Aktywność służb "Archeo".

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Szrot majster »

Witam!
I dziś doszedł kolejny retro PC :D ....tak, Slot 1 to już retro.
Płyta ma trzy gniazda ISA ale nie wiedzieć czemu, w 1998 roku firma z Bydgoszczy wsadziła tam SB128. w którym nie działa emulacja AdLib :evil:
PC_1.jpg
bebechy_1.jpg
CPU.jpg
PC miał GPU Intel 740 bez radiatora, który ktoś urwał, wstawiłem Geforce 4 MX440 128MB, taki "overkill" ale innej nie miałem, 7600GS to już by była przesada.
RAM dopakowałem do 320MB i więcej się nie da, BIOS ma "kaganiec" powyżej HDD 32GB i tak jest ustawiony MAXTOR 40GB(zworki)
Napęd CD szrot i coś, co mi krwi napsuło...taśma IDE z przerwą, wskutek czego zarówno CD-ROM nie działał , do tego błąd przy próbie instalacji Windows 98SE.
Teraz wszystko śmiga, zasilacz z "czarnej listy" wywalony, FDD była sprawna, płyta ma jeden port USB wyłamany i wstawiłem kontroler NEC-a na PCI.
Obecnie mam Pentium II, 320MB RAM, 32GB HDD i Windowsa 98SE.
Gdyby ktoś poratował mnie kartą dźwiękową ISA, najlepiej Yamaha, to będę wdzięczny.
Za PC 80zł dałem.....zważywszy na rosnące ceny płyt z ISA to niewiele.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

,,Od lat'' spinam się aby złożyć coś ze złączem ISA (mam płyty 386 i simy 1M), starszy syn lata temu podarował mi programator EPROM (robaczki z szybką mam, kiedyś z synem namiętnie zbieraliśmy) z kartą na takim złączu, komplet NOS....1listopada powoduje, że kombinuję ile jeszcze zadań przede mną.....Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

cirrostrato pisze: pn, 4 listopada 2024, 09:35 ,,Od lat'' spinam się aby złożyć coś ze złączem ISA (mam płyty 386 i simy 1M).
Ja radzę zajrzeć do tych płyt…
Jeżeli mają akumulator VARTA ‚na pokładzie’ destrukcja chemiczna okolicy jest pewna…
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
No i koniec sielanki :evil: , HDD umarł, Windows 98SE już nie wstał, Windows 2000 wywalił błąd oznaczający uszkodzenie HDD.
BIOS ma ograniczenie do 32GB, mam więc pytanie: jak "ogłupić" dysk o większej pojemności?
Mam kilkanaście SATA, 60GB i 80GB, SSD pokroju CX-400 też mam.
Adaptery IDE-SATA posiadam, ale nie wiem jak zrobić taki "myk" z dyskiem, by BIOS "widział" maksymalnie 32GB?
Miałem kontakt do Yoytubera, który takie numery robił, ale ja nie z pokolenia Discorda i lipa z tego.
Kolega Locutus ma sporą wiedzę o starych PC.....może by doradził coś, karta CF, którą mam , ma uszkodzone sektory, zabawa z dyskiem mSATA to szkoda pieniędzy.
I potrzebna mi byle jaka karta dźwiękowa ISA, byle wspierała AdLib i OPL3, mam Ensoniq ES1370 i żaden sterownik nie pasuje, karta jest wykrywana ale nie ma do niej nigdzie sterowników.
Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieliniowy »

Szrot majster pisze: pn, 4 listopada 2024, 01:14
PC miał GPU Intel 740 bez radiatora, który ktoś urwał, wstawiłem Geforce 4 MX440 128MB, taki "overkill" ale innej nie miałem, 7600GS to już by była przesada.
Gratuluje wykopaliska!! :lol: :roll: :wink:
Stosunkowo rzadka karta graficzna. Projekt "Auburn" Kooperacja pomiędzy Intelem i Real3D. Real3D to cywilna dywizja Lockheed Martin produkująca automaty do gier. Ciekawe ile ma VRAM'u. Popularna 4MB czy 8MB z końca produkcji? Geforce 4 to oczywiście przepaść technologiczna. Taka i740 to konkurencja do Voodoo2/Riva128. Z innych ciekawostek historycznych to pierwsza karta zaprojektowana pod interfejs AGP.
Fajnie że w Polsce przynajmniej jedna się sprzedała 8)

