Remont TV Turkus

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

EF22
25...49 postów
25...49 postów

Re: Remont TV Turkus

Post autor: EF22 »

Alek pisze: czw, 13 kwietnia 2023, 17:42 Jeśli masz uszkodzone transformatory generatora ramki, nie wyrzucaj ich. Przyjdzie dzień, że trzeba będzie je przewinąć. Ja chyba nie mam uszkodzonych, ale nie bałbym się tego przewijać. Drut o grubości 0,09 mm nie jest wcale taki straszny. Jeszcze 0,05 daje się nawijać ręcznie, o ile się jest uważnym i cierpliwym.
To ja będę mieć conajmniej 2 takie transformatory TGRB (Transformator Bloking Generatora Ramki) .
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Po kolei, mój przyrząd do regeneracji kineskopów to model RW-12, produkcja krajowa
RW-12.jpg
Ma on przeróbkę po poprzednim właścicielu na górnej pokrywie dorobione złącze DB9 męskie pod które podłączmy zestaw rożnych końcówek do kineskopów
końcówki.jpg
Jest też opis poprzedniego właściciela i opis która końcówka z napisanym nr do jakiego kineskopu jest dedykowana, obejmuje to pasmo wszystkich polskich kineskopów monochromatycznych i kolorowych, oraz sporą gamę zagranicznych, skan kserówki i oryginalnej instrukcji w załącznikach, pliki pdf. do tego jest dużo karteczek z opisami lamp kineskopowych, różne rachunki i faktury zakupów, urządzenie kupiłem dawno temu na alledrogo i poprzedni właściciel sprzedał mi cały pakiet.

Według nalepki na tylnej ściance i instrukcji serwisowej w moim turkusie powinien siedzieć kineskop MW-43-69
kineskop.jpg
Jaki siedzi nie wiem, przy włączaniu na żarzeniu jest napięcie 12V, potem spada do 3V, i jak wystartują wszystkie lampy pływa pomiędzy 3 a 11V, jedyne noty jakie mam od kineskopu MW43-69 to nota Philipsa która nic nie mówi o napięciu żarzenia i druga od kineskopu MW43-69Z która twierdzi że żarzyć napięciem 6,3V i nią się sugerowałem, noty w załącznikach, może faktycznie coś świruje na obwodach żarzenia i kineskop ma za małe napięcie, przez co nie ma obrazu, jestem zdezorientowany, układ telewizora jest przywrócony do tego z instrukcją serwisową, a było w im mnóstwo zmian i przeróbek. Głos mam, obraz słaby i nie ostry ledwo widoczny w ciemnym pomieszczeniu, a oscylogramy w torach V i H pokrywają się z instrukcją serwisową, napięcia wszystkie na lampach i kineskopie w normie, WN na anodzie kineskopu także OK, siatka obrazu nie pokrywa dolnej części ekranu, ale nie ustawiałem jeszcze porządnie pułapki jonowej, może to jest problemem, może coś innego, jestem otwarty na wszystkie sugestie. Dodam że magnesy na cewkach V/H od regulacji pułapki, wyglądają mizernie, są ponadkruszane i popękana obudowa, może to jest problem.
Załączniki
ksero RW12.pdf
(3.05 MiB) Pobrany 72 razy
orginał RW12.pdf
(9.53 MiB) Pobrany 65 razy
MW43-69Z.pdf
(147.56 KiB) Pobrany 52 razy
MW43-69.pdf
(40.58 KiB) Pobrany 58 razy
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

