Wzmacniacz GI30_T+6Z52P_T=15W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Wzmacniacz GI30_T+6Z52P_T=15W
Ten LH0002 jest tam zupełnie nie potrzebny. Rezystor antyparazytowy skutecznie odizoluje wyjście wzmacniacza operacyjnego od pojemności bramki. Zresztą oscylacje w zasilaczach biorą się w większości z niestabilności całej pętli a nie samego wzmacniacza. A co do reszty, poszukaj w dziale Wspomaganie układów lampowych zasilacza autorstwa RomkaD.
Witam.
Po wymianie przewodu pomiarowego wszystko wygląda bardzo dobrze, porównanie dla różnych pojemności kondensatorów włączonych równolegle z diodami w prostowniku: Piotr
Po wymianie przewodu pomiarowego wszystko wygląda bardzo dobrze, porównanie dla różnych pojemności kondensatorów włączonych równolegle z diodami w prostowniku: Piotr
-
- 2500...3124 posty
Bardzo ciekawe wyniki. Potwierdzają moje obserwacje, że kondensatory równolegle do diod prostowniczych w zdecydowanej większości przypadków nie są konieczne, często nawet pogarszają sprawę. Nie masz przypadkiem pod ręką diod "soft recovery"?
PS Dobrym zwyczajem przy takich pomiarach jest pokazanie jaki jest przebieg widma ze zwartym wejściem, żeby wiedzieć jaka jest "podłoga" szumu użytego sprzętu.
PS Dobrym zwyczajem przy takich pomiarach jest pokazanie jaki jest przebieg widma ze zwartym wejściem, żeby wiedzieć jaka jest "podłoga" szumu użytego sprzętu.
Czołem.
Ktoś dysponuje może wynikami pomiarów, które pozwoliłyby jakoś zrozumieć te zależności (jaka pojemność kondensatorów bocznikujących diody prostownika jest optymalna w danych warunkach, od czego jest to zależne...)?
Pozdrawiam
Romek
Ciekaw jestem od czego to zależy. Być może obecność kondensatorów bocznikujących diody pogarsza w niektórych sytuacjach poziom zaburzeń w paśmie akustycznym, ale ogólny poziom zakłóceń, również w zakresie częstotliwości radiowych AM jest wówczas niższy niż w układach pozbawionych tych kondensatorów?

Ktoś dysponuje może wynikami pomiarów, które pozwoliłyby jakoś zrozumieć te zależności (jaka pojemność kondensatorów bocznikujących diody prostownika jest optymalna w danych warunkach, od czego jest to zależne...)?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Witam.
Zastosowane diody to BYW95D, nie mam jak zrobić testu ze zwartym wejsciem, bo przez małe zawarcie został ominiety kondensator separacyjny i karta poszła z "dymem", mam tylko zdjęcie przy wyłączonym zasilaniu.
Piotr
Zastosowane diody to BYW95D, nie mam jak zrobić testu ze zwartym wejsciem, bo przez małe zawarcie został ominiety kondensator separacyjny i karta poszła z "dymem", mam tylko zdjęcie przy wyłączonym zasilaniu.
Piotr
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów-Ekspertów:
wprawdzie nie jestem ze wsi (vide wzmianka wcześniej:-)),
ale z nowego miasta pod średniowieczną wsią
(jest takowe u nas:-)), ale pozwolę sobie zadać a propos
meritum kilka pytań, może -infantylnych dla eksperta,
ale chciałbym, aby i mniej doświadczeni i młodsi Koledzy,
którzy tu po nas (oby) "przejmą pałeczkę", zanim lampy
nie odejdą do niebytu, poznali na te pytania odpowiedź.
Widziałem tu podwójne lampy PA w.cz.we wzmacniaczu mocy m.cz.
Jak zachowują się dla m.cz. te z nich,które posiadają
wewnętrzne kondensatory kompensacyjne w bańce?
Temat interesuje mnie m.in. dlatego, że chciałbym np.
zastąpić ELL80 lampą QQE02/5, która takowe kondensatory
wg schematu posiada. I ma pozostałe parametry zbliżone.
