Witam!
Czy nikt mi nie pomoże?
Mają być równe kanały, to nie HIMARS, by cuda na kiju z tym robić
Wczoraj zakupiłem 10 sztuk BF245A po 6zł już z przesyłką, te wyluty od Kolegi marma2 chodzą, ale ja bym nie leciał 2,5km jak u mnie na Pocztę Polską, by takie badziewie wysyłać, ja wysyłam Paczkomatem i raczej "grubsze rzeczy".
Ale i tak dziękuję, bo oscyloskop odżył.
Co do ryzyka ponownego upalenia kanału, to kupiłem zwieraki rosyjskie RB-2 na napięcie 220V, wstawię równolegle do wejścia i zawsze pewniej będzie.
Prosiłem o pomoc w jakiejkolwiek kalibracji, u mnie lokalnie tego nikt nie zrobi.....po co komu lampy, tranzystorki i lutowanie jak jest NETFLIX, tanie piwko i fajki skręcane ze śmieci?
Ja jestem z przeciwnego "bieguna szajby", bynajmniej nie palę a piwo mam teraz na biurku, więcej jak dwa nie wypiję.....niestety to nie takie hobby, po trzech-czterech piwach już byłbym dawno R.I.P., wysokie napięcia nie licują się z chlaniem.
Czy ktoś mi może powiedzieć, jak mam ustawić CH1 GAIN, by było OK?
Bo przebiegi są poprawne, a oscyloskop taki aktualnie stoi na Allegro Lokalnie za kilkaset złotych, tyle kosztuje, bo naprawialny.....cyfrówka po przepięciu idzie do utylizacji, nie naprawi tego(SMD/BGA, niedostępność części), do takiej zabawy z Audio analogowy oscyloskop jest bardzo fajnym sprzętem.
Co mam ustawić, by było równo?
Kolega ciasteczkowypotwór wypiął się na mnie, w ogóle się tu nie loguje.
Pomógł mi Kolega trouvere, za co BARDZO JESTEM WDZIĘCZNY
Czy nie idzie tak ustawić, by na którymś elemencie było napięcie proporcjonalnie większe do sygnału podanego na wejście kanału?
Ja nigdy nie bawiłem się w stary sprzęt pomiarowy, latami miałem niską rentę, to raczej nowy sprzęt wolałem kupić.....nie była to "skarbonka bez dna", za to zabytek 30-letni zawsze jakichś zabiegów będzie wymagał, tak samo jak stare auto.
Pomoże mi ktoś?