Pionier

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Pionier

Post autor: Tomek Janiszewski »

Kawa T pisze:Witam. Podłącze się do tematu. Nurtuje mnie następująca sprawa dotycząca Pionierów a , że nie jestem specjalistą od tego typu radia więc może ktoś odpowie mi na takie pytanie dlaczego w niektórych Pionierach pierwszy filtr pośredniej jest w kubkach a w niektórych bez.
Mogę się tylko domyślać że stosując jeden filtr bez kubka chciano poprawić selektywność odbiornika.
Ekran zmniejsza nieco dobroć cewek filtru p.cz, i zarazem osłabia wzajemne sprzężenie jego cewek (część zewnętrznego pola elektromagnetycznego zostaje zaabsorbowana przez ekran zamiast docierać do drugiej cewki). Zastosowano zatem jeden z filtrów, ten mianowicie który nie jest tłumiony oporem wejściowym detektora (a raczej detektorów - AM oraz ARW) - bez ekranu. Nałożenie na siebie dwóch charakterystyk filtrów: dwuwierzchołkowej pochodzącej od pierwszego, slabiej tłumionego i silniej sprzężonego filtru i spłaszczonej jednowierzchołkowej filtru drugiego, tlumionego zarówno ekranem jak i detektorami dało wypadkową charakterystykę bardziej zbliżoną do idealnego prostokąta niż w wypadku użycia dwóch filtrów o jednakowej, maxymalnie płaskiej charakterystyce. Taki zabieg, zwany "rozstawianiem wierzchołków" stosuje się powszechnie we wzmacniaczach p.cz. OTV, natomiast w odbiornikach radiowych, zwłaszcza klasy popularnej do jakich zaliczał się "Pionier" był on raczej sztuką dla sztuki. Toteż stosowano go tylko w niektórych "Pionierach"; tańsze było zastosowanie dwóch jednakowych filtrów Było nie było, cała konstrukcja zakładala przecież użycie dwóch jednakowych lamp UCH21 mimo zupełnie różnego ich przeznaczenia.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
ODPOWIEDZ