Budowa lampowego odbiornika KF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Budowa lampowego odbiornika KF
Schemat demodulatora w pliku pdf
- Załączniki
-
- detil.pdf
- (3.83 MiB) Pobrany 209 razy
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
W prezentowanym opisie pojęcie "demodulatora iloczynowego" jest nadużywane. Większość z układów - to sumacyjne mieszacze sygnału BFO z sygnałem p.cz., i nie zmienia tego stanu rzeczy doprowadzenie tych sygnałów na różne elektrody (np. katodę i siatkę lampy). Właściwościami użytkowymi wyróżniają się jedynie te układy, które w nieobecności sygnału BFO przy istnieniu sygnału p.cz. nie dają żadnego sygnału p.cz. na wyjściu (zrównoważne). Temu wymaganiu odpowiada tylko układ 1.44g, w którym można zastosować lampę EAA91. Bardziej rozbudowany układ ((de)modulator pierścieniowy zrównoważony zarówno dla sygnału p.cz. jak i BFO) zawierałby 4 diody, i dwa transformatory symetryzujące.
Na duotriodzie również można zbudować demodulator iloczynowy, jednak w innym układzie niż 1.44a który jest sumacyjnym detektorem nieliniowym, o charakterystyce zbliżonej do sześciennej. Jedna z możliwości - to po prostu wzmacniacz przeciwsobny z transformatorem m.cz. na wyjściu, wysterowany normalnie (tj afazowo) w siatkach sygnałem BFO, z dodatkowym wysterowaniem synfazowym w katodach sygnałem p.cz. Możliwe są też i inne warianty sterowania, np. z doprowadzeniem sygnału p.cz. do odczepu środkowego wtórnego uzwojenia transformatora sterującego. W takim przypadku zmiany prądów anodowych wywołane tylko sygnałem p.cz. ulegają kompensacji na wyjściu. Jednak przy wysterowniu układu również i sygnałem BFO na wyjście przenikają fragmenty półfal sygnału p.cz.: ze znakiem zależnym od tego która z triod przewodzi. Uproszczony schemat (w wersji tranzystorowej, i bez elementów polaryzacji) mógłby wyglądać przykładowo tak:
Na duotriodzie również można zbudować demodulator iloczynowy, jednak w innym układzie niż 1.44a który jest sumacyjnym detektorem nieliniowym, o charakterystyce zbliżonej do sześciennej. Jedna z możliwości - to po prostu wzmacniacz przeciwsobny z transformatorem m.cz. na wyjściu, wysterowany normalnie (tj afazowo) w siatkach sygnałem BFO, z dodatkowym wysterowaniem synfazowym w katodach sygnałem p.cz. Możliwe są też i inne warianty sterowania, np. z doprowadzeniem sygnału p.cz. do odczepu środkowego wtórnego uzwojenia transformatora sterującego. W takim przypadku zmiany prądów anodowych wywołane tylko sygnałem p.cz. ulegają kompensacji na wyjściu. Jednak przy wysterowniu układu również i sygnałem BFO na wyjście przenikają fragmenty półfal sygnału p.cz.: ze znakiem zależnym od tego która z triod przewodzi. Uproszczony schemat (w wersji tranzystorowej, i bez elementów polaryzacji) mógłby wyglądać przykładowo tak:
Dziekuje Panowie.mam pytanie odnisnie filtrow p.cz.Czy filtry ze zdjecia nadadza sie?Ewentualnie je sobie przezwoje.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Poszukaj filtrów p. cz. z zwłok odbiorników lampowych, czasami można na złomie znaleźć.
Poszukaj filtrów p. cz. z zwłok odbiorników lampowych, czasami można na złomie znaleźć.
Odwiedzilem dwa"punkty" znalazlem kilka "zwlok"odbiornikow ale niestety ktos przede mna potrzebowal bardziej i szybciej tych filtow(sadzac po technice demontazu)zero kubkow.Dziwne ze drut na cewkach(polamanych)został.Plyty nabylem chociażby dla podstawek i kilkunastu elementow biernych.Pozdrawiam wszystkich kolekcjonerow metali kolorowych.
