PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: PCB
Nie pisałem konkretnie o tej płytce. Przy m.cz nie ma różnicy czy będzie pole masy, kratownica czy puste obszary.
Chodziło mi jedynie o to, że w pewnych przypadkach mogłoby mieć to znaczenie(przy b.w.cz projektuje się płytki aby miały jak najmniejsze pojemności, nawet stosuje się odpowiednie podłoża).
Chodziło mi jedynie o to, że w pewnych przypadkach mogłoby mieć to znaczenie(przy b.w.cz projektuje się płytki aby miały jak najmniejsze pojemności, nawet stosuje się odpowiednie podłoża).
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Michał_B pisze:Nie pisałem konkretnie o tej płytce.
Ale watek jest o tej konkretnej plytki.
Wiem, na ogol do 2GHz mozna uzywac FR4, jednak w pewnych sytuacjach sam uzywam teflonu nawet ponizej 1GHz (np przy opracowaniu sondy aktywnej).Michał_B pisze:Chodziło mi jedynie o to, że w pewnych przypadkach mogłoby mieć to znaczenie(przy b.w.cz projektuje się płytki aby miały jak najmniejsze pojemności, nawet stosuje się odpowiednie podłoża).
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Dostałem godzinę temu preparat do cynowania, oto zdjęcia 
(Za jakiś czas prawdopodobnie dojdzie soldermaska w kolorze czerwonym i niebieskim, bądzcie cierpliwi, jeszcze trochę i płtki będą jak z zakładu [no, prawie, czasem mam podtrawienia]
)
Macie jakieś sposoby na szybkie i równe docięcie laminatu?

(Za jakiś czas prawdopodobnie dojdzie soldermaska w kolorze czerwonym i niebieskim, bądzcie cierpliwi, jeszcze trochę i płtki będą jak z zakładu [no, prawie, czasem mam podtrawienia]

Macie jakieś sposoby na szybkie i równe docięcie laminatu?
- kciuq
- 1250...1874 posty
Gilotyna, szlifierka czasami nożykiem ale to masakra ;]
A płyteczki coraz piękniejsze może poczekam ze swoją jak będzie ta czerwona soldermaska
A płyteczki coraz piękniejsze może poczekam ze swoją jak będzie ta czerwona soldermaska

"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Stary pod 80 stopniami to już toner odpada:p niezłe muszą być te nadtrawki
Trawi to się w max 50 stopniach wg mnie(pomijając systematyczne mieszanie już), wtedy 20 min i masz płytkę idealną ze ścieżkami co do ułamków milimetra. Cierpliwość w tej 'sztuce' bardzo popłaca
czasem jak mi zależało na czasie to potem miałem tego opłakane rezultaty 
Na załączonym zdjęciu dobrze od góry widać sito w miedzi spowodowane właśnie tak wysoką temperaturą - toner nie wytrzymuje, a ścieżki też widać, że po bokach im się oberwało i są prawdopodobnie cieńsze niż by to z projektu wynikało.
Co by nie było - szlifuj dalej temat, jak dojdziesz do profesjonalizmu to na pewno zgarniesz sporo klientów
PS. Cynowanie fajna sprawa, tez ostatnio przy okazji budowy head'a wtajemniczyłem się w temat, tylko cholernie drogie te środki

Na załączonym zdjęciu dobrze od góry widać sito w miedzi spowodowane właśnie tak wysoką temperaturą - toner nie wytrzymuje, a ścieżki też widać, że po bokach im się oberwało i są prawdopodobnie cieńsze niż by to z projektu wynikało.
Co by nie było - szlifuj dalej temat, jak dojdziesz do profesjonalizmu to na pewno zgarniesz sporo klientów

PS. Cynowanie fajna sprawa, tez ostatnio przy okazji budowy head'a wtajemniczyłem się w temat, tylko cholernie drogie te środki
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Ale po cynowaniu widać już beszczelne podtrawienia, jak Recon mówi max 50*C.
Recon : jak cholernie drogie ?
Recon : jak cholernie drogie ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
A jaki preparat sprzedawał ten Markosik ?
Ja używałem "preparat do bezprądowego cynowania" f-my AG, paczka za ~15zł na pół litra kąpieli. Niestety nigdy nie udało mi się ustalić jaka jest wydajność ilościowa takiej kąpieli, ponieważ maksymalnie kąpałem po 3-4 płytki, a roztwór z jakiegoś powodu nie nadaje się do przechowywania.
Ja używałem "preparat do bezprądowego cynowania" f-my AG, paczka za ~15zł na pół litra kąpieli. Niestety nigdy nie udało mi się ustalić jaka jest wydajność ilościowa takiej kąpieli, ponieważ maksymalnie kąpałem po 3-4 płytki, a roztwór z jakiegoś powodu nie nadaje się do przechowywania.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja np kupowałem TANNAL ImmerTinn - za dwie saszetki małe około 40zł, a na dużo płytek to nie starcza... a roztwór się nie nadaje na parę razy bo w temp pokojowej po jakimś czasie krystalizuje, no chyba, że by za kazdym razem to roztwarzać, ale przydało by się wtedy przechowywać go w naczyniu dającym się podgrzać 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty

Jak dla mnie idealny

painlust---> jakby co to zawsze mogę zrobić płytki "za coś"

BEZCZELNE bo bez czelnościkciuq pisze: beszczelne podtrawienia

http://www.pajacyk.pl/index.php
--