Popularne transformatory we wzmacniaczach gitarowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Popularne transformatory we wzmacniaczach gitarowych
A ja mam takie pytanie: W omawianym artykule jest mowa o tym, że wyjścia 7-8 transformatora TG2,5-1-666 to wyjścia słuchawkowe. Gdzie indziej piszą, że te wyjścia w tym transformatorze to wyjścia dla sprzężenia zwrotnego. Jak to jest naprawdę ?
Piotr
Piotr
Czołem.
gdy dołączysz sprzężenie zwrotne - będzie uzwojenie sprzężenia zwrotnego,
gdy nie dołączysz niczego - będzie uzwojenie do niczego (zupełnie jak dana rura).
Jasiu
Gdy dołączysz słuchawki - będzie uzwojenie słuchawkowe,pwwppw pisze:Jak to jest naprawdę ?
gdy dołączysz sprzężenie zwrotne - będzie uzwojenie sprzężenia zwrotnego,
gdy nie dołączysz niczego - będzie uzwojenie do niczego (zupełnie jak dana rura).
Jasiu
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Jasiu pisze:będzie uzwojenie do niczego (zupełnie jak dana rura).
Jasiu

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
No tak. Przejrzałem schematy telewizorów "z epoki". Faktycznie - czasem dołączają tam słuchawki, a czasem słuchawki dołączają do odczepów głośnikowych a 7-8 wykorzystują na sprzężenie zwrotne.
Piotr
Piotr
Trzeba przypomnieć dlaczego powstało dodatkowe uzwojenie dla słuchawek lub sprzężenia. Większość telewizorów, a chyba nawet wszystkie, które wykorzystywały TG2,5 miały "gorącą masę" czyli galwanicznie połączenie chassis z jednym z biegunów sieci (z tym, który został wylosowany przy wkładaniu wtyczki sieciowej). Jeżeli z telewizora wyprowadzany był sygnał na zewnątrz np. do magnetofonu lub słuchawek bezwzględnie konieczne było odseparowanie masy gorącej od kabla wychodzącego na "zewnątrz" ze względów bezpieczeństwa. A, że najlepiej funkcję separacji galwanicznej spełnia transformator więc stąd drugie uzwojenie, całkowicie oddzielone od masy gorącej telewizora.
Podobnie miała się sprawa z separacją gniazda antenowego - albo poprzez transformator separująco-symetryzujący w przypadku 300Om lub kondensatory chyba 4,7n/2kV wpięte w szereg z wejściem głowicy i gniazdem antenowym, zarówno na masie jak i w przewodzie sygnałowym.
PS. Uzwojenie to można wykorzystać do realizacji płytkiego sprzężenia w katodzie PCL86 zmniejszającego nieznacznie impedancję wyjściową stopnia końcowego - nic to nie kosztuje, a poprawia nieco tłumienie głośnika.
Podobnie miała się sprawa z separacją gniazda antenowego - albo poprzez transformator separująco-symetryzujący w przypadku 300Om lub kondensatory chyba 4,7n/2kV wpięte w szereg z wejściem głowicy i gniazdem antenowym, zarówno na masie jak i w przewodzie sygnałowym.
PS. Uzwojenie to można wykorzystać do realizacji płytkiego sprzężenia w katodzie PCL86 zmniejszającego nieznacznie impedancję wyjściową stopnia końcowego - nic to nie kosztuje, a poprawia nieco tłumienie głośnika.
Re:
Dla danego wyrobu podawano takie wartości parametrów jakie musiał spełnić każdy pełnowartościowy egzemplarz. Jakiekolwiek regulacje itp.... są bardzo kosztowne w produkcji. Stąd zostawianie sporej tolerancji. Pomiary był na zasadzie testu - mieści się pomiędzy zaznaczonymi liniami to jest OK i dalej się nic nie robi z produktem, Ot tyle. Potem po zakupie w praktyce okazywało się że można było lepiej wyregulować, zestroić produkt. Czytać te dane należy - nie gorzej niż .....fugasi pisze:Otóż okazuje się że np. polscy producenci elektroniki w czasach PRL-u tacy jak Unitra mieli dziwny (z punktu widzenia marketingowego i na przekór tendencjom światowym!) zwyczaj zaniżania parametrów swoich urządzeń. Często było tak, że np. wzmacniacz w katalogu posiadał moc 25W a w rzeczywistości - 31W, pasmo przenoszenia 30-30000 Hz a w rzeczywistości 17-40000 Hz itd.
