6SN7 - nietypowe żarzenie lamp preampu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: 6SN7 - nietypowe żarzenie lamp preampu
Witam,
W załączniku przedstawiłem fragment karty katalogowej lampy GZ34 z poprawnie wyciągniętą z wykresu prognozą napięcia na wejściu filtru pojemnościowego.
Po wzięciu pod uwagę spadku napięcia na oporze dławika (11 V) wychodzi 365 V, czyli niemal dokładnie to, co da się odczytać z wykresu.
Pozdrawiam,
Jakub
W załączniku przedstawiłem fragment karty katalogowej lampy GZ34 z poprawnie wyciągniętą z wykresu prognozą napięcia na wejściu filtru pojemnościowego.
Po wzięciu pod uwagę spadku napięcia na oporze dławika (11 V) wychodzi 365 V, czyli niemal dokładnie to, co da się odczytać z wykresu.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Czyli faktycznie źle interpretowałem dane z wykresu
Trzeba się jeszcze podszkolić...

My home recording:
https://www.youtube.com/watch?v=OPcBq4MAV50
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Wstawiłem taki kondensator międzystopniowy (0.33uF/600V zgodnie ze schematem). Kondensator ma katalogowo maksymalną temperaturę pracy 85 st. C.

Tak wygląda po kilkudziesięciu godzinach pracy w temp. nie przekraczającej 55 st.C w obudowie - temperatura zmierzona wewnątrz obudowy termoparą typu T i miernikiem UNI-T. Chyba producent naciąga parametry, bo plastikowa otoczka kondensatora pomarszczyła się i nieładnie skurczyła. Spodziewałbym się większej trwałości po takim kondensatorze

Tak wygląda po kilkudziesięciu godzinach pracy w temp. nie przekraczającej 55 st.C w obudowie - temperatura zmierzona wewnątrz obudowy termoparą typu T i miernikiem UNI-T. Chyba producent naciąga parametry, bo plastikowa otoczka kondensatora pomarszczyła się i nieładnie skurczyła. Spodziewałbym się większej trwałości po takim kondensatorze

My home recording:
Cześć,
Projektuję zasilacz do wzmacniacza PP 2x EBL21 (podobna do EL84) + ECH21 jako wzmacniacz wstępny (heptoda) i inwerter (trioda) oraz podwójna trioda 7N7 w regulatorze barwy na wejściu.
Planuję zastosować podniesienie napięcia żażenia o kilkadziesiąt V ponad napięcie katody - tak jak w pierwszym wątku. Ale mam dylemat.
Czy podnosić je tylko dla preampu czy można również dla pentod końcowych?
Maksymalne napięcia pomiędzy katodami a włóknem żażenia
EBL21 - 50V
ECH21 - 50V
7N7 - 90V.
Z góry dziękuję za pomoc
Projektuję zasilacz do wzmacniacza PP 2x EBL21 (podobna do EL84) + ECH21 jako wzmacniacz wstępny (heptoda) i inwerter (trioda) oraz podwójna trioda 7N7 w regulatorze barwy na wejściu.
Planuję zastosować podniesienie napięcia żażenia o kilkadziesiąt V ponad napięcie katody - tak jak w pierwszym wątku. Ale mam dylemat.
Czy podnosić je tylko dla preampu czy można również dla pentod końcowych?
Maksymalne napięcia pomiędzy katodami a włóknem żażenia
EBL21 - 50V
ECH21 - 50V
7N7 - 90V.
Z góry dziękuję za pomoc
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli to wzmacniacz inny niż przeznaczony do gitary to podnoszenie potencjału żarzenia względem katody nie ma sensu.
Jeśli to wzmacniacz inny niż przeznaczony do gitary to podnoszenie potencjału żarzenia względem katody nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony sob, 24 kwietnia 2021, 20:37 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
W typowym zastosowaniu ECH21 jest to zbyteczne.Ale jeżeli ma to być wzmacniacz dobrej jakości do słuchania muzyki w domu,to warto zastąpić ECH21 dodatkowymi 7n7{?}. 

