OTLamp pisze:
Które będziesz przerywał co np. 5 minut żeby dokonać pomiaru? Ja wolę mieć cały czas przyłączone mierniki, na które mogę po prostu zerknąć zamiast za każdym razem podchodzić i dokonywać przełączeń. Kondensatory elektrolityczne też tak formujesz? Ale to tylko kwestia wygody. Sęk w tym, że dopiero teraz piszesz o kontroli, wcześniej uparcie lansowałeś grzanie samym żarzeniem.
Nie napisałem ze tylko samo żarzenie, OK?
Kilka mierników trzeba użyć, tak? Czasem to problem. Nawet jak masz miernik lamp to i tak przełączasz się na to co chcesz zmierzyć.
Chyba że masz samozaparacie i zrobisz rejestrator online do komputera.
OTLamp pisze:
Nadawcze leżaki z tantalową anodą też będziesz grzał samym żarzeniem? Powodzenia.
Podałem te lampy jako przykład ze nie stosuje się tlenkowych a podsuwasz tu coś nie na temat.
OTLamp pisze:
Niechcąco to można nawet lampę stłuc, więc nie mieszaj do tego czynników typu "niechcąco". Poza tym siatka ma normalnie ujemny potencjał, więc nie wiem jakim sposobem chcesz ją upalić, nawet niechcąco.
Ale jak chcesz odgazować siatkę to musisz ją rozgrzać czyż nie. Nie będzie mieć wtedy ujemnego potencjału.
OTLamp pisze:
Tym, że lampa pompowana w fabryce nie ma jeszcze gettera, a próżnia jest kiepska. Lampy typu "leżaki", w których da się coś poprawić mają co najmniej o rząd lepszą próżnię.
Pompa molekularna to już b. niskich ciśnieniach.
OTLamp pisze:
I na to ma pomagać grzanie samym żarzeniem? Mówimy o parametrach, a te mogą być lepsze w lampie z krzywym systemem elektrod od niejednej pięknie zatopionej z idealnym systemem.
Nie szukaj dziury w całym mieszając do tego krzywy montaż. No sorry co to ma wspólnego z emisją, próznią, emisją z siatki?
OTLamp pisze:
Może po to, by wiedzieć, w ciągu jakiego okresu od wyprodukowania można lampę bezpiecznie od razu wsadzić do urządzenia.
może?
OTLamp pisze:
Podam to, co proponowałem wcześniej kilka razy. Sprawdza się z każdą lampą, nawet nadawczymi.
No to prosimy bardzo.
OTLamp pisze:
Przecież własnie tym zainicjowałeś tę dyskusję.
Niekiedy - dotyczy pracy lampy w układzie. Są egzemplarze wybitnie wredne. Tylko tyle.
Jeśli jako święty wykładnik jest tylko kilkanaście minut to coś jeszcze musi być w konstrukcji/materiałach tych lamp (konkretnie 6S18S, 6S33S, 6S41S).