Renowacja skrzynek i politurowanie.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Renowacja skrzynek i politurowanie.

Post autor: salicjonał »

Skrzynka była lakierowana. Fornir to sosna albo dąb.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
krzysztof310
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: krzysztof310 »

Po oczyszczeniu skrzynki z starego lakieru okazało się, że ona ma wiele odcieni laminatu. Proszę mi pomóc w podjęciu decyzji zanim przejdę do kolejnego etapu prac.
Czy pokrycie skrzynki cienką warstwą bejcy w kolorze sosny nie będzie kolidowało z późniejszym nanoszeniem politury?
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Najlepszy będzie lakier dwuskładnikowy, tak jak w oryginale.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
krzysztof310
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: krzysztof310 »

Potrzebuje Waszej pomocy.
Postanowiłem zbudować zasilacz do radia zasilanego z baterii. Skonstruowałem skrzynkę z sklejki i parę elementów musiałem po szpachlować. Po oszlifowaniu i pokryciu bejcą wyszły plamy jaśniejsze w miejscach szpachli. Pokryłem jaśniejsze miejsca jeszcze raz, a to niewiele dało. Czy ktoś miał do czynienia z lakiero bejcą bo mi się wydaje, że ten produkt zniweluje mój problem.
Załączniki
29.jpg
39.jpg
47.jpg
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Czy jest jakiś sposób gdy na politurowanym odbiorniku przy przenoszeniu powstanie rysa?
Nie jest w żadnym razie aż wgłębieniem, ale mimo to szpeci wygląd.
Mówię o radyjku politurowanym już kilka lat temu, więc stało się to już po dobrym utwardzeniu powierzchni.
Ookami
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Ookami »

Super poradnik. Mniej więcej tak robię od lat politurowanie mebli a ostatnio skrzynek radioodbiorników. Prawda - politura nie lubi pośpiechu :) Teraz na warsztacie mam -dwie obudowy - Graetz Melodia i Beethoven 2. Co do Graetz Melodia to efekt na zdjęciach :) Beethoven trafia na zmywanie starej powłoki i ocenę stanu forniru. No i warto pamiętać przy politurowaniu o jednym :temperatura w pomieszczeniu gdzie politurujemy powinna być w zakresie 21-24 stopni. Gdy będzie za zimno politura może mam zmatowieć, przy zbyt dużych temperaturach będzie się kleić, długo schnąc a nawet może się złuszczyć.
Załączniki
Zmywanie starego forniru
Zmywanie starego forniru
Skrzynia po zmyciu i szlifie
Skrzynia po zmyciu i szlifie
25 warstw politury
25 warstw politury
Końcowy efekt
Końcowy efekt
Ookami
50...74 posty
50...74 posty

krzysztof310 pisze:Potrzebuje Waszej pomocy.
Postanowiłem zbudować zasilacz do radia zasilanego z baterii. Skonstruowałem skrzynkę z sklejki i parę elementów musiałem po szpachlować. Po oszlifowaniu i pokryciu bejcą wyszły plamy jaśniejsze w miejscach szpachli. Pokryłem jaśniejsze miejsca jeszcze raz, a to niewiele dało. Czy ktoś miał do czynienia z lakiero bejcą bo mi się wydaje, że ten produkt zniweluje mój problem.
Najlepiej jak dobierzesz kolor szpachli pod kolor lakierobejcy. Jasna szpachla nie zawsze da się pokryć w 100% lakierobejcą.
Ookami
50...74 posty
50...74 posty

ECC83 pisze:Czy jest jakiś sposób gdy na politurowanym odbiorniku przy przenoszeniu powstanie rysa?
Nie jest w żadnym razie aż wgłębieniem, ale mimo to szpeci wygląd.
Mówię o radyjku politurowanym już kilka lat temu, więc stało się to już po dobrym utwardzeniu powierzchni.
Możesz spróbować woskiem barwiącym do mebli, taką pastą. Pasta taka zawiera twarde woski które zamaskują rysy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

le warstw politury powinno się nałożyć w etapie 3? Aktualnie mam 15-cie i ma wrażenie, że powierzchnia jest ładna, równa i gładka, bez plam. Ale, jako, że to moja pierwsza skrzynka to wolę się zapytać.
Mateusz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Mateusz »

Pytanie odnosnie forniru , jak pozbyc sie bąbli pod fornirem ? Chciłbym zrobic to bez zdzierania lakieru i wiekszych ingerencji w skrzynkę , czy taka naprawa jest możliwa bez oklejania na nowo ? Nie mam zielonego pojecia o stolarce , prosze kolegów o rady najlepiej ze zdjeciami z takich zabiegow ☺
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Skalpel, strzykawka z cienką igłą , rozcieńczony wikol, folia, drewniany klocek stolarski ścisk. Nacinasz bąbel ,albo wybrzuszenie skalpelem , rozcieńczony klej wstrzykujesz stopniowo pod fornir usuwając ściereczką nwyciekający nadmiar kleju, przykryć klejone miejsce sztywną folią na to coś sztywnego np drewniany klocek i wszystko zacisnąć na 24 godziny stolarskim ściskim. Po tym czasie przeszlifować klejone miejsce papierem ściernym bo zawsze trochę kleju wycieknie... i tyle.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Mam takie pytanie:
Posiadam szelak w proszku, rozpuszczalnik do szelaku, szklane słoiki 300 ml. W jaki sposób mam praktycznie napełniając cały słoik rozpuszczalnikiem odmierzyć właściwą ilość proszku aby powstało mi stężenie politury 4% 7% itp.? Czy to działa tak jak w przypadku przygotowywania roztworów chemicznych i sprawdzają się tutaj szkolne sposoby z proporcji na stężenie procentowe roztworu?
I jeszcze druga spraw: znam stolarza, który robi politurę "z gąbki" czy to jest to samo co tampon? Bo właśnie większość znanych mi stolarzy zawsze mówi o gąbce do politury.
Jaki kolor szelaku wybrać do renowacji zachowawczej skrzynki Elektrita Fidelio? Lemon czy Rubin?
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Ja kupuję 10 dag szelaku i zalewam ok 700ml alkoholu. Traktuję to jako ok 14% roztwór. Rozrabiam pół na pół i mam ok 7 -8% Rozrabiam na pół i mam ok 3-4%. Lepiej mieć niższe stężenia.
Wg mnie najlepszy jest szelak bielony. Uzyskuje się barwę zbliżoną do oryginału. Rubin niepotrzebnie sciemni fornir. Już po przetarciu olejem do politury fornir przybiera ciemniejszą barwę. A lemon da chyba nienaturalny odcień. Ale ani rubin ani lemon nie będzie tu zbrodnią..To już indywidualny gust.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Jaki ten alkohol ? - oczywiście raczej bezbarwny

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja do politurowania moich poprzednich odbiorników zawsze używałem kupionego w sklepie alkoholu 99,9% skażonego izopropylem. Produkt ten ma nazwę "rozpuszczalnik do szelaku" i bardzo dobrze sprawdził się w swojej roli.
W złych proporcjach rozpuściłem tylko, jak już wspominałem wcześniej, szelak przez co było trochę kłopotów ale nie jest najgorzej :)
Denaturatu bałbym się zastosować bo ma niebieski odcień, wie wiem jak to wyszłoby na politurze. Choć znam stolarzy, którzy używali go, już dawno temu, mówią, że nie ma takiego problemu. Ja jednak zawsze jestem ostrożny, bo wolę sprawdzone własnoręcznie środki.
ODPOWIEDZ