ECH21 wybrałem z sentymenu
W oryginalnej dokumentacji philipsa jest schemat przedwzmacniacza na heptodzie (duże wzmocnienie jak pentoda) oraz inwertera do sterowania stopnia PP na triodzie.
Generalnie łatwiej byłoby mi zrobić jedno wspólne zasilanie grzałek gdyż:
Transformator
TSL100/001 - już kupiony
ma dwa uzwojenia
6,3V - 2A
2x3,15V- 3A
pobór prądu:
EBL21 = 0,8A *4szt = 3,2A
ECH21 x2 +7N7 = 0,33A * 2szt + 0,6A = 1,26A
Przy rozdzieleniu, uzwojenie 2x3,15V będzie przeciążone w stosunku do drugiego które miałoby zasilać preampy.
Stąd, zastanawiam się, czy zrobienie jednego wspólnego zasilania grzałek i podniesienie ich na wyższy potencjał względem masy może mieć jakiś negatywny wpływ na pracę pentodowego, ultralinearnego stopnia PP na EBL21? Niestety, informacji na ten temat jest mało
/

Generalnie łatwiej byłoby mi zrobić jedno wspólne zasilanie grzałek gdyż:
Transformator
TSL100/001 - już kupiony
ma dwa uzwojenia
6,3V - 2A
2x3,15V- 3A
pobór prądu:
EBL21 = 0,8A *4szt = 3,2A
ECH21 x2 +7N7 = 0,33A * 2szt + 0,6A = 1,26A
Przy rozdzieleniu, uzwojenie 2x3,15V będzie przeciążone w stosunku do drugiego które miałoby zasilać preampy.
Stąd, zastanawiam się, czy zrobienie jednego wspólnego zasilania grzałek i podniesienie ich na wyższy potencjał względem masy może mieć jakiś negatywny wpływ na pracę pentodowego, ultralinearnego stopnia PP na EBL21? Niestety, informacji na ten temat jest mało

Ostatnio zmieniony ndz, 25 kwietnia 2021, 22:40 przez pawlik118, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem jak Kolega policzył,ale 7N7 ma 0,6A {jedna sztuka},co pogarsza sytuację.Jeżeli wzmacniacz ma pracować z silnym sygnałem wejściowym,to można ECH i 7N7 zasilać z niedzielonego{2A} uzwojenia.Natomiast EBL z dzielonego{przeciążenie prądowe jest w granicach dopuszczalnych pod warunkiem zastosowania normalnego opływu powietrza we wzmacniaczu-nie trzeba wentylatora!}.Powracając do konfiguracji lamp ciekawsza by była taka -stopień na triodzie{ECH} o wzmocnieniu 5x-10x/korektor aktywny na H/potencjometr głośności /wzmacniacz z USZ na jednej triodzie 7N7/oraz dzielony inverter na drugiej.Szkoda że Kolega nie kupił 3szt 7N7{lub 4}-załatwiło by sprawę elegancko.Zastosowanie ECH jest rozwiązaniem z czasów gdy Hi-Fi znaczyło trochę co innego
. 

A co w przypadku żarzenia z osobnych uzwojeń - jak i czy w ogóle jest niezbędne podłączenie żarzenia górnej lampy do masy ?

Żarnik powinien być podłączony do dzielnika napięcia zasilającego anodę, tak by różnica napięć miedzy nim a katodą była jak najmniejsza. Ogranicza to przenikanie zakłóceń między obwodami. Dodatkowo trzeba w powyższym przypadku połączyć żarnik z masą kondensatorem { ok 1 u}.

Czyli żarnik dolnej lampy do masy bezpośrednio a górnej lampy poprzez typowy dla tych układów szeregowych dzielnik napięcia j.w. Kolega opisał.Marek7HBV pisze: ↑śr, 3 lipca 2024, 21:18 Żarnik powinien być podłączony do dzielnika napięcia zasilającego anodę, tak by różnica napięć miedzy nim a katodą była jak najmniejsza. Ogranicza to przenikanie zakłóceń między obwodami. Dodatkowo trzeba w powyższym przypadku połączyć żarnik z masą kondensatorem { ok 1 u}.![]()
Każda z nich (tych lamp/triod) będzie miała "swoją" masę tak zrozumiałem.