Witam!
PCB zrobiona i powiercona, udało mi się, bo w nocy nie wiercę Dremelem, za duży hałas.
Na poskładanie tego do kupy potrzeba "trochę" czasu, to nie na "hup-siup" jak dekoder do Amatora, Zodiaka czy jakiegoś radia DIY.
Tylko interesuje mnie tolerancja elementów w filtrach MPX L/P.
Chodzi o te kilka kondensatorów ceramicznych.
Nie mam 300pF a 330pF.
I nie mam 150pF a 100pF i 47pF, czy może być tak to zrobione?
Kondensatory ceramiczne kupowałem w chińskim zestawie za 50zł....były tam głównie wartości do głowic UKF i torów p.cz.
W NRD stosowano powszechnie kondensatory rosyjskie a tam deczko inny typoszereg był.
Podoba mi się taki projekt PCB, bo nie ma marnotrawstwa miedzi na laminacie.....nie jak obecnie, że ścieżka cieńsza od włosa a pady lutownicze łatwo przegrzać.
W pandemii wykonałem kilka urządzeń z książki Nowakowskich, tej co 24 urządzenia do domu szło zrobić(mam jeden tom, nie udało mi się zdobyć drugiego- posiadany mam "po znajomości" z biblioteki liceum, za drobną łapówkę

).
Rysunki z wkładki "prałem" przez progowanie w GIMP a potem robiłem termotransfer, trochę było skrobania nożykiem ale układy ruszyły "od kopa"
Co dekoderów z NRD....Kolego CHOPIN66, nie masz czasem rysunku PCB oryginalnego dekodera na A290D do REMA Toccata 940/2?
Bo ja mam radio z tak zwanych "bubli", tak samo potrzebowałbym głowicę UKF do tego radia, ale tylko przestrojoną lub niegrzebaną, do Toccaty mam sentyment, bo to był mój pierwszy "mocny" sprzęt, niestety szybko upaliłem tam końcówki mocy, radio przywieźliśmy z ojcem ze Starogardu Gdańskiego, zresztą rozpłynęło się też w regionie, rozebrane na części pierwsze niedaleko Jeżewa i Laskowic Pomorskich.
Może ktoś ma rzeczoną głowicę?