peavey clasic 30

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maniak
25...49 postów
25...49 postów

Re: peavey clasic 30

Post autor: maniak »

Wicker pisze:ma ktoś gdzieś nagrania tego peaveya 20 ? chciałbym dowiedzieć się jak to gra, potrzebuję czegoś z lekkim przesterkiem do blues'a
Długo szukałem brzmienia bo sam gram troche bluesa, rocka, cantry smaczki ala zztop i powiem ci, że fender dla mnie odpada, marshall za ostry a jak usłyszałem u kumpla peaveya 30 to wymiękłem czyste brzmienie ciepłe i pełne srodka przster nasycony ale dla mnie przy skali gain na 5tce delikatny jedynym modem w nim jaki widziałem to kondensatorki katod były zmostkowane dodatkowym 1uf na kazdym stopniu
Załączniki
ii.JPG
jj.JPG
maniak
25...49 postów
25...49 postów

Postaram sie go do 5dni złożyć pod warunkiem,że wszystko pójdzie ok to wrzuce mp3 miałem go w pająku mogłem nagrać, ale kusiło mnie na płytki.
Pozostanie mi tylko dorobić układ przełączający kanały a tego jeszczem nie robił :oops: .
Chce zasilić go tym transformatorkiem 12 voltowym, ale nie wiem czy nie skusze się schematem ,,painlusta,, i nie pociągne z żarzenia zasilania.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

że co?
maniak
25...49 postów
25...49 postów

painlust pisze:że co?
Ok źle sie wyraziłem.
Chodziło mi o schemacik układu przełączania kanałów w którym opierałeś się przy budowie swoich wzmacniaczy ze strony toma :wink:
Z drugiej strony sam jeszcze nie wiem jakie rozwiązanie brać pod uwagę.
Może macie jakieś inne sprawdzone metody na bezstukowe przełączanie kanałów
maniak
25...49 postów
25...49 postów

Witam
Po wczorajszej męczarni i uruchomienia wzmacniacza krok po kroku usuwałem usterki.
Na pierwszy ogień poszedł preamp - odpalił za pierwszym razem ale nie mogłem znaleźć przyczyny trzeszczenia i szumu w miarę rozkręcania gain na lead.
Po 2 godzinach przelutowałem wszystko na płytce i obniżyłem wysokość płytki do chasis.
Zmieniłem również punkt uziemienia - bliżej płytki zasilacza.
Przyczynę trzasków wyeliminowałem ale zrobiłem kilka rzeczy po kolei naraz bez sprawdzania takze cięzko powiedzieć gdzie go bolało
Szum zmalał po wymianie pierwszej lampy.
Z końcówką jest jednak gorzej.
Najpierw była cisza z delikatnym brumem tak jak powinno być ale po za tym zupełna cisza.
Podłączyłem sztuczne obciązenie na wyjscie i zacząłem mierzyć pobór prądu.
Wszystko było oki -rozłożyłem ręce siadłem nad browarem dumając nad inwerterem.
Cała noc dała mi w garść bo pusciłem sygnał na wejsciu w ,,kosmos,,
Jednym słowem kondek na drugiej nózce lampy inwertera podpiąłem w powietrze zamiast na wyscie preampa.
Ale to nie wszystko.
Przy rozkręcaniu presence wzmacniacz sie wzbudza.
Fokus działa oki-ładnie eliminuje basy.
Załączniki
inwertor.gif
maniak
25...49 postów
25...49 postów

I teraz myślę jak poprowadzić pętlę sprzężenia -sądzę ,że zbyt blisko przewod potka presence idzie przy zasilaniu(nad kondkami filtrującymi) jutro spróbuje dać ekranowy przewód dłuższy i puszcze w innym miejscu.
maniak
25...49 postów
25...49 postów

Witam
Musiałem przerobić płytkę końcówki mocy od nowa zaprojektowałem ją odwracając lampę inwertera o 180stopni
Przestał się wzbudzać,ale nie ma to jak metodami prób uczyć się na własnych błędach.
Został mi tylko układ przełączania kanałów
A tu tak jak wspominałem jestem zupełnie zielony bo nigdy tego nie robiłem
Prośba do was-macie jakieś sprawdzone schematy do dwukanałowca
Z tego co wyczytałem siatka kanału nieczynnego aby zmniejszyć przydzwięk jest też masowana?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

No ale co konkretnie byś chciał wiedzieć o przełączaniu? Łatwiej by było, gdybyś dał schemat całego wzmacniacza.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
maniak
25...49 postów
25...49 postów

Witam
Czy ten układ się sprawdzi?
Do tej pory widziałem go za korekcją barwy na wyjsciu przed końcówką
Można go zastosować w miejscu tak jak widać na schemacie peavey 30 na początku tematu i czy może być uzyty do blokowania z masą kanału nieczynnego?
Załączniki
układ przełączający.JPG
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To jest tylko (albo aż ;-) ) zasilanie przekaźnika. Przekaźnik powinien być DPDT (sześć nóżek) i jak najbardziej możesz nim przełączać kanały i zwierać sygnał nieużywanego kanału do masy. A o schemat pytałem, bo czasami ma znaczenie miejsce wpięcia przekaźnika.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
maniak
25...49 postów
25...49 postów

Znalazłem kiedyś schemat przełączania kanałów w konstrukcji ,,painlusta,, w jego preampie który budował na kanale fendera i zmodyfikowanej mesy ale jak pisałem to był chyba zdziwiony :wink: że to jego patent
Załączniki
układ.gif
maniak
25...49 postów
25...49 postów

Marvel pisze:To jest tylko (albo aż ;-) ) zasilanie przekaźnika. Przekaźnik powinien być DPDT (sześć nóżek) i jak najbardziej możesz nim przełączać kanały i zwierać sygnał nieużywanego kanału do masy. A o schemat pytałem, bo czasami ma znaczenie miejsce wpięcia przekaźnika.
Ok problem w tym że jak je nabęde to będe je miał w ręce pierwszy raz w życiu :shock: i pewnie pomijając cenę zabezpiecze sie kupując nie 2szt a 10 bo pierwsze puszcze z dymem :lol: biorąc pod uwagę podpięcie
A na marginesie standard ,,Marvel,, z butów mnie wyrwało po raz kolejny jak obejrzałem twojego atoma 50 head -szacunek dla ciebie
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

maniak pisze:Znalazłem kiedyś schemat przełączania kanałów w konstrukcji ,,painlusta,,
Painlust się zdziwił, bo pewnie zerżnął ten układ od Toma :mrgreen: Układ za bardzo się nie różni. Ma dwa przekaźniki, bo drugi służy do załączania czerwonego LEDa... :|

Oczywiście ani w jednym ani w drugim nie są pokazane same styki przełączników, które powinny być w odpowiednich miejscach układu wzmacniacza.

Dzięki za dobre słowo. Będzie wyglądał znacznie lepiej z białymi gałkami i trójwymiarowym, wypukłym logo :wink:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
maniak
25...49 postów
25...49 postów

własnie orientowałem sie po ile chodzą przekaźniki siemensa pod 12volt z butów mnie wyrwało :shock: 80zł sztuka
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ale tu są potrzebne mikroprzekaźniki. 2PLN to max za sztukę.
ODPOWIEDZ