Bo to jest, panie, TV lampowy !

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Bo to jest, panie, TV lampowy !

Post autor: Marcin K. »

Potwierdzam kiepskość ruskich kineskopów serii A50/A61W...
Mam TV Nefryt. Wymianie wymagały kondensatory papierowe (te bursztynowe) oraz kineskop. Pech chce, że siedzi tam 531QQ coś tam (?) prod. czeskiej Tesli. Całe szczęście miałem taki kineskop z Tesli Lotos, która to była delikatnie starsza od rodzimego Nefryta.
Czy powodem szybszego zużycia się kineskopu w krajowym TV mogła być winna konstrukcja układu elektronicznego samego TV czy tez poprostu Lotos był rzadziej użytkowany?
Czołem!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Marcin K. pisze:Potwierdzam kiepskość ruskich kineskopów serii A50/A61W...
Mam TV Nefryt. Wymianie wymagały kondensatory papierowe (te bursztynowe) oraz kineskop. Pech chce, że siedzi tam 531QQ coś tam (?) prod. czeskiej Tesli. Całe szczęście miałem taki kineskop z Tesli Lotos, która to była delikatnie starsza od rodzimego Nefryta.
Czy powodem szybszego zużycia się kineskopu w krajowym TV mogła być winna konstrukcja układu elektronicznego samego TV czy tez poprostu Lotos był rzadziej użytkowany?
Czołem!
A nikt nie pomyslał ze te TV były żarzone szeregowo i często niedożarzone? A np taka lampa PCL805 głupiala a w innym TV w innym mieszkaniu pracowała poprawnie albo po podlaczeniu TV pod stabilizator usterka znikala ? Nie mozna wszystkiego zwalać na "komune"
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Ale się uczepili tej komuny.
A te "cienkoszyjne" kolorowe kineskopy, Philipsa itp. to co - cudowne jakieś były?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

gustaw353 pisze:Ale się uczepili tej komuny.
A te "cienkoszyjne" kolorowe kineskopy, Philipsa itp. to co - cudowne jakieś były?
A i cudowne sie zdarzały. Ja kiedy dawno dawno temu (92 rok) kupilem Oriona 21" wlasnie z cienką szyjką Philipsa, u mnie pracował kolo 6 lat bezawaryjnie, potem spzredalem i działa nadal do dziś i ma się wyśmienicie, zaś taki sam model oriona u syna kupiony rok pózniej ale z grubszą szyjką dawno padl..I gdzie tu reguła ?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Marcin K. pisze: Czy powodem szybszego zużycia się kineskopu w krajowym TV mogła być winna konstrukcja układu elektroniczneg
Nie tyle konstrukcja co ingerencja domowych majsterklepków (przezarżenie).
Boguś pisze:wlasnie z cienką szyjką Philipsa, u mnie pracował kolo 6 lat bezawaryjnie, potem spzredalem i działa nadal do dziś i ma się wyśmienicie, zaś taki sam
Jako że były rzadziej stosowane to trudno wydawać jednoznaczną opinię na podstawie kilkudziesięciu sztuk z którymi miałem do czynienia. W ubiegłym tygodniu z bólem serca rozwaliłem ostatnią sztukę zachomikowaną z kilkunastu rozebranych TV różnych marek gdzie wszystko padło a kinole te były jak żyleta.
ODPOWIEDZ