Pionier Stereo DSP-102- parę pytań.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Pionier Stereo DSP-102- parę pytań.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
No i jest problem z nowym dekoderem, mam psa ze schroniska(mieszaniec charta) i po włączeniu radia od razu ucieka i popiskuje, jak się wsłuchałem w dźwięk, to niestety jest coś w rodzaju odstraszacza na kuny czy "gwizdka" na psy, po prostu słychać bardzo wysoki dźwięk w tle muzyki/mowy.
Będę musiał zrobić pułapkę MPX, bo inaczej radio będzie nieużywalne :evil:
filtr_MPX.gif
Kolumny od pierwszego Amatora, mimo posiadania jednego, szerokopasmowego głośnika, w pewnej części przenoszą ten ton 19kHz, tor m.cz. tego radia też przenosi, są nowe elektrolity i wyczyszczone styki i potencjometry, UL1401-1405 jak najbardziej przeniosą 19kHz, bo były stosowane w systemach induktofonii(rehabilitacja osób, które noszą aparaty słuchowe), a induktofonia to kilkadziesiąt kHz "nośnej", która jest modulowana sygnałem m.cz.
A czy ktoś z Forum nie posiada czasem filtrów MPX LC od AS-254 czy innego tunera Hi-Fi?
Ja mam prawie 42 lata i słyszę 19kHz....tymczasem był u nas dzieciak, który nie słyszał 10kHz(od antybiotyku do antybiotyku)
Co z tym fantem mam zrobić?
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Proszę mi wybaczyć ale ta pułapka, IMHO tak na oko, to raczej będzie podbijać 19 kHz a nie tłumić. Może warto zrobić symulację?
"Preskaler"
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: czw, 5 grudnia 2024, 21:06 Witam!
No i jest problem z nowym dekoderem, mam psa ze schroniska(mieszaniec charta) i po włączeniu radia od razu ucieka i popiskuje, jak się wsłuchałem w dźwięk, to niestety jest coś w rodzaju odstraszacza na kuny czy "gwizdka" na psy, po prostu słychać bardzo wysoki dźwięk w tle muzyki/mowy.
Będę musiał zrobić pułapkę MPX, bo inaczej radio będzie nieużywalne :evil:
filtr_MPX.gif
Kolumny od pierwszego Amatora, mimo posiadania jednego, szerokopasmowego głośnika, w pewnej części przenoszą ten ton 19kHz, tor m.cz. tego radia też przenosi, są nowe elektrolity i wyczyszczone styki i potencjometry, UL1401-1405 jak najbardziej przeniosą 19kHz, bo były stosowane w systemach induktofonii(rehabilitacja osób, które noszą aparaty słuchowe), a induktofonia to kilkadziesiąt kHz "nośnej", która jest modulowana sygnałem m.cz.
A czy ktoś z Forum nie posiada czasem filtrów MPX LC od AS-254 czy innego tunera Hi-Fi?
Ja mam prawie 42 lata i słyszę 19kHz....tymczasem był u nas dzieciak, który nie słyszał 10kHz(od antybiotyku do antybiotyku)
Co z tym fantem mam zrobić?
Szrot majster pisze: czw, 5 grudnia 2024, 19:43 Witam!
No to zostanie stan obecny....nie umiem projektować PCB :( :( :(
A na druciarstwo i płytki prototypowe nie pójdę przy takim układzie, do tego u mnie są "dwie masy" , nie plus na masie jak Jubilat czy Lutnia
Dzisiaj będziesz miał gotowy pilik do płytki do SD2.6. Tam masz rozwiązanie- filtr twin-t umieszczony w bazach tranzystorów T301 i T302.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

R306 ustawiasz częstotliwość 19k
R331 ustawiasz próg zadziałania automatycznego przełącznika Mono/Stereo
R307 ustawiasz separację
R320 i R326 ustawiasz tłumienie pilota 19k

E- wejście MPX
O - Ręczny przełącznik Mono/Stereo: jeśli w radiu nie przewidziano takiej funkcji to zostawiasz ten punkt nie podłączony
M- pomiar 19K
L i R - wyjścia
1 i 2 - żarówka

Nie wiem do czego tylko służy R302
Zachowałem oryginalną numerację elementów jak na schemacie z linku.

