Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
To jest niestety bełkot i to szkodliwy dla początkujących. Sugeruje bowiem, że zachodzi tam jakieś sterowanie sygnałem w siatce drugiej.
Jak to czasami? Przecież to zupełnie normalne we wtórniku pentodowym o dużej amplitudzie sygnału wyjściowego (większej niż potrzebny spadek napięcia na R2). Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, nie ma tam żadnego bootstrapu czy jakiegokolwiek sprzężenia zwrotnego na siatkę ekranującą. Na siatce ekranującej względem katody nie ma żadnego sygnału i pełni ona tam wyłącznie rolę ekranu. Odejmij sobie górny oscylogram (napięcie na siatce 2) i dolny (napięcie na wyjściu). Dostaniesz jedynie napięcie stałe, constans, bez względu na wysterowanie.
W zasadzie jej użyteczność w stopniu wejściowym jest żadna i ma same wady. Jedynie chwilowo zajmuje to ,,pierwsze,, miejscecirrostrato pisze: ↑wt, 10 grudnia 2024, 12:47 6N7S niezwykle rzadko stosowana lampa (przypadkiem mam NOS-y przez przez chwilową pomroczność jasną...), obecnie (zresztą od zawsze) tania https://sklep.lampyelektronowe.pl/?1944 ... -wyprzedaz. Pozdrawiam.
Małe wzmocnienie, mikrofonuje jak cholera i jak to ruski produkt trzeszczy od czasu do czasu. A przy prądzie anodowym rzędu 1 mA przy potrzebnych amplitudach zapewne zniekształca ponad wymagania. Miałem takie pod ręką, ale ten projekt wymaga jednak lepszych jakościowo i zapewne zastosowanie 6H8C {bardziej odpowiednich} może okazać się też porażką. Tylko 6NS7 pasowałyby jako klasyki.
Sprawdziłem 10 szt i wszystkie są marne w większym lub mniejszym stopniu. Wymieniałem elementy bierne, ale to nie to. Wzmocnienie mierzone każdego stopnia w układzie {bez USZ} napisane jest u dołu schematu. Trzy stopnie {bez USZ!} nie da rady wysterować do pełnej mocy.
To nie jest układ końcowy, zoptymalizowany, lecz eksperyment w którym wszystko można zmienić. Nawet wywalić GU81 i zrobić PP na GU50 {po sezonie grzewczymOla Boga pisze: ↑wt, 10 grudnia 2024, 17:28 A ja trochę nie rozumiem użycia dwóch GU50 w stopniu sterującym, skoro stopień mocy jest sterowany przez kondensator, a wiec bez prądu siatki.
Czy pojemność lampy mocy jest aż tak duża, że poprzedni stopień musi mieć 30mA prądu spoczynkowego?
Z przeciwsobnego stopnia na GU50 można chyba wydłubać więcej, niż 30W bez wielkiego wysiłku...