwszy, mały, to rezystory, które będą się nagrzewać, a przeniosłeś je z przewiewnego miejsca na łączówkach do płytki, która ma słabszą wentylację i będzie bezpośrednio podsmażana rezystorami. Po czasie, szczególnie jeżeli nóżki rezystora są krótkie, mogą się wypalić punkty, w których są przylutowane.

Drugi, większy problem, to idea posadzenia lamp na pokrywce obudowy, a transformatorów wewnątrz. Domyślam się, że zarówno transformatory, jak i gniazda i potencjomatry będą przymocowane nie do spodu tej samej pokrywki, a do podłogi, czyli osobnej części. Obawiam się, że to spowoduje spory chaos w połączeniach i bardzo długie przewody przenoszące niskie i wysokie poziomy sygnału, czyli potencjalne źródło sprzężeń i zakłóceń.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na rezystorach katodowych będzie się traciło po góra 1,5 W . :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ola Boga pisze: pt, 3 stycznia 2025, 09:08 Rzeczywiście, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, widzę postęp.
Obawiam się natomiast dwóch problemów:

Pierwszy, mały, to rezystory, które będą się nagrzewać, a przeniosłeś je z przewiewnego miejsca na łączówkach do płytki, która ma słabszą wentylację i będzie bezpośrednio podsmażana rezystorami. Po czasie, szczególnie jeżeli nóżki rezystora są krótkie, mogą się wypalić punkty, w których są przylutowane.

Drugi, większy problem, to idea posadzenia lamp na pokrywce obudowy, a transformatorów wewnątrz. Domyślam się, że zarówno transformatory, jak i gniazda i potencjomatry będą przymocowane nie do spodu tej samej pokrywki, a do podłogi, czyli osobnej części. Obawiam się, że to spowoduje spory chaos w połączeniach i bardzo długie przewody przenoszące niskie i wysokie poziomy sygnału, czyli potencjalne źródło sprzężeń i zakłóceń.
Witam!
Akurat transformatory będą podłączone wprost do gniazd głośnikowych a poza tym wzmacniacz PL84 o tej samej topologii ma trzy razy dłuższe kable do uzwojenia pierwotnego, te od wtórnego będą miały po kilka centymetrów długości.

A rezystory to jak Kolega Marek7HBV napisał.....specjalnie dałem "na wyrost", po to, by nie było nadmiernego wydzielania ciepła przez nie.
A co do wypalania punktów lutowniczych.....to problem znany ze starych telewizorów lampowych, gdzie moce tracone były kilkanaście razy większe a i tak wypalanie nie było regułą mimo fatalnego laminatu papierowo-fenolowego :D
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: onyx1944 »

Szrot majster pisze: czw, 2 stycznia 2025, 19:18
brencik pisze: czw, 2 stycznia 2025, 17:53 Pięknie zdewastowana obudowa!
Witam!
Jakby było wycinane wodą, to by było lepiej.....nie stać mnie na takie luksusy.
Poza tym.....co tu jest dewastacją?
Że od spodu zeszlifowany lakier?
A co sam zrobiłeś ostatnio, że kogoś oceniasz :evil: :?:
Niech to Moderacja oceni czy DIY czy dewastacja?
Póki co, to bzdury piszesz na Forum a ja kilka działających i dobrze grających wzmacniaczy zbudowałem :evil: :evil: :evil:
Po to to chyba tutaj umieszczasz żeby inny wyrazili swoją opinię I raczej nie ma czego pochwalić, partanina jak nic.
Jak już zainwestowałeś w obudowę to chociaż dokup katownik i punktak.
Do otworów pod lampy używam otwornic:
20250104_003637.jpg
18, 22, 25, 35 50mm, wystarczają do heptali novali octali, magnovali i nawet 807 czy septarowskich.
Głównie aluminium 2mm ale i stalowe blachy 1.5 dają radę.
Otwory pod śrubki podstawek dobrze jest zaznaczyć przed wierceniem rysując linie 45 czy 90st, przechodzącą przez nie, potem otwór i zaznaczyć punkty na tej linii, wkładając podstawkę

Koleżanka ma rację będzie bajzel w kablach, nie wiem jak się składa ta obudowa, ale może warto pomyśleć o zawiasie serwisowym, na dole z tyłu na bocznych ściankach, jakieś śrubki.

Większe rezystory nie będą się mniej grzać tylko więcej przetrzymają, 1.5W to raczej tyle samo ciepła na 10 watowym jaki i na 3W. Jak już zasadziles takie pcb to chociaż powierc w nim otwory wentylacyjne .

Przy takim "montażu" może użyj dla bezpieczenstwa przrwodow silikonowych na 180st, na pewno coś masz w wojskowych zapasach

Przy 1mm blasze na obudowie może lepiej by wyglądały podstawki montowane od spodu.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Ja tutaj na Forum nie będę się tłumaczyć dlaczego mi to nie wychodzi.
Obudowa składa się na 4 śruby z boku.
Otwornice mam ale mam tylko wkrętarkę, nie tykam się narzędzi ojca, może i kupię prawdziwą wiertarkę.
Co do rezystorów, to te oddaliłem od PCB jak to robiono w starych telewizorach lampowych.
Przewody silikonowe.....no ja stosuję koszulkę z PTFE, w niej zwykłe przewody, do anod lamp PL500 przewody pójdą w koszulki szklano-olejowe .
Wiem, że podstawki pod lampy by wyglądały lepiej od spodu, a jeszcze lepiej byłoby zastosować PCB, tylko, że nie umiem tego projektować, mój kontakt z PC był dopiero w 20 urodziny
W poprzednim wzmacniaczu były te koszulki, to wężyk PTFE Filotex, to kilkanaście kV wytrzyma.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Jeszcze pytanie do Kolegi onyx1944......tymi otwornicami wiercisz "z łapy" wiertarką ręczną czy na statywie?
Bo ja to cudo kupiłem.....niestety zęby łapią po bokach i krzywią otwory.
Otwornice za około 120-140zł czy może droższe.....te co mam, niestety g... warte, wiertło stopniowe okazuje się o niebo lepsze przy takim otworze.
A podstawki są ceramiczne i miały być widoczne, dlatego ta chińska noval też jest tak zamontowana.
A te PCB to i tak się tylko wydaje, że rezystory "leżą" na laminacie.....w rzeczywistości odstają na swoich wyprowadzeniach na 3-4cm, tak było w starych telewizorach i ich część działa do dziś, to w nowych bublach są 5W rezystory na laminacie i "przytulone" do elektrolitów, kilka zasilaczy z TV LCD naprawiłem i przez taki montaż to się psuło.
Więc nie trzeba wiercić dziur w laminacie.
A co do przewodów
Zrzut ekranu z 2025-01-04 18-49-35.png
https://allegro.pl/oferta/wezyk-teflono ... 2697777556
Ani to przegrzać ani przebić wysokim napięciem.....to prawdziwy teflon a nie coś, co go udaje.
Od Kolegi peski_49 kupiłem sporo odpadowego kynaru PTFE i można go przygrzać lutownicą i nic mu nie jest.......za ten nowoczesny topi się jak PVC, bo nim jest izolowany,
A dlatego, że nie potrafię projektować PCB to drutuję.
montaż.jpg
Tu jest ten wężyk a w nim srebrzanka 0,6mm.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W redukcji żarzenia triod jest rezystor 22? Niech Kolega sobie to sprawdzi. :D
ODPOWIEDZ