Płytka ma wymiary ok. 7cm x 11,7

Użyłem BC141 i BC161 uwagi na możliwość powiększenia padów do 2,3mm. Bez problemu można użyć 2 x BC547 i BC557

Preskaler pisze: pt, 6 grudnia 2024, 07:44 Proszę mi wybaczyć ale ta pułapka, IMHO tak na oko, to raczej będzie podbijać 19 kHz a nie tłumić. Może warto zrobić symulację?
Bo z tymi wartościami to filtr wycinający 38k- pewnie ze schematu kodera stereo.
https://www.falstad.com/afilter/circuit ... 25+1+-1%0A
Załączniki
Stereo-dekoder-SD2.6 płytka.pdf
(209.29 KiB) Pobrany 20 razy
Stereo-dekoder-SD2.6 warstwa opisowa.pdf
(86.21 KiB) Pobrany 14 razy
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

CHOPIN66 pisze: pt, 6 grudnia 2024, 22:05 Nie wiem do czego tylko służy R302
Dostrojenie tłumienia podnośnej 38kHz.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
Widzę, że styl PCB typowo enerdowski, z tym, że szklany laminat FR-4 nie jest tak szajsowaty jak papierowy w NRD-owskich wynalazkach REMA/Sonnenberg/Robotron.....tam w ogóle masakra, jeszcze większe dziadostwo niż nasze TORAL.
Co do tranzystorów, to mam MASĘ tego....BCxxx i różnych małosygnałowych 3N3904 czy SS8550/SS8050, niby nie "audio" a stosowałem na przykład w preampie Zodiaka i jest OK, radio kupiłem od Kolegi peski_49, odbiornik cierpiał na kupę zwartych elektrolitów ELWA, spaliłem kilka kompletów tranzystorów przedwzmacniacza zanim się kapnąłem o co chodzi :evil:
Żarówki nie ma już....może być LED z rezystorem 1k?
Oprawka była totalnie zaśniedziała i wlutowałem tam białą diodę LED.
Zasilanie jak mam podłączyć?
Plus dekodera to gdzie, masę do masy radia, czy masy końcówek mocy?
Pierwszy raz rozgryzam takiego cudaka, najstarsze radia stereo polskiej produkcji, z jakimi miałem styczność, to od Duet/Amator wzwyż.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szrot majster pisze: pt, 6 grudnia 2024, 22:36 Witam!
BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
Widzę, że styl PCB typowo enerdowski, z tym, że szklany laminat FR-4 nie jest tak szajsowaty jak papierowy w NRD-owskich wynalazkach REMA/Sonnenberg/Robotron.....tam w ogóle masakra, jeszcze większe dziadostwo niż nasze TORAL.
Co do tranzystorów, to mam MASĘ tego....BCxxx i różnych małosygnałowych 3N3904 czy SS8550/SS8050, niby nie "audio" a stosowałem na przykład w preampie Zodiaka i jest OK, radio kupiłem od Kolegi peski_49, odbiornik cierpiał na kupę zwartych elektrolitów ELWA, spaliłem kilka kompletów tranzystorów przedwzmacniacza zanim się kapnąłem o co chodzi :evil:
Żarówki nie ma już....może być LED z rezystorem 1k?
Oprawka była totalnie zaśniedziała i wlutowałem tam białą diodę LED.
Zasilanie jak mam podłączyć?
Plus dekodera to gdzie, masę do masy radia, czy masy końcówek mocy?
Pierwszy raz rozgryzam takiego cudaka, najstarsze radia stereo polskiej produkcji, z jakimi miałem styczność, to od Duet/Amator wzwyż.
Może być LED- jeśli jest to dioda 3 do 5 mm to diodę wstawiasz w miejsce R335 , R336/R2 dajesz 560R- między punktami 1 i 2 oraz bazą i emiterem T303 dajesz zwory.
jeśli dioda jest mocniejsza to lepiej zachować układ z tranzystorem. diodę podłączasz wtedy do punktów 1 i 2