Czy będziesz reanimował?
Drivery dalej są :
https://theretroweb.com/drivers/151
https://archive.org/details/inteli740dr ... dutilities
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szrot majster pisze: wt, 5 listopada 2024, 23:53 Adaptery IDE-SATA posiadam, ale nie wiem jak zrobić taki "myk" z dyskiem, by BIOS "widział" maksymalnie 32GB?
Miałem kontakt do Yoytubera, który takie numery robił, ale ja nie z pokolenia Discorda i lipa z tego.
Kolega Locutus ma sporą wiedzę o starych PC.....może by doradził coś, karta CF, którą mam , ma uszkodzone sektory, zabawa z dyskiem mSATA to szkoda pieniędzy.
Cześc.
Nie bardzo 'czuję' problem...
WIN98 obsługuje maksymanie 32GB ale nie dysku tylko partycji - czy nie wystarczy go podzielić na kilka ?

CF używam tylko w karcie:
https://github.com/skiselev/xt-cf-lite-v4
Rozwiązanie ultrawygodne i działające również w XT... (wolne :lol: )
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Locutus pisze: śr, 6 listopada 2024, 10:04
WIN98 obsługuje maksymanie 32GB ale nie dysku tylko partycji - czy nie wystarczy go podzielić na kilka ?
No właśnie nie do końca do swojego laptopa Toshiba Satelite 2520CDS z Win98SE wsadziłem dysk 40GB IDE i widział całe 40GB bez tworzenia partycji.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

To może zależeć od płyty głównej.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

zjawisko pisze: śr, 6 listopada 2024, 11:16 To może zależeć od płyty głównej.
Witam!
Całą noc siedziałem a, że mam sporo HDD SATA 2,5" 80GB marki SEAGATE, to użyłem SeaTools i zrobiłem tak, by BIOS "widział" tylko 30GB i VOILA!.
DOS-wy fdisk sformatował dysk, BIOS go też normalnie wykrywa i system właśnie się instaluje.
To jest ograniczenie płyty głównej, to Intel 440lx, maksymalnie do 32BG i basta.
Jakby ktoś robił taki numer, to PW.
A dyski SEAGATE laptopowe SATA to koszt piwa w mieście, nawet taniej i sporo ich jest
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
System ruszył, BIOS raportuje dysk 30GB, a jest tak naprawdę SATA 80GB laptopowy.
Natomiast jest problem z kartami dźwiękowymi PCI, oryginalna nie działa AdLib.
Uruchomiłem Vortex Aureal , która leżała na kupie retro szpejów i była zdobyta z jakimś PC, tam chodziła pod XP.
https://www.philscomputerlab.com/aureal-vortex-2.html
Cały wieczór zmarnowałem na szukanie sterowników, w końcu ruszyło i działa dźwięk w grach DOS, nie wiem jak będzie w trybie MS-DOS, bo trzeba edytować autoexec.bat i config.sys.
Nie działa mi kontroler PCI USB NEC, jest widoczny ale konflikt IRQ sprawia, że nie wykrywa pendrive, jedno sprawne USB na płycie działa OK
Mam dziwaczny monitor do tego.....wojskowy panel LCD firmy THALES, który pochodzi z Bundeswehry.
monitor.jpg
Kultowy DOOM jak widać działa OK.
Dysk kombinowany ale działa.
HDD.jpg
Ale cały czas szukam karty ISA, może być YMF715B albo jakiś ESS czy Terratec.
Do wymiany jest wentylator na procesorze, bo chodzi jak rosyjski odkurzacz z lat 60-tych :lol: :lol:
Kupiłem też za 20zł SSD Kingston 32GB, oczywiście SATA.....fajnie się podnosi stary system, niemal jak w VMWare Player.
Chciałbym wybielić front obudowy, mam też klawiaturę z lat 90-tych i żółta....ponoć nadtlenek wodoru fryzjerski i pod lampy dezynfekcyjne UV-C(znam zasady bezpieczeństwa- w starym domu takie zabawy).
Ja jestem pełen podziwu dla Shuttle, że płyta działa niezawodnie po prawie 30 latach od produkcji i do tego "piwniczona"
Kupiłem też 32GB SSD Kingstona, niestety te gruzy mają swoje "fochy"
A w 2005 roku miałem płytę ATX Slot 1, która miała RAM.....SIMM, w sumie 4 banki po 64MB, czyli 256MB.
Był to już ATX i było USB.
Niestety w domu "baby se poszukaj" i retro graty poszły na złomowisko......jak mi tego wszystkiego żal :cry: :cry: :cry:
Dziś bym za te graty kupił wszystko na wzmacniacz lampowy PP EL34, bynajmniej nie na TG od Sizei czy Indela.
Albo na przykład nowy PC z wysokiej półki czy kartony nowych lamp.

