Nowy sezon - nowy projekt - ELTRON 30 HOT ROD
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Nowy sezon - nowy projekt - ELTRON 30 HOT ROD
A z tego 20V nie możesz zasilić przekaźników przez jakiś 7812?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Może i można. Trzeba by przemyśleć sprawę.
Generalnie można by było zrobić na prostowniku jednopołówkowym bo te uzwojenie będzie tez robić za bias. Czyli coś na kształt podwajacza napięcia trzeba zrobić.
Pogrzebałem w pojemniku do którego trafiają części z innych niedokończonych lub nieudanych projektów i wygrzebałem płytkę zasilacza stabilizowanego 15V.
Wywaliłem mostek prostowniczy i zostawiłem tylko jedną diodę aby uzyskać prostownik jednopołówkowy oraz wymieniłem stabilizator z 7815 na 7812 i po zamontowaniu na płaskowniku aluminiowym zamocowałem całość w miejscu w którym we wzmacniaczu znajdował się radiator.
No i mamy zasilacz układu przełączania kanałów z uzwojenia biasu.
No i trochę przymiarek dzisiaj było
Wywaliłem mostek prostowniczy i zostawiłem tylko jedną diodę aby uzyskać prostownik jednopołówkowy oraz wymieniłem stabilizator z 7815 na 7812 i po zamontowaniu na płaskowniku aluminiowym zamocowałem całość w miejscu w którym we wzmacniaczu znajdował się radiator.
No i mamy zasilacz układu przełączania kanałów z uzwojenia biasu.
No i trochę przymiarek dzisiaj było
No i podstawki nowalowe założone.
Przejrzałem jeszcze dzisiaj swoje zasoby potencjometrów suwakowych (a jakże Telpodu) o wartościach 1M/Log i 470k/Log do Masterów i Gainów i jak to przystało na Telpody w większości nie trzymają wartości...
Wartości to mam wrażenie nie trzyma większość potencjometrów dostępnych na rynku. Telpod akurat nie odstawał od tego standardu a przynajmniej nie odklejały mu się ścieżki od wyprowadzeń.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Takie potencjometry mają chyba tolerancję 20%. Co nie zmienia faktu, że niektóre nawet w tych 20% się nie mieszczą
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Ale Telpod często tak miał. Pamiętam potencjometry 220K które w większości miały 180k. Alfy też mają rozbieżności ale nie takie jak miał Telpod.
Ponieważ zdecydowałem się na wykorzystanie projektu Marvela (oczywiście nie w 100%) mam pytanko co do korektora kanału czystego... To co mam (schemat poniżej) nie zawiera korektorów. Nie pamiętam jakich wartości potencjometrów użył Marvel niestety, ale coś kojarzy mi się, ze korektory były takie same więc pewnie typowe dla Marshalla czy SLO wartości T-250k;B-1M;M-25k. Jednak ten korektor w kanale czystym znajduje się za pierwszym stopniem czyli jak w Fenderze, a tam jak wiadomo jest T-250k;B-250k;M-10k. Będę zamawiał potencjometry i nie mogę się zdecydować co wsadzić. Ktoś doradzi?
I druga sprawa to gałki na potencjometry. Zwykłe gały pasować nie będą bo ośki potencjometrów będą ledwo wystawać ponad panel przedni. Muszą być to gałki z takim kołnierzem wchodzącym pod panel jak w urządzeniach audio Unitry. Nie mogę nic namierzyć takiego w handlu. Przejrzałem chyba 30 stron z gałkami na allegro i ręka mi odpadła. Może ktoś ma namiar na coś podobnego co by tu pasowało.
I druga sprawa to gałki na potencjometry. Zwykłe gały pasować nie będą bo ośki potencjometrów będą ledwo wystawać ponad panel przedni. Muszą być to gałki z takim kołnierzem wchodzącym pod panel jak w urządzeniach audio Unitry. Nie mogę nic namierzyć takiego w handlu. Przejrzałem chyba 30 stron z gałkami na allegro i ręka mi odpadła. Może ktoś ma namiar na coś podobnego co by tu pasowało.
Jeśli chodzi o gałki to chyba coś namierzyłem:
https://allegro.pl/oferta/galka-czarno- ... 9013149547
szkoda, ze czerwona
https://allegro.pl/oferta/galka-czarno- ... 9013149547
szkoda, ze czerwona
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
To jest chyba temat o innym wzmacniaczu...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Chyba jednak nie o innym: https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 21#p159121
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Gość robił moc wersji. Ja mam te PCB bez inwertera.