Jest też wzmianka o lampach GI (impulsowych) jako wzmacniających
moc m.cz.
Oraz - o kilowoltach i amperach w impulsie.
O ile niższą moc ciągłą można bezpiecznie uzyskiwać z tych lamp
dla m.cz.?
Nie chodzi mi tu o zagadnienia ekonomii zasilania,zastrzegam,
bo z postu wynika,że kryterium estetyczne odgrywa tutaj także ważną rolę.
W innym poście wzmiankowałem dzisiaj o tanich lampach impulsowych
w.cz. ML-7698, odpowiedniku 2C39 i 6264A.
Wracam do tego tematu tutaj z powyższym pytaniem.
Poproszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
wprawdzie nie jestem ze wsi (vide wzmianka wcześniej:-)),
ale z nowego miasta pod średniowieczną wsią
(jest takowe u nas:-)), ale pozwolę sobie zadać a propos
meritum kilka pytań, może -infantylnych dla eksperta,
ale chciałbym, aby i mniej doświadczeni i młodsi Koledzy,
którzy tu po nas (oby) "przejmą pałeczkę", zanim lampy
nie odejdą do niebytu, poznali na te pytania odpowiedź.
Widziałem tu podwójne lampy PA w.cz.we wzmacniaczu mocy m.cz.
Jak zachowują się dla m.cz. te z nich,które posiadają
wewnętrzne kondensatory kompensacyjne w bańce?
Temat interesuje mnie m.in. dlatego, że chciałbym np.
zastąpić ELL80 lampą QQE02/5, która takowe kondensatory
wg schematu posiada. I ma pozostałe parametry zbliżone.
Jest też wzmianka o lampach GI (impulsowych) jako wzmacniających
moc m.cz.
Oraz - o kilowoltach i amperach w impulsie.
O ile niższą moc ciągłą można bezpiecznie uzyskiwać z tych lamp
dla m.cz.?
Nie chodzi mi tu o zagadnienia ekonomii zasilania,zastrzegam,
bo z postu wynika,że kryterium estetyczne odgrywa tutaj także ważną rolę.
W innym poście wzmiankowałem dzisiaj o tanich lampach impulsowych
w.cz. ML-7698, odpowiedniku 2C39 i 6264A.
Wracam do tego tematu tutaj z powyższym pytaniem.
Poproszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
Ostatnio zmieniony pt, 30 czerwca 2023, 21:11 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Ja mogę powiedzieć o lampach GU72, GU81, GU29, GI30, GU17, 6P41S wszystkie w połączeniu triodowym i jedym słowem "super" lampy.
Kupiłem kartę Tascam US122L, może koledzy się o niej wypowiedzą, następna sprawa to przewód pomiarowy i tu pytanie do kolegi Romekd o instrukcję budowy odpowiedniego przewodu (dzielnik, kondensator, przewód itd).
https://tascam.com/downloads/tascam/312 ... _E_Web.pdf
Pozdrawiam.
Piotr
Ja mogę powiedzieć o lampach GU72, GU81, GU29, GI30, GU17, 6P41S wszystkie w połączeniu triodowym i jedym słowem "super" lampy.
Kupiłem kartę Tascam US122L, może koledzy się o niej wypowiedzą, następna sprawa to przewód pomiarowy i tu pytanie do kolegi Romekd o instrukcję budowy odpowiedniego przewodu (dzielnik, kondensator, przewód itd).
https://tascam.com/downloads/tascam/312 ... _E_Web.pdf
Pozdrawiam.
Piotr
-
- 2500...3124 posty
Zasadniczo dodanie pojemności zmniejsza częstotliwość oscylacji, ale już nie koniecznie ich amplitudę. Próbowałem się temu kiedyś eksperymentalnie przyjrzeć, ale wniosek był taki, że zależności są skomplikowane, jak to zwykle z EMC bywa. Indukcyjność rozproszenia i główna, rezystancja uzwojeń, pojemność kondensatora i jego ESR, wszystko po trochę wpływa i najlepiej elementy tłumiące zakłócenia dobierać indywidualnie. Niestety nie miałem wtedy pod ręką diod soft recovery ani diod Schottky'ego z węglika krzemu. Skoro masz źródło czystego napięcia 230 Vac to może mógłbyś się temu przyjrzeć?Romekd pisze: ↑czw, 29 czerwca 2023, 14:28 Czołem.Ciekaw jestem od czego to zależy. Być może obecność kondensatorów bocznikujących diody pogarsza w niektórych sytuacjach poziom zaburzeń w paśmie akustycznym, ale ogólny poziom zakłóceń, również w zakresie częstotliwości radiowych AM jest wówczas niższy niż w układach pozbawionych tych kondensatorów?![]()
Pozdrawiam
Romek
Czołem.