w obu przypadkach z zachowaniem odpowiedniej polaryzacji.
+ dekodera podłączasz do masy radia a minus to minus do masy wzmacniacz.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam1
W kwestii LED-a, to MC1310 może "uciągnąć" nawet żarówkę 75mA.
MC1310_Motorola_elenota.pl.pdf
(3.53 MiB) Pobrany 7 razy
Ale dam tranzystor....były niektóre, z reguły bardzo stare dekodery, które nie dekodowały sygnału MPX, jeśli była przepalona żarówka STEREO.
Nie wiem, czy staruszek MC1305P tak nie miał, zresztą był to strasznie badziewny dekoder, który trzeszczy obecnie na sopranach czy "głoskach syczących", tak samo, jak nasz UL1601, którego wywaliłem ze swojego Amatora 2b stereo.....tam już nie było efektu stereo a był potężny szum i "prryytt" co chwilę.
Dekodery z NRD z plusem na masie to czasy odbiorników na germanie, vide Proxima/REMA Andante/Arietta?
Bo ten układ plusa na masie szalenie rzadko się spotyka obecnie.
A czy tego dekodera, jak już PCB jest, nie szło by założyć do lampowego Oberona stereo?
Dać po prostu ujemne zasilanie względem masy na chassis?
Jutro będę robił PCB, jak się uda, to powiercę, muszę wyszukać wszystkie szpeja do tego, by potem nie wywalać wszystkiego z kartonów :evil:
Potencjometry montażowe jakie?
Typowy raster z PRL-u może być, oczywiście miniaturowe, szeroko spotykane i w krajach RWPG?
Nie mam kodera stereo....da radę zrobić regulację generatorem i oscyloskopem?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szrot majster pisze: pt, 6 grudnia 2024, 23:32 Witam1
W kwestii LED-a, to MC1310 może "uciągnąć" nawet żarówkę 75mA.
MC1310_Motorola_elenota.pl.pdf
Ale dam tranzystor....były niektóre, z reguły bardzo stare dekodery, które nie dekodowały sygnału MPX, jeśli była przepalona żarówka STEREO.
Nie wiem, czy staruszek MC1305P tak nie miał, zresztą był to strasznie badziewny dekoder, który trzeszczy obecnie na sopranach czy "głoskach syczących", tak samo, jak nasz UL1601, którego wywaliłem ze swojego Amatora 2b stereo.....tam już nie było efektu stereo a był potężny szum i "prryytt" co chwilę.
Dekodery z NRD z plusem na masie to czasy odbiorników na germanie, vide Proxima/REMA Andante/Arietta?
Bo ten układ plusa na masie szalenie rzadko się spotyka obecnie.
A czy tego dekodera, jak już PCB jest, nie szło by założyć do lampowego Oberona stereo?
Dać po prostu ujemne zasilanie względem masy na chassis?
Jutro będę robił PCB, jak się uda, to powiercę, muszę wyszukać wszystkie szpeja do tego, by potem nie wywalać wszystkiego z kartonów :evil:
Potencjometry montażowe jakie?
Typowy raster z PRL-u może być, oczywiście miniaturowe, szeroko spotykane i w krajach RWPG?
Nie mam kodera stereo....da radę zrobić regulację generatorem i oscyloskopem?
Dekodery Z NRD z plusem na masie to jeszcze II połowa lat 60 i czasy odbiorników lampowych -dekoder STD-4
Proxima miała dekoder z plusem na masie a Rema Andante/Arietta/Cornet z minusem- użyto po prostu zasilacza symetrycznego :D .
Jak najbardziej da się założyć do Oberona Stereo :D
potencjometr polskie powinny podejść- raster jest od 7x8mm do 5x3mm
Dekoder na A290D z plusem na masie powstał jako ulepszenie Proximy.

