Głośniki dla Nuncjusza1

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Nuncjusz,
wybacz złośliwość, ale 'na czuja', bez parametrów i z tego co masz pod ręką, to trochę tak, jakbyś robił operację plastyczną przy zgaszonym swietle ;)
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Masz rację Piotrze trzeba się doszkolić.
Pozdrawiam
ps.własnie odebrałem pocięty MDF do "igły"
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Oto zdjęcia obudowy igły w trakcie montażu(ciekawe jak to zagra na TVM vel Tesla)
Załączniki
DSCF1135.JPG
DSCF1131.JPG
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:) wygląda zachęcająco
jak tylko naprawię samochód, zawiozę MDF do cięcia i podziele się wynikami moich dwudrożnych poszukiwań.
wspominałeś o spotkaniu z panem M, więc domyślam się, że mieszkasz w Warszawie. szkoda, że tak daleko, bo możnaby pogadać o głośnikach przy muzyce :)

ps. co do pracy po omacku miałem na myśli nie tyle brak wiedzy, co danych Twoich głośników i ewentualnie sprzętu pomiarowego.
powodzenia w budowie.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Piotrze z panem M spotykam się nieraz na Wolumenie,a w ogóle to spotkałem się z nim raptem 2czy3 razy,zawsze z prośbą by pomógł mi uruchomić wzmacniacz(dopiero zaczynałem z lampami),zawsze chętnie się zgadzał i pomagał.Mieszkam koło Warszawy(50km).Jak będę w Krakowie chętnie cię odwiedzę(dam znać).Pitrze czy kanał tuby w "igle" lekko się wytłumia(np.cienką gąbką),bo na stronce z projektem obudowy autor nie stosuje w kanale wytłumienia,czy może jednak powinien zostać tylko MDF.Niebawem posklejam to do kupy i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

najlepiej by było, gdybyś zmontował bez gąbki i sprawdził, czy nie ma jakichś brzydkich rezonansów, ani podbić. jeżeli będą, to gąbka powinna pomóc, ale jednocześnie może trochę osłabić działanie tuby.
nie mam dużego doświadczenia z drewnianymi tubami, więc może ktoś inny powie coś mądrzejszego...

a jak będziesz w Krakowie to oczywiście zapraszam :)
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: bodecki »

Wartość Qts dla tego głośnika (ARZ 6604)wynosi 0,94 a nie 1,2, i jako dalej bardzo wysoka, kwalifikuje go do pracy w obudowach zamkniętych. W obudowach otwartych będzie grał źle, bo nie dla nich został skonstuowany.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie jestem fachowcem(może Piotr by się wypowiedział) ale uwazam że autor tej obudowy do tego głośnika osiągnął dobre wyniki,jeśli nie ,no cóż góra za 3 dni będę miał okazję sprawdzić(druga kolumna się skleja)
Pozdrawiam
krisabc
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krisabc »

nuncjusz1 pisze:Witam
czy kanał tuby w "igle" lekko się wytłumia(np.cienką gąbką),bo na stronce z projektem obudowy autor nie stosuje w kanale wytłumienia,czy może jednak powinien zostać tylko MDF.Niebawem posklejam to do kupy i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
Zobacz:
http://www.hornstudio.cz/projekts/projvp/projvp.htm
http://www.audionova.nu/docs/KVARTSVAG.HTM
http://www.sloejd-kbh.dk/tema/speakers/everest.htm
http://yu-ra.tripod.com/tqwt_damp.htm
http://www.ee.vill.edu/~cdanjo/voigt.html
http://www.geocities.com/rbrines1/Pages/Voigt_Pipe.html

Wynika z tych stron że wytłumienie jest w górnej części, powyżej, lub do wysokości głośnika z dosyć luźnego materiału typu wełna.
Załączniki
voigtdrawing.jpg
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: bodecki »

-> nuncjusz1
Komentarz do "źle": wydaje mi się że określenie "źle" nie w pełni oddaje istotę rzeczy, jest jak by tu powiedzieć, za mocne, bardziej odpowiednie byłoby chyba powiedzenie, że ten głośnik w obudowie otwartej nie zagra tak dobrze jak w zamkniętej, do ktorej został skonstruowany.
Analiza różnych konstrukcji dowodzi, że często budujący kolumny otwarte stosują głośniki przeznaczone konstrukcyjnie do obudów zamkniętych, czego przykładem może być stosowanie głośnika B200 w kitach firmy Visaton. Nie potrafię tego wytłumaczyć, może chodzi o to, że tzw "rynek" woli otwarte konstrukcje skrzynek, a firma dysponuje głośnikiem takim jakie ma? Wydaje mi się, że jednak nie można pomijać tego szczegółu, bo inaczej robi się zawieszenia membran do głóśników mających pracować w obudowach zamkniętych a inaczej w otwartych.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

No w końcu pierwsza "igła" odpalona.Dżwięk jak dla mnie 100% "tubowy",narazie jedna więc trudno coś powiedzieć o innych cechach. Jeśli chodzi o skraje pasma to bardzo przyzwoicie nie spodziewałem się.Załączam zdj.,pozostało czymś okleić MDF i skończyć drugą sztukę.
Pozdrawiam
Załączniki
DSCF1278.JPG
DSCF1273.JPG
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

nadal tajemnicą pozostaje dla mnie filtracja, jakiej używasz.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak to?,podłączyłem na "żywca".
Pozdrawiam
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Piotrze może coś doradzisz z tą zwrotnicą,podpiąłem na "żywca" bo nie bardzo mam rozeznanie.Znasz głośnik i obudowę(zrobiona zgodnie z oryginałem z linku,zwrotnicy tam nie było),chociaż jakiś punkt zaczepienia do dalszych eksperymentów
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Hym, w sumie to Pytanie do Piotra (nie tylko) :) Po co psuć sobie sprawność i tłumienie głośnika zwrotnicą? A może by tak zrobić układ korekcyjny już we wzmacniaczu? Np. pasywny między stopniem sterującym a lampą końcową, albo w sprzężeniu zwrotnym?

Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