No to zdjęcia chasis
2.jpg
TV włączony
1.jpg
Pracujący kineskop
8.jpg
Praca prostownika WN EY86
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Przybliżenie na lampę
6.jpg
7.jpg
Ogólny widok na kineskop
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Napięcie żarzenia radzę sprawdzić przyrządem wychyłowym. Kineskop masz marny i to wiemy na 100%. Zastanawia mnie, dlaczego w Turkusie masz kineskop 17'', skoro powinien być 14''. Buda jest podwyższana?
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeszcze o przyrządzie do regeneracji kineskopów. U mnie nie było schematu i wartości elementów ani suplementu z kineskopami. Natomiast są dwie strony opisu, który momentami jest dla mnie nie do zniesienia :x
Załączniki
regenerator1.jpeg
regenerator2.jpeg
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Coś mi się tutaj nie zgadza... to jest 17 calowy kineskop? To jest jakiś przerobiony stolarsko telewizor? Chassis jest od Turkusa?
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Żeby stwierdzić czy to chassis ma jakieś usterki trzeba włożyć tam jakiś normalny sprawny kineskop i wtedy można się zastanawiać nad jakością wizji.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Kineskop jest na 100% 14 calowy buda w oryginale, to co podesłałem to zdjęcia tylnej ścianki, dla nie dowiarkow że jest 14 calowy mogę jutro zmierzyć przekątną i podesłać zdjęcie z pomiaru, tylna ścianka i obudowa są oryginalne, zachowały się na niej karteczki z fabryki, ale telewizor był grzebany, nie wiem dlaczego na tylnej ściance jest nalepka z w/w modelem kineskopu, ale podesłałem to co miałem, czy kineskop w tv jest od nowości nie wiem zostały na nim tylko ślady po nalepkach, nie dochowala się żadna, TV kupiłem dawno temu, mocno pordzewiałe chasis rozklejona obudowa która sklejałem, widać było że przebywał albo w wilgotnej piwnicy lub na strychu, względnie w jakimś budynku gospodarczym, w wilgoci. Nie wiem jaki siedzi w końcu tam kineskop, jestem zdezorientowany, zrobiłem pomiar starym poczciwym Lavo i jakimś wychylowym niemieckim, oba twierdzą że kineskop zasilany jest napięciem 11V, miernik cyfrowy gupieje, więc moja regeneracja jest przekłamana, jutro przelutuje kable w wtyczce od hetera na 12V i powtórzę test, zaraz zajrzę do instrukcji serwisowej tam chyba też jest napisane że w TV montowano kineskop MW49-63 ale ręki nie dam sobie uciąć co mogę rzec postaram się jutro dokładnie obfotkować chasis, zmierzyć przekątną ekranu, widać że na Podlasiu bo z tamtad pochodzi telewizor Zuriciarze mieli pomysły na naprawy.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Kineskop musi mieć żarzenie 300 mA, a stąd wynika potrzebne napięcie. :D
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zdjęcia wyrzutni wskazują, że kineskop, jaki tam jest zamontowany to 35MK1. Jeśli bowiem dobrze widzę anodę, to jej koniec od strony katody jest zaokrąglony, a kineskop nie ma wyprowadzonej siatki ostrości. Tak właśnie wygląda wyrzutnia kineskopu 35MK1. Napięcie żarzenia tej lampy to 12,6V:

http://www.pwl.mikrokontroler.pl/lampy_ ... /35mk1.htm

Można stąd domniemywać, że zarówno pomiar jak i regeneracja były zatem oszukane, ale to by musiał wykazać pomiar napięcia żarzenia w urządzeniu do regeneracji. Jeśli bowiem pomiar był robiony przy 6,3V, miernik miał prawo wskazać zero, a regeneracja mogła się nie udać. Miernik ten stwarza możliwość badania i regeneracji kineskopów z napięciem żarzenia 12,6V (tak mają kineskopy "Welowskie" A31-310W i im podobne), ale trzeba wykorzystać przewody h1 i h3. W moich adapterach tam w żarzeniu dla 6,3V jest rezystor szeregowy drutowy 2,7 oma/5W. Dla 12,6V też jest chyba jakiś rezystor, ale na razie mnie to nie interesowało. Tak mam odziedziczone po poprzednim właścicielu.

