Unitra powraca!

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Unitra powraca!

Post autor: taipan3 »

Ciekawy jestem ilu jest chętnych na kupienie CD za 6,5 kpln. Szczególnie że CD odchodzi do lamusa. Płyty winylowe mają renesans, ale to zupełnie nie przekłada się na CD. Ostatnio oglądałem program o amerykańskiej "tłoczarni" płyt winylowych, gdzie największy problem mają z dostępem do winylu. 90% płyt powstaje z utylizowanego winylu, ale winyl jest coraz bardziej cool i można nim szpanować.
Cały czas natykam się na reklamy gramofonowy za 20 - 50 kpln, nie widziałem CD-eka za tą cenę. Jeżeli audiofil ma kolekcje płyt CD to i ma sprzęt do odtwarzania z górnej półki, i nowego nie kupi. Młode pokolenie nie jest w ogóle zainteresowane płyta CD i na pewno niczego takiego nie kupi.
Ostatnio zmieniony wt, 20 czerwca 2023, 17:02 przez Romekd, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Ortografia
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

W myśl zasady, iż każda potwora znajdzie swojego amatora:)
Gdyby nie mieli w ofercie cd to pewnie by były narzekania, że słaba oferta to i tamto.
Cześć kolekcjonerów kupi może dla samego bajeru i chęci posiadania.
A młodzi jak to młodzi mają muzę w telefonie i mało która osoba potrzebuje czegoś więcej.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Odtwarzacze CD z natury wieczne nie są - więc rynek melomanów i kolekcjonerów płyt CD nieustannie potrzebuje odtwarzaczy.
A każda śmierć lasera w drogim CD to okazja by się rozglądać za czymś nowym i ciekawym - Unitra i jej dobrze czytelny wyświetlacz eink to może być właśnie taka okazja.
Osobiście posiadam niewielką kolekcję płyt i odtwarzacz raz na jakiś czas włączę, mimo, że najwięcej słucham oczywiście z plików.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Marek7HBV pisze: pn, 19 czerwca 2023, 12:14
A ile tej ,,myśli technicznej,, jest w wyrobie? Kolor obudowy i rozmieszczenie płytek? :lol: :D
Jeśli dla Ciebie projektowanie urządzeń elektronicznych sprowadza się do wyboru koloru obudowy i rozmieszczenia płytek to nie chciałbym widziec twoich wypocin...

Krytykę wypowiedzi innych użytkowników proszę prowadzić w sposób kulturalny, bez "wypocin" i innych przytyków. Za kolejne takie wypowiedzi będę fundował wakacje od forum. Post nie idzie do kosza, bo Marek7HBV zdążył już na niego dopowiedzieć. Einherjer
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

brencik pisze: wt, 20 czerwca 2023, 23:21
A ile tej ,,myśli technicznej,, jest w wyrobie? Kolor obudowy i rozmieszczenie płytek? :lol: :D
Jeśli dla Ciebie projektowanie urządzeń elektronicznych sprowadza się do wyboru koloru obudowy i rozmieszczenia płytek to nie chciałbym widziec twoich wypocin...
A czy Kolega wierzy że ,,konstruktorzy unitry,, wymyślili cokolwiek nowego, co dziesiątki tysięcy chińskich inżynierów zrobiło w ostatnich 10 latach {i opatentowano}? :D
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

W tym nowym wzmacniaczu Unitry podoba mi się, że zachowali tradycyjne staromodne przełączniki, ale wydumali jak je zmotoryzować tak, że ich funkcje są dostępne z pilota - takiego czegoś nie widziałem w innych wzmacniaczach oferowanych na rynku.
Powtórzę się, ale eink jako wyświetlacz w CD to też nie jest powszechna rzecz i nieźle to wygląda.

Nie rozumiem marudzących kolegów, z których wypowiedzi wynika, że zbytnio tematu nawet nie raczyli rozpoznać, jak na ilość krytyki jaką wyprodukowali na podstawie własnych przemyśleń zamiast faktów.