Jakie przelaczniki i potencjometr warto umiescic na panelu przednim prócz VFO reg.glosnosci przelacznika pasm rodzaju pracy ARW bo to wydaje się oczywiste.I jeszcze jedno pytanie.Jak się realizuje przelaczanie między górną a dolną wstęga?
Witam.
Wszystko zależy od tego jak bardzo rozbudowany będzie ten odbiornik. Na pewno na panelu przednim warto umieścić potencjometr lub przełącznik tłumika antenowego, przełącznik wstęg, przełącznik włączający i potencjometr regulujący częstotliwość środkową filtru CW oraz ustalający jego dobroć (jeżeli ktoś zamierza odbierać stacje nadające telegrafią). Jeżeli obwody wejściowe odbiornika będą strojone, to na panelu powinno być umieszczone pokrętło dostrajania tych obwodów do sygnału odbieranego.
Zmianę wstęgi (górna, dolna) dokonuje się przez przełączenie częstotliwości generatora BFO, tak by częstotliwość ta znajdowała się na górnym lub dolnym zboczu filtru kwarcowego (najczęściej ok. 300 Hz powyżej górnej, lub 300 Hz poniżej dolnej częstotliwości granicznej filtru). Jaki filtr zamierzasz zastosować w odbiorniku?
Pozdrawiam,
Romek
Wszystko zależy od tego jak bardzo rozbudowany będzie ten odbiornik. Na pewno na panelu przednim warto umieścić potencjometr lub przełącznik tłumika antenowego, przełącznik wstęg, przełącznik włączający i potencjometr regulujący częstotliwość środkową filtru CW oraz ustalający jego dobroć (jeżeli ktoś zamierza odbierać stacje nadające telegrafią). Jeżeli obwody wejściowe odbiornika będą strojone, to na panelu powinno być umieszczone pokrętło dostrajania tych obwodów do sygnału odbieranego.
Zmianę wstęgi (górna, dolna) dokonuje się przez przełączenie częstotliwości generatora BFO, tak by częstotliwość ta znajdowała się na górnym lub dolnym zboczu filtru kwarcowego (najczęściej ok. 300 Hz powyżej górnej, lub 300 Hz poniżej dolnej częstotliwości granicznej filtru). Jaki filtr zamierzasz zastosować w odbiorniku?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
PP9-A2 lub podobny.
Filtr PP9-A2-2R najczęściej sprzedawany jest z dwoma rezonatorami kwarcowymi, dla wstęgi górnej i dolnej. Czasem w komplecie występował jeszcze trzeci rezonator dla CW, o częstotliwości 9 MHz, czyli środkowej filtru. W przypadku braku oryginalnych rezonatorów można wykorzystać kwarc 9 MHz (lub owertonowy 27.000 MHz), który bez trudu daje się przeciągać (kondensatorem lub cewką) o 1,5 kHz w górę lub w dół, w zależności od wybranej wstęgi. Przełączanie częstotliwości można zrealizować klasycznie (przełącznikiem, przekaźnikiem/kontaktronem) lub przełącznikiem elektronicznym (np. diodowym). W załączniku filtr z kompletem pilotów, oraz BFO transceivera SP5WW.
Widzialem filtr PP9-A2 na allegro za 80zl.
Panoiwie mam pytanie odnosnie filtru na schemacie ktory zaznaczylem.Czy mozna go wykonac na tym ktory jest na zdjeciu i czy da sie w przyblizeniu okreslic ilosc zwoi oraz srednice drutu?
Panoiwie mam pytanie odnosnie filtru na schemacie ktory zaznaczylem.Czy mozna go wykonac na tym ktory jest na zdjeciu i czy da sie w przyblizeniu okreslic ilosc zwoi oraz srednice drutu?
Czy ten filtr powinien być taki sam(częstotliwość pracy)jak we wzmacniaczu p.cz?
- gachu13
- 1250...1874 posty
Witam!
-nie znamy przenikalności rdzeni (bo domyślam się, że jakieś tam są?) więc nie policzymy liczby zwojów.
-oba uzwojenia raczej trzeba by nawinąć na jednej i tej samej rurce, żeby uzyskać ich silne sprzężenie.