Karteczka przyklejona na ściance tylnej telewizora "wprowadza niepotrzebnie ruch sempiterny". Mówiąc bez ogródek, karteczka nie mówi prawdy: Kineskop MW43-69 (a nie 49-63 :!: ) byłby kineskopem 17'', a kineskop ewidentnie jest 14'', co widać po jego sylwetce na chassis. Karteczka pochodzi raczej z telewizora "Belweder" w wersji 17''.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję Alku za podpowiedź, pomiar miernikiem wychylowym potwierdza twoją opinię, dlatego jutro powtórzę test kineskopu, być może tylna ścianka pochodzi od innego TV, tego nie wiem, lub w fabryce pomylono i przyklejono niewłaściwą karteczkę, to już zostanie tajemnicą, jeżeli kineskop nie ożyje napewno Ci go dostarczę do twoich eksperymentów, tym bardziej że za około 1,5 mesiaca mam wizytę z synem u lekarza w Warszawie na Woli, jak coś to się dogadamy, w sobotę przytargam kineskop z jakiegoś Neptuna, niestety też nie ma karteczki zrobię zdjęcia napewno jest 14" jak będziesz, w stanie stwierdzić co to za model wrzucę go na tester gdyby i ten okazał się trupem to i ten ci przywioze. Nie ukrywam że gromadzę kineskopy i kilkanaście różnych różniastych z Polskich TV leży na półce, musiałbym je pomierzyć i co już pdniete a będzie cię interesować to podrzucić, może tobie uda się im dać nowe życie.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zrobiłem jeszcze próbę na niesprawnym 35MK1, chyba z przerwanym doprowadzeniem katody. Eksperyment wskazuje, że szeregowy rezystor żarzenia powinien mieć w tym przypadku wartość 5 omów, a żarzenie podajemy między h1 i h3.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Szanowni koledzy zgłupiałe, jestem zdezorientowany, nie mam pomysłów co dalej, zgodnie z tym co napisał Alek mój kineskop ma zasilanie 12,6V a jest to 35MK1 a nie jak na karteczce MW43-69 z żarzeniem 6,3V, jak uważałem wcześniej, więc podłączyłem dziś jeszcze raz regenerator kineskopów, w celu powtórnej diagnostyki kineskopu i miłe zaskoczenie a zarazem totalna dezorientacja
1.jpg
Jednak kineskop miewa się bardzo dobrze, poprawiłem luty przy wtyczce od lampy kineskopowej i teraz każdy miernik pokazuje napięcie żarzenia 11-11,5V, ale obrazu brak, to znaczy nieostry, ledwo widoczny w ciemnym pomieszczeniu, do tego coraz większy ciemny pas w kształcie litery U od dołu ekranu niereagujący na regulację szerokości obrazu, ani na regulację magnesów pułapki jonowej, na próbę założone cewki odchylające z neptuna C 1441, i objaw ten sam, jeszcze raz sprawadzone WN, miernik twierdzi że teraz jest 12,7kV. zadam dziwne pytanie, jakie będą objawy nieprawidłowej pracy wzmacniacza wizji lub samego detektora wizji, niby diody są OK, ale pytam teoretycznie, nie wiem za co się łapać, to jest jakieś głupie mało oczywiste uszkodzenie które robi niezły bałagan.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A ja bym sprawdził, czy nie ma upływności grzejnik- katoda. Tym przyrządem można stwierdzić chyba obecność zwarć. Nie dość na tym, proponuję jeszcze wcześniej zewrzeć siatkę pierwszą z katodą. Może to pozwoli częściowo rozwiać wątpliwości.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Na razie trzeba zmierzyć napięcia na podstawce kineskopu, zewrzeć na krótko katodę z siatką pierwszą i zobaczyć czy coś się zmieni.
Skoro jest wysokie napięcie prawidłowe.
Na ten moment szukanie usterki w układzie wizji jest niecelowe.
ODPOWIEDZ