Niekoniecznie chcę którekolwiek z ich urządzeń zakupić, są dla mnie za drogie no i jestem majsterkowiczem, nie jestem na ich celowniku.
Ale uważam, że lepiej próbować zrobić coś dobrego i nawet polec niż nie próbować i siać nieuzasadniony pesymizm.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Marek7HBV pisze: śr, 21 czerwca 2023, 08:20
A czy Kolega wierzy że ,,konstruktorzy unitry,, wymyślili cokolwiek nowego, co dziesiątki tysięcy chińskich inżynierów zrobiło w ostatnich 10 latach {i opatentowano}? :D
Idąc tym tokiem myślenia, należy zadać sobie pytania czy wszyscy wielcy producenci audio cokolwiek wymyślili nowego w obecnych konstrukcjach?
Generalnie NIC!! po za dodaniem bajerów i nowych standardów interface. Końcówki mocy, preamp. zasilacz - to jest wszystko to samo od dobrych ponad 50 lat. Czy w latach 70 tych nie było komplementarnych par, klasy A, jak zmienił się zasilacz? czy w latach 90 tych nie było już wzmacniaczy w klasie D?
No dobra Unitra wprowadziła mało popularne sterowanie z pilota przełącznikami funkcyjnymi za pomocą elektromagnesów. To jest jakby nie patrzeć coś innego.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Krytykę wypowiedzi innych użytkowników proszę prowadzić w sposób kulturalny, bez "wypocin" i innych przytyków. Za kolejne takie wypowiedzi będę fundował wakacje od forum. Post nie idzie do kosza, bo Marek7HBV zdążył już na niego dopowiedzieć. Einherjer
A to że Marek7HBV bezpodstawnie sugeruje "chińskość" UNITRY i ich podobny sposób "obraża" to już jest OK?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

brencik pisze: śr, 21 czerwca 2023, 22:36
A to że Marek7HBV bezpodstawnie sugeruje "chińskość" UNITRY i ich podobny sposób "obraża" to już jest OK?
Jest OK
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Pojawiły się kontrowersje wobec ceny nowego wzmacniacza Unitry...

https://www.dlahandlu.pl/technologie-i- ... 21942.html

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Patrzę sobie na ten nowy wzmacniacz Unitry i na jego cenę, a tak się składa, że trochę wiem co i jak od strony cen materiałów, i myślę sobie: aluminiowy front, szczotkowany, anodowany, z napisami; skomplikowane przełączniki; najprawdopodobniej toczone, aluminiowe gałki; wskaźniki wychyłowe, całkiem spore; gniazda, zwykłe, ale nie podłe; chyba aluminiowa pokrywka; solidny radiator (ceny aluminium są teraz straszne); dwa transformatory; pewnie ze 20 roboczogodzin przy montażu i tak dalej... Kosztu drobnicy nawet nie biorę pod uwagę, a jeszcze wszystko ma być zrobione w Polsce i to w małej ilości...
Nakładając na to przeciętną marżę sklepową, cena wcale nie wygląda na wygórowaną. Na czym więc polega kontrowersja?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Ola Boga pisze: czw, 22 czerwca 2023, 14:33 Patrzę sobie na ten nowy wzmacniacz Unitry i na jego cenę, a tak się składa, że trochę wiem co i jak od strony cen materiałów, i myślę sobie: aluminiowy front, szczotkowany, anodowany, z napisami; skomplikowane przełączniki; najprawdopodobniej toczone, aluminiowe gałki; wskaźniki wychyłowe, całkiem spore; gniazda, zwykłe, ale nie podłe; chyba aluminiowa pokrywka; solidny radiator (ceny aluminium są teraz straszne); dwa transformatory; pewnie ze 20 roboczogodzin przy montażu i tak dalej... Kosztu drobnicy nawet nie biorę pod uwagę, a jeszcze wszystko ma być zrobione w Polsce i to w małej ilości...
Nakładając na to przeciętną marżę sklepową, cena wcale nie wygląda na wygórowaną. Na czym więc polega kontrowersja?
Faktycznie solidny i długo wytrzyma eksploatację? Już kiedyś zrobiłem ten błąd
DSC02279.JPG
i wydałem dwu miesięczny zarobek na pięknie reklamowany badziew. Który szkoda było oddać za połowę ceny i został jako dekoracja {i ostrzeżenie by nie kupować byle czego}. Ta PRL-owska Unitra {różny sprzęt} kosztowała mnie kilkuletni zarobek i dlatego zapewne nie mam sentymentu do wyrobów ,,kowalskich,, . Ale kto wtedy mógł przypuszczać że najniższa krajowa przekroczy 1000 dolców :lol: ,a Technics będzie synonimem badziewia? :wink: :D
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

A ile lat temu to było?
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Co do trawalosci odtwarzaczy cd i konieczności ich częstej wymiany bym polemizował. Ja sam mojego lina Ikemii użytkuje już coś koło 20 lat. Jeżeli znudzi ci się twój cd-ek zawsze możesz użyć go jako transportu. Akurat w swoim czasie obracałem się w towarzystwie audiofili i raczej wymieniają kolumny niż cd-ka. Patrząc na trendy to z biegiem lat i zdobywaniem wiedzy koledzy albo idą w Diy albo szukają topowych konstrukcji vintage.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Co do dawnej Unitry i sentymentu do niej to nie mam i nie będę miał. W tych czasach moim marzeniem był Techniks z tymi wychylowymi wskaźnikami.
Tak samo jak nie mam sentymentu i do malucha i poloneza. Po zmianie malucha to Corrolke poczułem się jak król świata.
ODPOWIEDZ