Cyfrowy tester/charakterograf lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Cyfrowy tester/charakterograf lamp
Aby nie było, ze nic nie zrobiłem:
Odkrycie sezonu to:
Kema Za-550 Zink/Alu do malowania - koncentrat cynku i proszku aluminium fajna srebrna piaskowata faktura i szybko schnie.
Kicha sezonu lakier bezbarwny, który rozpuszcza zdobytą niemałym nakładem sił kalkomanię (co widać w napisach pionowych).
Te podstawki to dla ułatwienia życia pod najczęściej mierzone lampy ECC8x, 6nxx (przełącznik żarzenia), El84, El34 itp.Odkrycie sezonu to:
Kema Za-550 Zink/Alu do malowania - koncentrat cynku i proszku aluminium fajna srebrna piaskowata faktura i szybko schnie.
Kicha sezonu lakier bezbarwny, który rozpuszcza zdobytą niemałym nakładem sił kalkomanię (co widać w napisach pionowych).
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Pokaż jeszcze zdjęcia środka. Jeśli tam też tak wygląda, to ja wymiękam.traxman pisze:Aby nie było, ze nic nie zrobiłem:

Tomek
W środku od poprzedniego razu nic się nie zmieniło - zdjęcie jest wyżej. Na razie nie ruszam bo lakier na górze jeszcze schnie
- trzecią godzinę, a pisało szybkoschnący
można stracić wiarę w słowo pisane.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Tam brakowało trafa no i okablowania...traxman pisze:W środku od poprzedniego razu nic się nie zmieniło
Tomek
Okablowanie jest - trafo w produkcji. Jak wyschnie wrzucę foto z lotu ptaka.
Zdjęcia rozbierane, a raczej jeszcze nie ubrane:
Pięęęęękne. Świetna robota!!
Myślałeś nad zrobieniem kilku sztuk i rozporwadzeniem za granicą za grubą kasę?
Myślałeś nad zrobieniem kilku sztuk i rozporwadzeniem za granicą za grubą kasę?
Nie bo mnie ma kur@#$#@$^&% wziąść jak mam lutować te p@#$%^#@ podstawki - w następnej wersji o ile mi starczy cierpliwości będzie płytka drukowana z podstawkami bo:
a. nie trzeba będzie spędzić całego popołudnia na lutowaniu tych drutów
b. nie trzeba będzie szukać w piwnicy kolorowych drutów
c. nie zmarnuję metra rurki termokurczliwej
d. będę miał więcej czasu na coś innego
.
.
.
y. wymiana zużytej podstawki zajmie 10 minut
z. bo tak i koniec.
Dłużej mordowałem się z tą podstawkownią niż z płytką uPC, a to jest już skandal.
Nie zapominaj, że prawa autorskie mają do tego przyrządu trzy osoby, oprócz tego konieczne było by zmodyfikowanie pod produkcję nawet niskoseeryjną, po trzecie trzeba wykonać badania CE aby cokolwiek sprzedać za granicą.
a. nie trzeba będzie spędzić całego popołudnia na lutowaniu tych drutów
b. nie trzeba będzie szukać w piwnicy kolorowych drutów
c. nie zmarnuję metra rurki termokurczliwej
d. będę miał więcej czasu na coś innego
.
.
.
y. wymiana zużytej podstawki zajmie 10 minut
z. bo tak i koniec.
Dłużej mordowałem się z tą podstawkownią niż z płytką uPC, a to jest już skandal.
Nie zapominaj, że prawa autorskie mają do tego przyrządu trzy osoby, oprócz tego konieczne było by zmodyfikowanie pod produkcję nawet niskoseeryjną, po trzecie trzeba wykonać badania CE aby cokolwiek sprzedać za granicą.
jestes pewien, ze trzeba wykonac badania? gdzies czytalem, ale powtarzam obilo mi sie o uszy, ze wystarczy deklaracja zgodnosci wydana przez producenta.traxman pisze:[...] po trzecie trzeba wykonać badania CE aby cokolwiek sprzedać za granicą.
ale oczywiscie to dywagacja teoretyczna.
jacek
ps.
pomoc ci zrobic to pcb?

Byłą już tutaj dyskusja na ten temat. W skrócie: żeby wystawienie deklaracji (czyli oświadczenia) miało sens, trzeba najpierw przebadać urządzenie i mieć ekspertyzę.jaz_12 pisze:jestes pewien, ze trzeba wykonac badania? gdzies czytalem, ale powtarzam obilo mi sie o uszy, ze wystarczy deklaracja zgodnosci wydana przez producenta.
W jakim sensie możesz pomóc? Coś więcej niż narysowanie ścieżek i metoda żelazkowa?jaz_12 pisze:pomoc ci zrobic to pcb?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Nie rób badań, ale spróbuj coś wtedy sprzedać.
A po za tym temat nieaktualny, bo udało mi się poważnie uszkodzić przyrząd podczas wczorajszego katowania.
No i wracając do tematu, jako że obudowa była robiona na siłę pod przyrząd to jest kompletnie nietechnologiczny - wymiana czegokolwiek to jak regulacja luzu na zaworach przez rurę wydechową.
A po za tym temat nieaktualny, bo udało mi się poważnie uszkodzić przyrząd podczas wczorajszego katowania.
No i wracając do tematu, jako że obudowa była robiona na siłę pod przyrząd to jest kompletnie nietechnologiczny - wymiana czegokolwiek to jak regulacja luzu na zaworach przez rurę wydechową.
Zrób nowy stelaż z ceowników/kątowników. Jeśli nie masz, to podaj wymiary, to Ci wyślę pocięte kawałki (u mnie w hurtowni są za grosze). Potem wygnę do tego blachę na odpowiedni wymiar (coś jak obudowa PC-ta albo typu T). Ewentualnie sam powiercisz otwory na śrubki, bo mój człowiek od lasera nie chce ciąć aluminium.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Nie ten już tak zostanie szkoda czasu na robienie nowej obudowy, naprawiałem już gorsze. \
To uwaga raczej o nieprzystosowaniu urządzenia do produkcji i późniejszego serwisu - w prototypie (bo jakby nie patrzeć jest to prototyp) takie rzeczy "uchodzą".
To uwaga raczej o nieprzystosowaniu urządzenia do produkcji i późniejszego serwisu - w prototypie (bo jakby nie patrzeć jest to prototyp) takie rzeczy "uchodzą".
nie chcialem sie narzucac, ale moze poza zaprojektowaniem, przepuszczeniem przez laminator, wytrawieniem, bym powiercil plytke (ten ostatni etap to naprawde moje wielkie poswiecenieMarvel pisze:W jakim sensie możesz pomóc? Coś więcej niż narysowanie ścieżek i metoda żelazkowa?

moge tez zlecic profesjonalnej firmie wykonanie pcb, ale dorzucisz sie i bedzie prezent urodzinowy dla traxmana.
j.