Mój mikołajkowy miernik lamp projektu traxmana.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Re: Mój mikołajkowy miernik lamp projektu traxmana.

Post autor: tomasz6662 »

Tomasz Gumny pisze:Po prostu zewrzyj bocznik.
Zwarłem emiter z kolektorem bc547 ale było jeszcze gorzej (napięcie poniżej 100V). Po wylutowaniu BC547 wszystko jest ok. Napięcia są takie jakie powinny dla 6K.

pozdrawiam

edit: Dziwna sprawa, wszystko psuje ten bc547 ale w obwodzie siatki 2. Po wylutowaniu go wszystko działa dobrze (zarówno anodowe jak i g2). Wlutowanie nowego nic nie zmienia.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

tomasz6662 pisze:Zwarłem emiter z kolektorem bc547
Czyli zasymulowałeś zadziałanie ograniczenia nadprądowego. Po co?
tomasz6662 pisze:Po wylutowaniu BC547 wszystko jest ok.
Najprawdopodobniej bocznik ma niewłaściwą wartość lub uszkodzony jest ten BC547.
Tomek
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Ok, wymieniłem oba BC547 na nowe i wygląda, że jest ok (głowę bym sobie dał uciąć, że je sprawdzałem przed wlutowaniem). Bardzo dziękuję za pomoc.

pozdrawiam

edit:

Mam jeszcze pytanie o dokładność wskazań prądu anodowego. Mój miernik na icl7107 może wyświetlić 4 cyfry. Przy boczniku 10 omów pokazuje wyniki np. 1,4mA lub 30,8mA. Czyli maksymalnie są wykorzystane 3 cyfry. O ile wynik 30,8 mA wydaje mi się wystarczająco dokładny to czy warto dać przełącznik boczników po to by zamiast 1,4mA uzyskać np. 1,42mA ? czy to pomoże w dobieraniu lamp w pary ?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

tomasz6662 pisze:Ok, wymieniłem oba BC547 na nowe i wygląda, że jest ok
To dość niepokojące, proponowałbym wymienić BC547 na BD135 (lub podobny).
tomasz6662 pisze:[...] czy warto dać przełącznik boczników po to by zamiast 1,4mA uzyskać np. 1,42mA ?
Jeśli masz taką możliwość, to można to zrobić. Trzeba tylko pamiętać, że dokładność jest znacznie niższa, więc ta ostatnia cyfra powinna służyć raczej do porównań.
Tomek
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Witam

Miernik praktycznie działa. Ale jako, że miałem jeszcze jeden miernik na ICL7107 wymyśliłem sobie zrobienie regulacji napięcia siatki na potencjometrze i wyświetlanie wielkości tego napięcia na tym drugim mierniku. Problem w tym, że najpierw zrobiłem, a później pomyślałem. Tak wygląda zasilanie miernika prądu anodowego (masa zasilania miernika jest na potencjale napięcia anodowego) :
miernik.JPG
i tu dopiero zauważyłem problem - nie bardzo wiem jak podłączyć ten drugi miernik. Wielkości mierzone to masa układu (oddzielona od masy miernika prądu anodowego) do napięcia na siatce (max. 15V), a miernik chciałbym zasilić z tego samego źródła co miernik prądu anodowego (więc wychodzi że napięcie mierzone będzie niższe od napięcia zasilania o 90 do 300V w zależności od napięcia na anodzie. Da się jakoś to ze sobą pożenić ? Czy też jedynym rozwiązaniem jest następny zasilacz z oddzieloną masą ?. Mam nadzieję, że dość jasno opisałem swój problem.

pozdrawiam
traxman

Post autor: traxman »

Każdy ICL wymaga oddzielnego zasilania, musi być pełna separacja od napięcia mierzonego, tak ich przypadłość.
Gdzieś w starych katalogach była aplikacja ale tylko dla 7107 umożliwiająca połączenie mas mierzonej i zasilającej, ale to i tak niewiele ułatwi.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Miernik już jest w stanie używalności (trochę to trwało). Teraz opisy i gałki.
miernik.jpg
Ta bateria rezystorów służy do zbicia napięcia żarzenia, transformator, który posiadam daje go trochę, za dużo. Coś z tym muszę zrobić (odwinąć kilka zwojów z uzwojenia żarzenia lub nawinąć nowe uzwojenie i połączyć odwrotnie) bo prawie 20W idzie w powietrze.
Ze zmian, które bym chciał jeszcze wprowadzić to zmiana w obwodzie napięcia siatkowego. Teraz najniższe napięcie jakie tam mogę ustawić na siatce to -1,29V (schemat jak u kolegi Traxmana), a chciałbym mieć możliwość regulacji od 0,5V, a najlepiej od 0V. Myślałem, żeby masę obwodu siatki podnieść o 1,2V poprzez dzielnik (rezystor i dwie diody) podłączone do źródła +5V (służącego do zasilania miernika). Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł ?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
SP8RPA
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: SP8RPA »

Że się tak wyrażę niezły Hardcore
Po 8 latach wracam do elektroniki :shock:

Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Może i hardcore, te rezystory niestety muszę zakładać na czas pomiaru dopóki czegoś nie zrobię z napięciem żarzenia, nie są one częścią miernika.
miernik 003.jpg
miernik 005.jpg
ODPOWIEDZ