Wzmacniacz gitarowy - potrzebna pomoc
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy - potrzebna pomoc
A tak przy okazji... to ten temat nie powinien być w kąciku gitarowym?
Dzieki za te wszystkie podpowiedzi
O wydajnosci uzwojen tez narazie nie mam pojecia
dzis wieczorem rozpoznam temat - uzwojenia w koszulkach nie widac przekroju, obciaze to zobacze co się dzieje ! Wtedy bedzie można wybrać rozwiązanie ! O potrajaczu też myślalem z tych 100V, rozwiązanie z rysunku o dwoch mostkach i polaczeniu tez sensowne
w prostownik lampowy ostatecznie tez mozna wejsc , ale to podroży koszty i będzie jak z tym samochodem dla którego trzeba przebudować garaż 

SP6VGW
Akurat prostownik lampowy nie tylko zmniejsza napięcie ale wpływa też na brzmienie i to pozytywnie.
No tak, ale dla 100 watowca potrzeba ich kilka .... no i potrzebne napięcie żarzenia , którego nie mam bez dodatkowego trafa
A tak z ciekawości spytam .....jaki jest spadek na takim prostowniku lampowym ?

A tak z ciekawości spytam .....jaki jest spadek na takim prostowniku lampowym ?
SP6VGW
Czytaj kolego trochę, bo już cztery strony wątku, a jakby sprawa z stoi w miejscu...vgw pisze:A tak z ciekawości spytam .....jaki jest spadek na takim prostowniku lampowym ?
Piotr pisze:Trzeba zajrzeć w katalog, bo dla każdej lampy prostowniczej będzie to inna wartość /spadku napięcia/, dodatkowo zależna od pobieranego prądu.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
A tak przy okazji... Jakie Raa zapewnia twoje trafo wyjściowe i dla jakich impedancji? My tu gadu gadu a może się okazać że to trafo typowo radiowęzłowe bez możliwości podłączenia normalnych głośników co kładzie ten projekt od całkiem innej strony.
Trafo typowe do gitarowca: wyjścia 4, 8 i 16 ohm
Marvel
robota nie stoi w miejscu ...wczoraj poprostowałem konstrukcje mechaniczną (była pogięta trochę) poskrecałem całość i teraz mogę poczytać o prostownikach lampowych 

Marvel

SP6VGW
Chyba nie za bardzo zrozumiałeś pytanie. Painlust pytał o Raa a nie o odczepy na wtórnym.vgw pisze:Trafo typowe do gitarowca: wyjścia 4, 8 i 16 ohm![]()
No fakt ....nie pomyślałem o co pyta
Wzmacniacz był napewno gitarowy i napewno był na 4x EL34 , które pracowały z tym trafo
więc Raa zakładam , że fabryka zrobiła odpowiednie 

SP6VGW
Na pewno fabryka zrobiła odpowiednie, tylko odpowiednie dla jakiego Ua? Raa nie zależy przecież tylko od liczby i rodzaju lamp w końcówcevgw pisze:więc Raa zakładam , że fabryka zrobiła odpowiednie

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Nie chodzi o to, ile wynosiło Ua, tylko ile wynosi Ra-a. Tylko proszę nie odpowiadać, że tyle, ile trzeba, bo fabryka dobrze zrobiła, bo taka rozmowa nie ma zupełnie sensu.
Ja powoli wymiękam... 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Kolego, pomiar przekładni zajmuje 5 minut łącznie ze znalezieniem kabli, multimetru i rozgrzaniem lutownicy. Więc nie wiem gdzie jest problem.
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi - rozwiązanie już wybrałem ....jak będzie po próbach i pomiarach zamieszcze schemat i wyniki pomiarów 

SP6VGW
Ten schemat ostatni "fszcz" to lipa .Jak mogą na siebie pracować dwa obwody o różnych napięciach- /obwody zasilania/ ?
Wypadkowe napięcie bedzie raczej WYPADKOWE .....
Wypadkowe napięcie bedzie raczej WYPADKOWE .....