Zapewne łatwiej Ci będzie użyć filtrów z odbiorników FM o częstotliwości 10,7MHz. Najlepiej takich, których parametry da się znaleźć. W razie czego mogę coś poszukać, z tym że chyba raczej byłyby do druku, a nie wiem jaki montaż planujesz.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi Ci o ten filtr ze schematu demodulatora to tak - oba obwody strojone mają być nastrojone na częstotliwość pośrednią, taką samą jak częstotliwość środkowa filtru kwarcowego. Lampa EF89 zapewnia wzmocnienie sygnału częstotliwości pośredniej, który później jest prostowany przez dwie diody (w sumie to nie wiem po co dwie - czy to ma przesuwać próg reakcji ARW?). BTW - w schemacie raczej jest błąd, bo przełącznik "Szybka / Wolna" (ARW) kompletnie nic nie zmienia. Stałą czasową zmieniałbym przez zmianę wartości kondensatora 0,2uF.Czy ten filtr powinien być taki sam(częstotliwość pracy)jak we wzmacniaczu p.cz?
Ogólnie by się dało, ale:Panoiwie mam pytanie odnosnie filtru na schemacie ktory zaznaczylem.Czy mozna go wykonac na tym ktory jest na zdjeciu i czy da sie w przyblizeniu okreslic ilosc zwoi oraz srednice drutu?
-nie znamy przenikalności rdzeni (bo domyślam się, że jakieś tam są?) więc nie policzymy liczby zwojów.
-oba uzwojenia raczej trzeba by nawinąć na jednej i tej samej rurce, żeby uzyskać ich silne sprzężenie.
Zapewne łatwiej Ci będzie użyć filtrów z odbiorników FM o częstotliwości 10,7MHz. Najlepiej takich, których parametry da się znaleźć. W razie czego mogę coś poszukać, z tym że chyba raczej byłyby do druku, a nie wiem jaki montaż planujesz.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Na schemacie nie ma błędu. Widać na nim niby dwa przełączniki, oznaczone jako S1a oraz S1b, które jednak są ze sobą mechanicznie sprzężone, czyli w rzeczywiści stanowią jeden trój-pozycyjny przełącznik z dwoma kompletami styków. Gdy górna sekcja niby "nic nie zmienia", dolna przełącza rezystory 5,1M i 510k, co powoduje zmianę wartości stałej czasowej RC, ustalanej przez jeden z rezystorów i kondensator 0,2 uF.gachu13 pisze:(..)w schemacie raczej jest błąd, bo przełącznik "Szybka / Wolna" (ARW) kompletnie nic nie zmienia. Stałą czasową zmieniałbym przez zmianę wartości kondensatora 0,2uF.
To dobry pomysł. Trzeba jedynie pamiętać by kondensator dodać jedynie do uzwojenia pierwotnego (od strony anody lampy EF89), a uzwojenie wtórne nawinąć nawet na pierwotnym (uzwojenia rozdzielić jakąś ceratką, lub przekładką papierową). Liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego dobrać tak by uzyskać rezonans na częstotliwości 9 MHz z kondensatorem o pojemności np. 47 pF (jego wartość nie jest zbyt krytyczna - może wynosić od 27 do 68 pF). Liczbę zwojów cewki wyjściowej należy dobrać eksperymentalnie, by uzyskać właściwy zakres regulacji ARw.gachu13 pisze:-oba uzwojenia raczej trzeba by nawinąć na jednej i tej samej rurce, żeby uzyskać ich silne sprzężenie.
Pozdrawiam,
Romek
Witam.
Dzis wykonalem wzmacniacz m.cz na PCL84.Gra jak nalezy tylko troszeczke jak dla mnie za duzo basu.Czy zmniejszenie pojemnosci kondensatora w katodzie pentody zalatwi sprawe?teraz mam 100u.
Dzis wykonalem wzmacniacz m.cz na PCL84.Gra jak nalezy tylko troszeczke jak dla mnie za duzo basu.Czy zmniejszenie pojemnosci kondensatora w katodzie pentody zalatwi sprawe?teraz mam 100u.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Tak.
Transformator może mieć zbyt dużą indukcyjność rozproszenia.
Tak.
Transformator może mieć zbyt dużą indukcyjność rozproszenia.