megabit pisze:
W tym wypadku możesz być pewnien, że głośnik w tym combie nie kosztował więcej jak 30zł czyli poniżej wszelkiej krytyki. Przekonasz się że dobry lampowiec ~5W na prawdziwym głośniku gitarowym, który kosztuje więcej niż cała ta 30-watówka, zagra dużo głośniej.
Mógłby ktoś podrzucić nazwę jakiegoś 10-15 W wzmacniacza lampowego, który można złożyć samemu tak na początek? ;p bo jeśli ma być głośniejszy od tego mojego no to chyba na razie nie jest mi potrzebny jakiś mocniejszy oO A brzmienie też będzie na pewno lepsze do tego zrobił bym tego sans ampa, oczywiście nie sam ;p no i by grało na razie nic mocniejszego mi nie trzeba jeśli sprawa ma się tak. Oczywiście może być jakiś mocniejszy bo słyszałem, że te małe mają "płytki" dźwięk ;p ale tylko słyszałem, tzn grałem na takim guitar ampie. ale to nie podlega ocenie
1. I wtedy pod jaki głośnik najlepiej to podpiąć ? (sory za takie pytania ale dopiero zaczynam ;p)
2. Aż wierzyć mi się nie chce, że 5 W zagra głośniej od tego "30W" ..wiadomo, że różnica jest ogromna ... ale jak dla mnie jest to bardzo zaskakujące oO
Aż wierzyć mi się nie chce, że 5 W zagra głośniej od tego "30W" ..wiadomo, że różnica jest ogromna ... ale jak dla mnie jest to bardzo zaskakujące oO
Słuchaj mi też się nie chciało jak przetestowałem atoma marvela + paka z litego drewna na celestion vintage 30 i porównałem do comba soundmana 80W. Wyniki były zaskakujące- nie dość że brzmienie atoma zmasakrowało combo to był głośniejszy. Aż trudno uwierzyć prawda.. ale jednak. Combo jest na głośniku soundmana
Fiera pisze:a jak mają się koszta budowy takiego wzmacniacza? licząc wszystkie części łącznie z obudową itp
Poszukaj dokumentacji tego wzmacniacza. Zrób listę potrzebnych części. Wejdź na stronę jakiegoś sklepu i sprawdź ceny. Obudowę robisz sam, więc jest bezcenna
Mam już listę części, pcb i te inne ... tylko jakbyś miał chwilę to mógłbyś sprawdzić czy wszystko się zgadza ? ;p bo jak zdobędętrafa i lampy to przejdę się do sklepu i zrobię resztę zakupów (liste dodaje w załączniku)
Oprawki bezpiecznika do druku, a nie do obudowy, z tego co pamiętam. Gniazdo zasilające "komputerowe" z bezpiecznikiem jeszcze by się przydało. Bezpieczniki zwłoczne (z literą "T" na początku).
Kondensatory 22n lepiej wszystkie na 400V, żeby się nie pomyliły. 470p mogłyby być na ponad 100V, od biedy 60V też dadzą radę.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Marvel pisze:Oprawki bezpiecznika do druku, a nie do obudowy, z tego co pamiętam. Gniazdo zasilające "komputerowe" z bezpiecznikiem jeszcze by się przydało. Bezpieczniki zwłoczne (z literą "T" na początku).
Kondensatory 22n lepiej wszystkie na 400V, żeby się nie pomyliły. 470p mogłyby być na ponad 100V, od biedy 60V też dadzą radę.
6N2P-EW o 12 zł na 3 sztukach droższe masz tutaj, ale za to nowe: http://kt66.prv.pl/
W tym samym miejscu kupisz też transformator zasilający toroidalny. Pytaj o 40W na wtórnych 230V i 6,3V. TS40 z Allegro się nie nadają, bo poza początkiem nazwy żadne inne parametry się w nich nie zgadzają. Tam też są podstawki do druku, pod które był projektowany wzmacniacz.
O 6P14P możesz też zapytać na forum w dziale Kupię. Może któryś forumowicz chce się pozbyć, ale nie chce się użerać z Allegro.
Co do trafa głośnikowego, to jeśli Cię stać, kup np. to (w aukcji są 2 sztuki, ty potrzebujesz jedną): http://www.allegro.pl/item599394919_tra ... _para.html
albo szukaj TG2,5-1-666 lub TG2,5-2-666. Na Allegro za ok. 30 zł.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com