Teraz już nic nie wyrzucę, prędzej ojca TV wyleci na PSZOK niż któryś z moich mierników, komputerów czy samodzielnie zrobionych wzmacniaczy.
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Szrot majster pisze: czw, 7 listopada 2024, 01:18 A w 2005 roku miałem płytę ATX Slot 1, która miała RAM.....SIMM, w sumie 4 banki po 64MB, czyli 256MB.
Odkopałem płytę która ma gniazda na RAM typu SIPP. (protoplasta SIMM). Mam SIM-y więc będę lutował nóżki do SIMM
żeby móc uruchomić płytę.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dziś kupić cokolwiek starszego niż Core2Duo stanowi spory problem.....ja nie mam znajomości na PSZOK-ach, do tego mój zwyczaj noszenia dziesiątek paczek z Paczkomatu i brudnych, ciężkich kartonów, sprawia, że policja mnie nie lubi i się przypatrują.
Ja raz widziałem coś, co wyglądało na "wypasiony" PC z epoki Socket 7, na 100% AT, bo gniazdo DIN5 było i przycisk "TURBO", w środku siedziało.....VooDoo 1 czy 2, cena za to brudne pudło to było 150zł, kasy nie miałem, poszedłem po Mamę, bo ojciec nie pożyczy.....zaraz ktoś to zgarnął :evil:
Niestety 3dfx już są w cenie, a to był 2022 rok, kiedy już po kilkaset złotych chodziły.
Miałem sprawnego IBM-a 300GL z Pentium 200 MMX.....nie było "ale", poszedł na złom.....dziś kilkaset złotych.
Samych płyt AT Socket 7 poszło chyba z 5-7 sztuk, dysków dwa kartony wywiozłem, wtedy pozbyłem się też wszystkich transformatorów jakie miałem, oraz dwóch taczek aluminiowych radiatorów....to były najgłupsze decyzje w życiu, "bo wstyd", "z kibli wybierasz", zresztą tak samo poszły radia, telewizory typu Lazuryt/Ametyst, sprzętu UNITRA też sporo poszło, miałem mieć "zachodnie" i nowoczesne sprzęty, bo na przykład moje kuzynostwo kupowało mini wieże z kolorowymi VFD, w których CD padało po gwarancji.
Ja raz po raz coś zdobywam i tu pokazuję, ale najlepsze "kąski" są w muzeach, teraz tylko opróżnianie piwnic i likwidacje firm mi zostały.\
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Niniejszym, "bank został rozbity" :lol:

IMG_9904.jpg
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzięki uprzejmości Kol. mak222, trafił do mnie taki 'potwór' :lol:
Trochę 'za nowy' jak na moje standardy (SOCKET5), ale jak jest EISA i konstrukcja modułowa to się nie wybrzydza 8)
Po gruntownym SPA, wygląda 'like NEW'.

IMG_9926.jpg
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Locutus pisze: pt, 8 listopada 2024, 18:22 Niniejszym, "bank został rozbity" :lol:
To jest napęd 8" ?

Bo brak jakiegoś punktu odniesienia utrudnia ocenę wielkości.

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