Program - tworzenie PCB

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

PzP
250...374 postów
250...374 postów

Re: program-tworzenie PCB

Post autor: PzP »

Rozumiem, że SprintLayout w ogóle nie ma opcji importowania schematu i sieci połączeń z SPlan? Gdyby kupić oba programy, to i tak by ze sobą nie współpracowały?
Zgadza się. Rozmieszczając elementy można sobie ręcznie wstawić gumki między padami. Ale sam program tego nie robi. Dla mnie to nie ma znaczenia, bo i tak robię wszystko sam na piechotę.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Schematy rysowane nawet ładnym stylem, prawie jak za starych, dobrych czasów, ludzkie takie. Niektóre edytory wydają z siebie straszne bohomazy. :|
_
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

A tu coś dla tych, którzy nie posiadają żadnego programu do rysowania schematów i nie chcą żadnego instalować:
http://webschem.free.fr/index.php
Lampy naturalnie też są.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Do prostych schematów lampowych nieoceniony jest po prostu Corel. Stworzyłem sobie bibliotekę i jestem panem własnych schematów :) Przykład w załączniku. Może się podobać lub nie ale zaspokaja moje potrzeby estetyczne no i ,może najważniejsze, mogę w nieskończoność modyfikować formę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ładne te corelowe schematy, mają stajla. :) Opublikujesz swoje "biblioteki" u nas czy wiążesz z nimi komercyjne nadzieje? BTW co to za skomplikowana pętla sprzężenia zwrotnego?

Jeszcze jeden webowy edytor schematów, tym razem bardzo prosty, śmieszny właściwie, działający na zasadzie układanki, czy kostki Rubika, nic nie trzeba rysować, tylko klikać. http://www.qsl.net/wd9eyb/klunky/framed.html
Są i lampy, a jakże (niebieski link Tubes pod układanką). Może się przydać do uczestniczenia w forum na wakacjach w egipskiej kafejce internetowej. ;)
_
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: fugasi: proszę mi nie mieć za złe, że nie podzielę się "biblioteczką" ale chciałbym żeby schematy miały mój indywidualny styl. Taka pętla pozwala ładniej kształtować charakterystykę (wokół dwóch częstotliwości na dole i górze pasma).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Waldemar Dekański pisze::arrow: fugasi: proszę mi nie mieć za złe, że nie podzielę się "biblioteczką"
Ja nie mam za złe, a ty masz jako twórca - prawo. :)
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Waldemar Dekański pisze:Do prostych schematów lampowych nieoceniony jest po prostu Corel. Stworzyłem sobie bibliotekę i jestem panem własnych schematów :) Przykład w załączniku. Może się podobać lub nie ale zaspokaja moje potrzeby estetyczne no i ,może najważniejsze, mogę w nieskończoność modyfikować formę.
Rozumiem, że polecasz Corela jako mały freewarowy program, w odróżnieniu od takiego np. Eagle?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przecież nie trzeba koniecznie używać Corela. Ja np. rysuję w linuksowym Inscape a importować pliki zawsze się jakoś da.
_
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

tszczesn pisze:Rozumiem, że polecasz Corela jako mały freewarowy program, w odróżnieniu od takiego np. Eagle?
Przecież twórca wątku, w swoim pierwszym poście nie pytał o mały, freewarowy programik tylko o sposób rysowania schematów lampowych w ogóle...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Waldemar Dekański pisze:
tszczesn pisze:Rozumiem, że polecasz Corela jako mały freewarowy program, w odróżnieniu od takiego np. Eagle?
Przecież twórca wątku, w swoim pierwszym poście nie pytał o mały, freewarowy programik tylko o sposób rysowania schematów lampowych w ogóle...
Owszem, ale sugerowanie tu Corela to jak polecenie Stara 66 do jazdy do supermarketu po zakupy. Jak już ktoś ma to można użyć, ale kupować specjalnie?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

Marvel pisze:Teraz wszystko jasne. Faktycznie do ręcznego projektowania programik jest fajny. Tylko ja sobie nie bardzo wyobrażam, żeby program mnie nie pilnował przy rysowaniu ścieżek.
To ja raz jeszcze zaproponuje to czego sam używam od czasu do czasu:-) Target 3001! (http://www.targetpcb.pl/tiki-index.php). Można robić schematy, biblioteki importować z Eagla, ma netlistę, etc. A drogi nie jest (juz wersja free jest wystarczająca do większości zastosowań) - od 310 zł :-) Sam masz płytkę do SE na EL84 na nim projektowaną ;-)
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja z takim pytaniem pobocznym:-) Ma ktoś (i mógłby się podzielić) biblioteki lamp do Eagla, z podstawkami takimi jak te http://amptone.pl/product/Podstawka_9pi ... 2_0200-123, lamp nowalowych i oktalowych? Te biblioteki ze strony cadsoft-u niestety nie wiem do jakich podstawek są, bo np. novale nie bardzo pasują ani do http://amptone.pl/product/Podstawka_9pi ... 1_0200-156# ani http://amptone.pl/product/Podstawka_9pi ... 2_0200-124# ... A biblioteki Eagla mogę sobie zaimportować do Targeta:-)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Mam nowale do DipTrace. Może też możesz zaimportować? Albo ja mogę wyeksportować jakoś?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Niestety chyba nie:-( Ale jeszcze poszukam w dokumentacji:-) A co możesz dobrego powiedzieć o DipTrace? Warto się nim zainteresować? Może w wolnej chwili popatrzę:-)
Chyba że z niego możesz zrobić eksport do formatu Eagla;-)