Zamieszczam, żeby było się łatwiej odnieść w razie dyskusji do niego:
Jak widac ktoś dodał ręcznie czułość miernika - 50uA.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nie widziałem/wiedziałem, nie dopatrzyłem/zobaczyłemJado pisze:Płytka laminatu ma nawiercone duże otwory wokół wyprowadzeń idących od statorów, tak że nie stykają się one z nim.
Akurat tego może na zdjęciach nie widać.
Śruby zacisków uniwersalnych są przylutowane wprost do wyprowadzeń statorów - bez żadnych oczek.
Oczywiście każy może zrobić co chce ze swoją własnościąJado pisze:No to najwyżej drugi miernik będzie dla wygody obsługi i o jeden przełącznik (który może nie kontaktować) mniej.
Mam akurat jeden w szufladce i chcę go wykorzystać.
"Uczymy sie całe życie....", nie znałem tej zależnościJado pisze:Jeśli chodzi o zmniejszenie żarzenia diody, to może chodzi o coś takiego? : http://theradioboard.com/rb/viewtopic.php?t=4337
W ostatnim poście tego wątku jeden z uczestników pisze: "The change in tube resistance probably explains why my NC-98 National, which uses a 6AL5 detector, has 5 ohms (2 10 ohm resistors in parallel) in series with the filament. I was very puzzled about that when I first noticed it. ".
Jak podaje oryginalna instrukcja od QM-1 skalowanie "produkcyjne" wykonuje się (dostarczoną przez producenta cewką wzorcową) dla jednej częstotliwości (jak pamiętam 1 czy 1,5MHz) i ma to zagwarantować prawidłowe wskazania dla wszystkich zakresów. Przyznam że, jeszcze tak daleko myślami nie wybiegam. Ostatecznie, mam dostępny miernik RLC HIOKI umożliwiający pomiar (jak pomnę) do 10MHz, będzie trzeba "produkować" własne wzorceJado pisze:... co z pomierzeniem - tzn. czym pomierzyć, z jakim wzorcem porównać? Oscyloskop? W sumie chyba skalowanie nie musi być robione na wysokiej częstotliwości?.
Małe OTJado pisze:Chętnie się dowiem jaką masz technologię robienia skal...