Pawel2709 pisze: ↑czw, 13 kwietnia 2023, 11:43
Cześć To może najpierw się przywitam, jestem Paweł i poszukuję kolumn do pokoju. Jestem takim świeżakiem, ponieważ nigdy wcześniej jakoś nie interesowałem się nagłośnieniem etc, ale ostatnio będąc u znajomych, jakoś tak stwierdziłem, że fajnie mieć w domu coś, co będzie wydawało czysty dżwięk czy to z muzyki czy z filmu. Moje pytanie, jakie polecacie kolumny, tak na początek? Czy lepiej odkupić od kogoś czy może od razu inwestować w coś nowego? To pierwsza rzecz, druga, to co jeszcze polecacie jeśli chodzi dodatkowe akcesoria typu wzmacniacze ? Będę wdzięczny za info
Chyba nie to forum, ciężko będzie odpowiedzieć też na tak ogólne pytanie.
W tematyce kolumn polecam forum diyaudio.pl
Broń boże audiostereo
Mówisz serio o tym audiostereo ? Czemu? Ale okay pójdę za Twoją radą. Tak czy inaczej zostaje tu, bo wydajecie mi sie fajnymi ludźmi Mogę zostać ?
Audiostereo to forum jak każde inne, są tam ludzie 'słyszący' stoliki pod sprzęt, ale większość ma zupełnie standardowe podejście do tych zagadnień, a jest tam sporo specjalistów elektroników, akustyków, konstruktorów kolumn.
Na forum "audiostereo" jest dział DIY gdzie można znaleźć wiele ciekawych projektów wzmacniaczy, przedwzmacniaczy, kolumn itd. Co do sprzętu audio dla "początkującego" to zainteresował bym się używanym wzmacniaczem lub amplitunerem stereo znanej marki np. Denon. Kolumny w zależności od miejsca użytkowania małe regałowe, podstawkowe do średniego pokoju lub podłogowe do dużego salonu. To samo dotyczy mocy wzmacniacza (i co za tym idzie kolumn). Trzeba jeszcze pamiętać o impedancji kolumn, tak aby była dopasowana do wzmacniacza. Taki używany zestaw można kupić za dosłownie kilka stów.