Wzmacniacz słuchawkowy. Co wybrać??

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz słuchawkowy. Co wybrać??

Post autor: Einherjer »

Piotrze, my najwyraźniej o innej 6N23P mówimy... Sprawdź w katalogu, wyprowadzenia się zgadzają :/ http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /6N23P.pdf http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC88.pdf ECC88 ma właśnie "radziecki" układ wyprowadzeń, nie taki jak ECC81-3.
Tak czy owak jak masz dostęp do 6N23P za mniej niż 5zł za sztukę, to chcę 10 sztuk :D
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Oczywiście! Popierniczyło mi się z 6N3P, moja kulpa.
Te jeszcze są poniżej piątki, a bardzo zacne z nich lampy.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

6N3P mam zgromadzone zapasy :D Ten japoński układ z obciążeniem w katodzie, który linkował Zibi ma szansę działać tylko z dobrym transformatorem (niska indukcyjność rozproszenia) albo gorszym z wysoką przekładnią. Potrzeba by tylko trochę więcej wzmocnienia. Spróbowałbym kiedyś z TG2.5 i 6F1P albo 6F12P w ramach robienia śmieciowych wzmacniaczy ;)
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Einherjer pisze:Piotrze, mierzyłeś kiedyś parametry OTLa (nawet na 6N13S), obciążonego 32Om? Zwłaszcza o zniekształcenia mi chodzi. Mam OTLa na 6N13S (znany projekt pana Van Vaarde) i transformatorowy wzmacniaczyk. Ten drugi (przy mocy 5mW --- raczej nie słucha się przy większej) ma praktycznie takie samo pasmo za to zniekształcenia są kilkukrotnie mniejsze. Naprawdę niewiele jest sensownych OTLi, które mogą zachować sensowne parametry przy obciążeniu niskoomowymi słuchawkami, a te z wtórnikami na wyjściu, to zupełna pomyłka.
Musiałbym raz jeszcze wykonać pomiary, bo jak się potem okazało miałem uszkodzony miernik, przy górnej częstotliwości miałem zawyżone wyniki pomiarów.
Posiadam aktualnie skalibrowany wymienione fotorezystory na parowane nowej generacji.
Wskazówka od pomiaru opada natychmiast do mierzonych zniekształceń - a nie opada powoli.
Może znajdę chwilkę i wykonam raz jeszcze pomiary.
Bo słucham wzmacniacza na 6N13S bardzo często pisząc na forum zawsze słucham muzyki na nim.
Moje słuchawki mają 64-96ohm testowałem na małych słuchawkach 32 ohm od Telefonu Samsnug Galaxy S2 mają 32 Ohm jest dyskoteka w słuchawkach czyli B.Głośno nie słyszałem zniekształceń.
Nie słyszałem nie oznacza że ich nie ma ale uważam że słuch mam b.czuły:)
Co nie oznacza że nie lubię trafa na wyjściu.
Ale zawsze jest coś za coś.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
ODPOWIEDZ