Na pinie 10 ustawiasz przy pomocy miernika częstotliwości 19k bez sygnału wejściowego :!: .
Resztę ustawisz woltomierzem na zakresie DC- napięcia masz podane na schemacie
http://funkhiller.de/files/images/schaltbild_sd_2.6.png

Na pinie 2 powinieneś mieć -9,5V
na pinie 3 ustaw -7,5V
na pinie 8 ustaw -10V
Jeśli wszystkie napięcia będą z grubsza zgodne ze schematem to powinieneś mieć poprawnie zestrojony dekoder. :D
Potencjometry od tłumienia ustaw tak aby między ślizgaczem a lewym doprowadzeniem było 2,2k przed wlutowaniem.

Prze symulowałem ten układ filtru i po zmianie kondensatora C315/318 z 300p na 280pF, podaniu na wejście 19k 775mV uzyskałem na wyjściu 6,068mV - tłumienie 42dB przy obciążeniu 47k. Jeśli nie masz 280pF możesz połączyć równolegle 100pF i 180pF- najlepiej jak by miały pojemności zbliżone do katalogowych.

Podaj na wejście dekodera 19k 228mV i zmierz oscyloskopem poziom na wyjściach L i R.

Myślę, że to powinno wystarczyć :D
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

CHOPIN66 pisze: sob, 7 grudnia 2024, 04:28 Na pinie 10 ustawiasz przy pomocy miernika częstotliwości 19k bez sygnału wejściowego :!: .
Lub też szybciej ale mniej dokładnie. Po prostu na "środek" zakresu chwytania PLL przy odbiorze stacji o dobrych walorach jakościowych - np nadajnik PR.
Oczywiście zarówno przy pierwszym jak i przy drugim sposobie regulacji najpierw dekoderowi należy pozwolić się ustabilizować - 15 minut w zupełności wystarczy.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
PCB zrobiona i powiercona, udało mi się, bo w nocy nie wiercę Dremelem, za duży hałas.
A_DEC.jpg
B_DEC.jpg
Na poskładanie tego do kupy potrzeba "trochę" czasu, to nie na "hup-siup" jak dekoder do Amatora, Zodiaka czy jakiegoś radia DIY.
Tylko interesuje mnie tolerancja elementów w filtrach MPX L/P.
SD2.6-plus na masie_MC1310.png
Chodzi o te kilka kondensatorów ceramicznych.
Nie mam 300pF a 330pF.
I nie mam 150pF a 100pF i 47pF, czy może być tak to zrobione?
Kondensatory ceramiczne kupowałem w chińskim zestawie za 50zł....były tam głównie wartości do głowic UKF i torów p.cz.
W NRD stosowano powszechnie kondensatory rosyjskie a tam deczko inny typoszereg był. :D
Podoba mi się taki projekt PCB, bo nie ma marnotrawstwa miedzi na laminacie.....nie jak obecnie, że ścieżka cieńsza od włosa a pady lutownicze łatwo przegrzać.
W pandemii wykonałem kilka urządzeń z książki Nowakowskich, tej co 24 urządzenia do domu szło zrobić(mam jeden tom, nie udało mi się zdobyć drugiego- posiadany mam "po znajomości" z biblioteki liceum, za drobną łapówkę :lol: :lol: ).
Rysunki z wkładki "prałem" przez progowanie w GIMP a potem robiłem termotransfer, trochę było skrobania nożykiem ale układy ruszyły "od kopa"
Co dekoderów z NRD....Kolego CHOPIN66, nie masz czasem rysunku PCB oryginalnego dekodera na A290D do REMA Toccata 940/2?
Bo ja mam radio z tak zwanych "bubli", tak samo potrzebowałbym głowicę UKF do tego radia, ale tylko przestrojoną lub niegrzebaną, do Toccaty mam sentyment, bo to był mój pierwszy "mocny" sprzęt, niestety szybko upaliłem tam końcówki mocy, radio przywieźliśmy z ojcem ze Starogardu Gdańskiego, zresztą rozpłynęło się też w regionie, rozebrane na części pierwsze niedaleko Jeżewa i Laskowic Pomorskich.
Może ktoś ma rzeczoną głowicę?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szrot majster pisze: sob, 7 grudnia 2024, 18:01
Co dekoderów z NRD....Kolego CHOPIN66, nie masz czasem rysunku PCB oryginalnego dekodera na A290D do REMA Toccata 940/2?
Możesz dać 330 pF i 100pF+47pF, trzeba zmienić wartość jednego z rezystorów 56k w filtrze na 47k.
Mam serwisówke do Rema 940/2- jest tam wzór płytki obu wersji dekodera na A290D.
Toccata_940-2_Su[1].pdf
(5.12 MiB) Pobrany 11 razy
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Na razie wlutowałem części, które tyczą się samego układu scalonego, nie miałem PR-ka 2,5M, wlutowałem rezystor 3M i PR-ek 500k.

Kondensator 560pF zrobiłem z 220pF+330pF.
Jutro ogarnę resztę PCB, o ile czas pozwoli.... siedzą mi nad głową w kwestii świątecznych porządków :evil: :evil:
Muszę za dnia przejrzeć PCB, czy nie zrobiłem gdzieś zwarcia. :!:
Toccata ma dekoder w jednym kawałku, problem taki, że u mnie brakuje automatyki wyciszania.
Kondensatory i rezystory posiadam, tylko który rezystor zmienić na 47k?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Rezystory R324 i R318 mają mieć 47k :D
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Na płytce stereo dekodera za próg zadziałania stereo odpowiada T303(SC239) , R333(33k) , R334(22k) i D301(SAY30)

Na schemacie masz zaznaczone na czerwono obwody związane z automatyką wyciszenia - na zielono z automatyką progu zadziałania stereo.

Musisz przejrzeć wszystkie płytki czyli pośrednią FM, pośrednią AM , płytkę programatora.
Załączniki
Rema.pdf
(4.32 MiB) Pobrany 6 razy
ODPOWIEDZ