Link do traf gł? można prosić (z tych 2000tyś sprzedanych).
Niewielka uwaga do ECL86 i 400V→Na chassi OR Ballada (z adapterem, jednakowe PCB w wielu modelach), robiłem SE z 20mA w ecL86 (u mnie PCL). Po próbach, okazało się, że gdniazdo jest zużyte (od ECL). Ponadto był przydźwięk od Ts w tej lokalizacji ECL86. A tam, Pentoda, pracuje na U250V i I nominalnym, czyli ok 40mA. Zresztą te radia, były nazywane "zabójcami Eceelek".
Zwiększenie napięcia do 400V, to na pewno nie będzie zwiększało trwałości. Chyba, że czegoś nie wiem, o dzisiejszych podstawkach. Ta bakelitowa (brązowa), się rozsypywała przy anodzie. Czy Radio, było aż tak grane?? Żyłowanie lampy i to nieprodukowanej już.
Zwiększenie Ua, to raczej bym doradzał, znalezienie innej lampy. Dostosowanej do wyższego napięcia (i prądu, wszak o moc chodzi, traconą w podstawce/gnieździe→ szkło wytrzyma, raczej). W układzie SE, 20mA, jest w porządku. Już tutaj (i u Feszczuka) są opisane zależności mocy muzycznej i tej fizycznej w układach wzmacniaczy.
Wspólny projekt wzmacniacza PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Re: Wspólny projekt wzmacniacza PP
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.