Wielokrotnie w różnych sprzętach obserwowałem zakłócenia wprowadzane przez prostownik, które przedostawały się do obwodów sygnałowych wzmacniaczy m.cz. i tunerów radiowych (wchodziły nawet w pasma AM odbiornika). Dodanie równoległych z diodami kondensatorów przeważnie rozwiązywało problem. Może rezystor (lub dławik) włączony między wyjście mostka i doprowadzenie dodatnie kondensatora w filtrze RC? Albo rezystor (dławik) w obwodzie zasilania mostka prostowniczego lub jakiś transformator sprzęgający układ zasilania z miernikiem zakłóceń, tętnień i szumów?
Pozdrawiam
Romek
A masz może jakiś pomysł na pomiar tego typu zaburzeń. Zastanawiam się jakby to praktycznie wykonać...Einherjer pisze: ↑ndz, 2 lipca 2023, 17:51 (...)
Zasadniczo dodanie pojemności zmniejsza częstotliwość oscylacji, ale już nie koniecznie ich amplitudę. Próbowałem się temu kiedyś eksperymentalnie przyjrzeć, ale wniosek był taki, że zależności są skomplikowane, jak to zwykle z EMC bywa. Indukcyjność rozproszenia i główna, rezystancja uzwojeń, pojemność kondensatora i jego ESR, wszystko po trochę wpływa i najlepiej elementy tłumiące zakłócenia dobierać indywidualnie. Niestety nie miałem wtedy pod ręką diod soft recovery ani diod Schottky'ego z węglika krzemu. Skoro masz źródło czystego napięcia 230 Vac to może mógłbyś się temu przyjrzeć?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Szczerze mówiąc to bym podłączył po prostu wyjście prostownika do analizatora widma. Ewentualnie filtrowałbym górno-przepustowo wyjście.
Bardzo dobry pomysł z tymi zasilaczami, zakupiłem kilka, ale później zainteresowałem się "sprzedającym", okazało się ze ma własny sklep internetowy, a w nim jeszcze tańsze zasilacze przydatne do żarzenia, nawet trochę mocniejsze: https://zasilacze24.pl/zasilacze/deskto ... A-070343TI ,zakupiłem, wykonanie równie solidne jak tych 6,5V, płytka tych samych wymiarów, polecam.rufus74pz pisze: ↑pt, 9 czerwca 2023, 17:32 Witam.
Jeżeli ktoś potrzebuje tani zasilacz żarzenia 6.5V to polecam:
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-lado ... 6474475214
Wstawiam pomiar zasilaczy pod obciążenim, LM317 i ww.
LM317.png
Zasilacz_ob.png
Tak wygląda bez "opakowania", dołożony kondensator 4700uF
IMG_0312.JPG
Piotr
Witam.
Wzmacniacz prawie gotowy, jutro zrobię pomiary, a na obecną chwilę pomiary wzmacniacza PSE4P1L w triodę przy mocy 4W (czyli max) w zależności od "rodzaju" obciązenia, karta pomiarowa to Focusrite Scarlett 2i4. Piotr
Wzmacniacz prawie gotowy, jutro zrobię pomiary, a na obecną chwilę pomiary wzmacniacza PSE4P1L w triodę przy mocy 4W (czyli max) w zależności od "rodzaju" obciązenia, karta pomiarowa to Focusrite Scarlett 2i4. Piotr
-
- 2500...3124 posty
Ciekawe, mierzyłeś rezystancję wyjściową?
Nie, ale będzie trzeba.
Rezystancja wyjściowa wynosi 1,2 oma.