Być może taki sam zwyczaj, nazwijmy to - ostrożnego podawania parametrów panował i u producentów transformatorów. Czy niezwykle popularny wśród amatorów TG2,5-1-666 rzeczywiście przenosi tylko 100-15000 Hz? Czy TG5-46-666 przenosi tylko od 80 do 20000 Hz?
Mam pytanie czy z Bambino TS i TG mogą być zamiennikiem dla TS Hammond 269EX ( 180-0-180V ,65mA , 6,3V) i TG Hammond 125DSE ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Porównaj sobie. Dane hammondów są w sieci, TS na forum a TG też na forum (a jak nie ma to można zmierzyć wg opisu w artykule, którego dotyczy ten wątek).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Czytałem i dla mnie był pomocny, zwłaszcza gdy robiłem wzmacniacz malej mocy 2-3W z typem TG-2.5 .
Przepraszam, że pytam bo może JUŻ to pytanie jest bezzasadne.gsmok pisze: ↑ndz, 14 stycznia 2007, 08:57 Witam
Zapraszam wszystkich do zapoznania się z artykułem Kolegi painlusta dotyczącym zastosowania transformatorów radiowo-telewizyjnych we wzmacniaczach gitarowych.
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
Polecam go wszystkim, a w szczególności zainteresowanym konstruowaniem wzmacniaczy gitarowych "niskobudżetowych". Mozna w nim znaleźć odpowiedzi na wiele problemów sygnalizowanych na naszym Forum.
Czy jest jakaś strona na forum-trioda gdzie właśnie podobne opracowania są zebrane razem.
Jeśli nie to byłoby to bardzo pożyteczne.
Wtedy nie trzeba by od nowa zadawać pytań tak jak w moim przypadku o formowanie kondensatorów albo pomiaru przekładni transformatora czy wyboru pracy dla stopni mocy.
Oczywiste, że może trzeba by wybrać jakiś wyczerpujący i "ocenzurowany" w celu usunięcia błędów, artykuł opisujący dany temat.
Jak dla mnie to bardzo by się coś takiego przydało.
A są takie polskie bardzo obszerne opracowania, które czytałem.
Myślę, że np. wykład prelegenta na spotkaniu forum-trioda w ITR nt. sposobów strojenia odbiorników radiowych też byłby wart umiesczenia na takiej stronie. Zwłaszcza dla tych, którzy podejmują się renowacji odbiorników.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Popieram kolegę Menryka. Kompendium dla początkujących bardzo by się przydało.
Również chętnie wysłuchałbym wykładu ze spotkania Triody, na które niestety nie mogłem przybyć (następnym razem!), pytanie tylko czy ktoś nagrywał?
Również chętnie wysłuchałbym wykładu ze spotkania Triody, na które niestety nie mogłem przybyć (następnym razem!), pytanie tylko czy ktoś nagrywał?
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
- Thereminator
- 6250...9374 posty
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/index.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/teoria/index.htm
http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/index.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/porady/porady.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/teoria/index.htm
http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/index.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/porady/porady.htm
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- kubafant
- 2500...3124 posty
A jednak pytania się pojawiają.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
Nie pamiętam nazwiska pana prelegenta ale rzucał na ekran z laptopa, który był obsługiwany przez Alka.
Alek też był jakby gospodarzem spotkania.
I myślę, że on (Alek) może mieć dostęp do tego materiału.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji głosnikowca 
na "wygląd" to wygląda dokładnie jak "artykułowy" TG2-14-666 - starsza wersja (2x3łączówki) rezystancja 628/12/1 (nie chce być inaczej)
Każde uzwojenie oddzielnie... (pomiar ut70A)
Może ktoś zgadnie zanim zacznę odwijać...
MAc

na "wygląd" to wygląda dokładnie jak "artykułowy" TG2-14-666 - starsza wersja (2x3łączówki) rezystancja 628/12/1 (nie chce być inaczej)
Każde uzwojenie oddzielnie... (pomiar ut70A)
Może ktoś zgadnie zanim zacznę odwijać...
MAc